Hoe zet je de caravan waterpas – 3 verschillende manieren

Ho! Daar loopt je eitje uit de pan! Je wil je caravan graag waterpas hebben staan wanneer je op je overnachtingsplek bent aangekomen. Je krijgt dan geen last van je evenwichtsorgaan, je koelkast werkt beter, het water loopt beter weg en je kunt het perfecte eitje bakken! Hoe je dat kunt doen leggen we hier uit in video en tekst, met 3 verschillende manieren.

Wanneer je op je kampeerplek bent aangekomen zoek je natuurlijk als eerste het mooiste plekje uit. Hoe egaler de grond, hoe makkelijker het waterpas zetten ook is. Wanneer je de caravan neerzet, hou dan in je achterhoofd dat de linkse kant van de caravan de hoogste kant is. Daardoor komt je deur of voortent niet te hoog te staan, de voortent zit en deur zitten namelijk aan de rechterkant van de caravan. Dat zal natuurlijk niet altijd mogelijk zijn, maar met een beetje manoeuvreren of door de caravan dwars te plaatsen lukt het meestal wel.

caravan waterpas

Het waterpas zetten

Wanneer je de caravan waterpas gaat zetten, dan begin je altijd met het waterpas zetten in de breedte. Je kunt hiervoor een standaard waterpas gebruiken als je die bij je hebt, maar je kunt ook gebruik maken van een app op je tablet of smartphone. De beste manier om de caravan waterpas te krijgen is door het wiel op te hogen. Dat kan je doen met een oprijkeg, wielkrik, plankjes of een Flat Jack. Het enige waar je dit nooit meer doet zijn de stabilisatiesteunen! Deze zijn hier niet voor gemaakt en zorgen voor een tordering van de caravan. De druk op de wanden van de caravan wordt niet goed verdeeld waardoor je druk krijgt op plekken waar je die helemaal niet wilt hebben. Dat kan er voor zorgen dat je caravan gaat verbuigen of nog erger. Deze steunen zijn er alleen voor bedoeld om je caravan stabiel te houden nadat je hem waterpas hebt gezet.caravan waterpas

Verschillende manieren

De eerste manier, en dit vinden wij wel een hele handige manier, is de Flat Jack. Flat Jack is nog vrij nieuw in de markt en wij hebben hem in bovenstaande video voor het eerst getest. De Flat Jack is een soort luchtkussen dat je onder je wiel legt. Door het kussen op te pompen gaat je wiel omhoog en kun je dus je caravan waterpas zetten. Je kunt hem oppompen met een voetpomp zoals wij doen, maar een gewone fietspomp volstaat ook. Bij een ondergrond van steentjes of andere scherpe voorwerpen kun je een ondermat gebruiken zodat je Flat Jack niet een flat Flat Jack wordt 😉

Het meest gebruikte item om de caravan waterpas te zitten is nog steeds de oprijwig. Je kunt de caravan op een aantal manieren op die oprijwig krijgen, door de caravan achter de auto te laten en te rijden, door een mover of gewoon met de hand. Met alle manieren zorg je dat de caravan op de juiste hoogte op de oprijkeg staat en dan trek je de handrem aan. Daarna vooral niet vergeten om het vergrendelblokje er achter te plaatsen zodat de caravan niet direct weer omlaag rijdt. De stempels van de mover laat je nooit op de banden zitten maar schuif je direct weer in.

caravan waterpas

Een andere optie is het gebruik van een wielbeugelkrik. Deze vinden wij zelf wel wat minder praktisch in het gebruik, maar ieder zijn eigen voorkeur. Ze zijn groot en lomp, het opkrikken gaat vaak zwaar en duurt lang. Ook wanneer je dan toch net de rechterkant iets moet opkrikken ligt die krik altijd in de weg bij gebruik van luifel en of voortent.

In de lengte waterpas zetten

Met een van deze mogelijkheden zet je dus eerst je caravan in de breedte waterpas. Wanneer de breedte gelukt is, zet je de lengte horizontaal door het in- of uitdraaien van het neuswiel. Let er daarom dan ook altijd op dat je het neuswiel niet helemaal op de grond laat zakken voordat je hem uitdraait, omdat je dan niet meer omlaag kunt. Hou daarom altijd zo’n 15 cm ruimte tussen de grond en het neuswiel. Als de lengte nu ook waterpas is, dan kun je genieten van je welverdiende vakantie.  

Vind je het kamperen met een caravan leuk en wil je graag meer video’s zien? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal! Wil je weten hoe je je camper waterpas zet? Klik dan hier.

Bekijk ons YouTubekanaal
  • Leonard van Kessel says:

   Hallo,
   in een van de laatste alinea’s staat:
   Hou daarom altijd 15 cm. ruimte tussen de grond en het .
   Wat moet er achter het laatste woordje ‘het’ staan?
   Leonard

 1. Menno says:

  Ehh, na het in de lengte waterpas zetten denk ik dat dan de stabilisatiesteunen uitgedraaid moeten worden (hoe ver?) en dat je dan pas kan genieten van je vakantie, toch?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>