Wildernisroute Zweden met een camper – onontdekte wonderen in Scandinavië

De wildernisroute ‘Vildmarksvägen’ is een prachtige route door Jämtland en het Zweedse Lapland. Wat moet je vooraf weten? En welke plekjes mag je nou echt niet missen op de Vildmarksvägen route?

Vanaf juni tot midden oktober kun je deze wildernisroute door Zweden doen, de rest van het jaar ligt er te veel sneeuw op de wegen. De 360 kilometer lange route leent zich perfect voor een prachtige doorreis met de camper of caravan. De Wildernisroute loopt van Strömsund in Jämtland naar Vilhelmina in Lapland.

Beweeg je met de camper door het adembenemende Zweedse landschap en wijk af en toe af van de route om je te laten betoveren door de prachtige onontdekte wonderen van Scandinavië. De route baant zich door gebieden met de hoogste berenbevolkingsdichtheid ter wereld. Hou je ogen open en misschien spot je er eentje!

wildernisroute zweden

Het Allemansrecht tijdens de wildernisroute Zweden

Zweden is het land van het vrij kamperen. ‘Het Allemansrecht’ houdt in dat kamperen bijna overal is toegestaan. Met de camper en caravan zijn daar wel een aantal uitzonderingen in. Toch mag je op veel plekken gewoon een nachtje parkeren tenzij anders is aangegeven. Verbodsborden zijn altijd duidelijk weergegeven en goed te begrijpen zonder kennis van de Zweedse taal.

We starten vanaf Strömsund (zuidelijke punt) en gaan met de klok mee.

wildernisroute zweden

Onze eerste stop – 45 meter hoge waterval

Op een paar uurtjes vanaf ons startpunt is de indrukwekkende waterval Hällingsafallet gelegen. Deze 45 meter hoge waterval is een lust voor het oog en kan simpelweg niet worden overgeslagen. Het gebied rond de waterval is dicht begroeid met planten en mossen, die worden opgelicht door de eeuwige regenbogen die het hele tafereel fraai opkleuren. In de winter – hoe moeilijk ook voor te stellen- verandert de waterval in één groot ijssculptuur. Het pad naar de waterval toe is in de wintermaanden dan ook een stuk onbegaanbaarder.

Langste grot van het land

De volgende highlight van de route is op een uurtje rijden afstand van de Hällingsafallet waterval. Op het noordelijkste puntje van Jämtland vind je een reusachtige kalksteengrot; de langste grot van het land. Korallgrottan, Nederlands vertaling: koraalgrot, dankt haar naam aan de buitengewone kalksteenvorming die door de jaren heen is ontstaan. Zeker een kijkje waard, maar let wel: je mag de grot enkel betreden onder begeleiding van een gids.

Vildmarksvägen

Foto gemaakt door: Charlotte Falk

Het hoog(s)te punt van de route

We vervolgen onze reis in noordelijke richting en rijden over het Stekenjokk plateau het meer bergachtige gebied in. Veel mensen vinden dit het meest indrukwekkende deel waar je doorheen rijdt door het geweldige panorama uitzicht dat je hebt vanaf de wegen. Deze prachtige passage is enkel geopend van juni tot midden oktober wegens het insneeuwen van de weg. De sneeuwdiepte is hier weleens 6 meter, moeilijk voor te stellen!

Wij raden aan om ergens rond het Stekenjokk te overnachten. Ondanks de kou, het is dan ook op 800 meter hoogte, is dit toch wel de uitgewezen plek om een nachtje in de camper te verblijven. Er is een camperplaats met wat basis faciliteiten zoals een afvalplaatsje. Verwacht dus geen luxe behalve dan het prachtige uitzicht! Zie hier welk mooie plekje wij hebben uitgekozen om te parkeren en overnachten.

wildernisroute zweden

De trappenwaterval

Letterlijke betekenis: ‘trappenwaterval’. Er is dan ook geen betere manier om deze bijzondere waterval te beschrijven. In de omgeving Saxnäs kun je deze, en een hoop andere watervallen bewonderen. Een prachtige plek voor een korte tussenstop om even te relaxen en te luisteren naar het ruisende water.

Je kunt gemakkelijk bij de waterval parkeren. Mocht je de andere watervallen in het gebied willen bezoeken moet je toch echt een stukje wandelen; auto’s zijn in het natuurgebied niet toegestaan.  

Van Sami hutten tot Zweedse zalmspecialiteiten

Een mooie plek om te overnachten is het dorpje Vilhelmina. In de omgeving valt genoeg te zien zoals prachtige oude kerken en intact gebleven Sami hutten. Het gebied is perfect voor lange wandelroutes met prachtige uitzicht op het Zweedse landschap. Trek gekregen van al die inspanningen? In het noorden van het dorpje vind je het restaurant Bergman Fisk & Vilt. Dit restaurant, van oorsprong visrokerij, staat bij de lokale bevolking hoog aangeschreven en bekend om haar (natuurlijk verse!) zalmspecialiteiten.

Parkeer je camper gemakkelijk en gratis aan de voet van het meer voor een prachtig uitzicht! Kijk hier voor meer informatie.

wildernisroute zweden

Klein maar fijn

Onze laatste stop van de wildernisroute door Zweden is Dorotea: een charmant, piepklein dorpje dat heel veel te bieden heeft. Zo telt het dorp 11 natuurreservaten en verleent het gebied zich uitstekend voor outdoor activiteiten zoals trekking en vissen.

Daarnaast kun je hier ’s werelds enige echte caravan museum bezoeken. In dit museum maak je een tijdreis door het verleden en kun je de geschiedenisloop van het kampeerleven ervaren. Echt de moeite waard om even langs te gaan!

Klik hier voor meer informatie over de wildernisroute.

Wil je de Vildmarksvägen of wildernisroute in Zweden zelf ervaren maar ben je niet in het bezit van een camper of caravan? Camptoo is het grootste camper- en caravandeelplatform van Nederland. Klik hieronder voor het aanbod campers en caravans voor een geweldige camper reis!

Bekijk onze campers en caravans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>