De route 66 van Schotland: The North Coast 500 route met een camper

Ruige landschappen, groene heuvels en puntige rotsen. Voeg daaraantoe: vriendelijke maar onverstaanbare mensen en je stereotype beeld van Schotland is compleet. De North Coast 500, een route van 830 kilometer langs de ruwe kust in het noorden van Schotland belooft dit alles en meer. Deze prachtige route is al een belevenis zonder tussenstops. Een must voor de camperavonturier!

De “route 66 van Schotland” is in 2015 geopend om de mooiste attracties in het noorden van Schotland aan elkaar te linken. Een walhalla voor de camperreizigers dus, kilometers aan prachtige slingerende wegen langs de kust en oneindig veel landweggetjes. Onderweg rijd je langs betoverende kastelen, witte stranden en schilderachtige landschappen. Let’s go!

Kaart door Thincat, CC 4.0.

De start: Inverness

De North Coast 500 route begint bij Inverness, de gateway to the Highlands. Wij starten hier de camperroute van de North Coast 500, met de klok mee. Je kunt de route ook andersom doen, maar dan rij je niet aan de kustkant want je rijdt natuurlijk aan de linkerkant van de weg! De ruim twee uur durende trip van de oostkust (Inverness) naar de westkust (Applecross) begin je in principe door naar het noorden te rijden en daar van de prachtige weg door het binnenland te genieten, een prachtige rit die je lang zal bijblijven. Ga je echter bij Inverness naar het zuiden, dan zul je misschien een glimp vangen van het monster in het meer van Loch Ness. Reken dan wel op uitzichtblokkades door tourbussen en een iets minder spectaculaire route. De keuze is aan jou: ga je voor de mythe of ga je voor de route? 

Genieten van de ruige natuur aan de westkust: munro’s, Skye en prachtige wegen

Nadat je de camper door de binnenlanden naar de kust hebt geleid rijd je in de richting van Skye, een van de mooiste eilanden ter wereld. Dit eiland hoort officieel niet tot de North Coast 500, en is eigenlijk ook beter om een keer een volledige vakantie aan te wijden. Maar toch, het is zó mooi. Dat zeggen Coen en Anouk ook in dit verhaal. Laat je Skye links liggen en ga je de route verder dan rijd je langs Bealach na Bá naar Applecross. Dit is een van de meeste bekende en mooiste stukken van de North Coast 500 route. Neem hier rustig de tijd voor om te genieten, vaak te stoppen en vooral je camera bij de hand te houden. Verder richting het noorden vind je langs de kust de mooiste munro’s, de Schotse naam voor bergen hoger dan 914 meter. De naam komt van Sir Hugh Munro, die de Munro’s Tables maakte om al deze bergen in kaart te brengen. Onderweg kom je in deze volgorde tegen: An Teallach, Stac Pollaidh, Suilven en Ben Hope (via deze linkjes vind je ook de uitspraak van deze munro’s, kun je weer indruk maken op de vriendelijke Schotten!). 

Noordkust: de stranden, kastelen en surfen

Aan de Noordkust vind je 3 mooie stranden om lekker te genieten van het ruwe strandweer, of als je geluk hebt van de zonnige zomer. Gairloch beach is een van de eerste stranden die je tegen gaat komen, mooi afgelegen en met weinig bezoekers. Geniet hier dus in alle rust van het strand, met achter je de onstuimige hei en grillige rotsen. In Achmelvic Bay vind je onder andere Hermit’s Castle, een van de kleinste kasteeltjes van Europa. Bijzonder bouwwerkje. Achter de mooie duinen in het hoogste noorden van Schotland vind je tot slot nog de Balnakeil Beach, een groot en wit strand, perfect om nog even te zonnebaden voordat we doorrijden met de camper of caravan richting de Oostkust. Ben je wat avontuurlijker ingesteld en heb je een surfboard aan je camper vastgemaakt? In het meest noordelijke stadje van Schotland, Trumso, kun je het hele jaar door surfen. Met meerdere kampioenschappen die hier zijn gehouden, is het een erkende en bekende spot. 

Oostkust

Surfboard terug in de camper, we gaan nu wat meer de Schotse cultuur in duiken langs de Oostkust. Van Thurso rijden naar John o’Groats, het meest noordelijke puntje van het Schotse vasteland. Hier kom je misschien wel wat mensen tegen die het hele vasteland van Groot-Brittannië hebben bedwongen. Hier waaien we nog even uit met een wandeling langs de kust voordat we naar Dunrobin Castle gaan, het grootste in the Noordelijke Highlands. Je kunt hier een self-guided tour door het kasteel doen, met routeaanwijzingen, je zult niet verdwalen. Na gedane arbeid, en een goede reis mogen we ook wel even lekker zitten en genieten van een van Schotlands grootste schatten: Whisky! Parkeer de camper, zorg dat je niet meer hoeft te rijden en geniet in de Balblair Distillery. Minder van de whisky, meer van bier? Rij nog een stukje door, vlakbij het eindpunt Inverness zit de Black Isle Brewery, een biologische brouwerij met veel verschillende soorten bieren.     

Dunrobin Castle

Van cultuur terug naar natuur. We gaan op zoek naar dolfijnen in Chanonry Point! Met een beetje geluk spot je de dolfijnen hier superdichtbij, aangezien ze dicht bij het vasteland hun maaltijden opzoeken. De grootste kans heb je bij vloed, en vanaf februari vind je hier zelfs een boekje met de meest waarschijnlijke dolfijn-spot-tijden. Vanaf hier zit het er helaas al weer op, we gaan met een hoofd vol prachtige beelden, een buik vol Schotse drankjes en een camera vol prachtige vergezichten weer naar huis. 

Alternatieven: met de fiets of de North Highland Higway

Deze route is perfect voor een camperreis, met korte stops bij de bezienswaardigheden en een prachtige weg om over te rijden. Dat betekent niet dat het niet op andere manieren kan. Voor wielerfanaten is het fietsen van de North Coast 500 een droomvakantie. Let wel, vlak kun je dit zeker niet noemen en de grote weg kan soms druk zijn. Het kan lonen om de kleinere weggetjes langs de “Schotse route 66” te nemen en te zorgen dat je een goede conditie hebt. Een andere populaire tocht is de North Highland Highway. Deze volgt een groot deel van de North Coast 500, maar dan als wandelpad. 

Maar waar gaan we slapen? In Schotland kun je wildkamperen! Ideaal voor met een camper dus. Bekijk hieronder onze campers in Schotland.  

Bekijk onze Schotse campers en caravans

  1. De Wint Debbie & Jacques Lens says:

    Schitterende camper routes, mooie beschrijving van de rondrit. Bedankt

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>