Camperroute door Frankrijk: Bretagne en Normandië 

Niet te ver weg van Nederland, en toch een van de mooiste stukjes Frankrijk. Wij houden van Bretagne en Normandië en hebben daarom een camperroute opgesteld om deze prachtige plekken met camper te bezoeken.

Vanaf Nederland rijden we in ongeveer 4 uur naar Cap Gris-Nez, onze eerste stop in Frankrijk. Laat de camperroute door Bretagne en Normandië beginnen!

Normandië

Hello England, is that you? Cap Gris-Nez is het punt op het vasteland dat het dichtste bij het Verenigd Koninkrijk ligt. Sterker nog, als je geluk hebt en het is helder weer, dan kun je de krijtrotsen zien liggen aan de overkant. Dat is natuurlijk al leuk, maar je kunt vanaf daar ook nog een mooie wandeling starten langs de kust. De kust heeft nog zijn littekens van de oorlog op haar rug staan, je zult onderweg dus nog vele bunkers tegen komen. Tijdens de wandeling van Cap Gris-Nez richting Audreselle langs de kust zie je Engeland verdwijnen en weer terugkomen, terwijl je ondertussen geniet van de schitterende Franse kustlijn. Een andere optie is om van Cap Gris-Nez naar Cap Blanc Nez te lopen, of andersom. 

Overnachten: Voor het gemak overnachten wij op deze simpele camperplaats, maar wel mooi aan het water (zie foto onder).

Leuke straatjes en historische gebouwen: Rouen

Vanaf Cap Gris-Nez pakken we de camper weer in en gaan we op naar onze eerste grote stad: Rouen. Onderweg naar Rouen (en eigenlijk tijdens de hele route) kun je eventueel je reis in het teken van de Tweede Wereldoorlog zetten. Bekende plaatsen als Boulogne-sur-Mer, Colleville-sur-Mer en Sainte-Mère-Église huizen nog memoranda aan de oorlog. Op deze kaart kun je per plek informatie vinden: https://liberationroute.nl/remembrance-sites. Mocht je hier in geïnteresseerd zijn dan is het ook bijzonder om de D-day invasiestranden te bezoeken. 

Naast een mooie stad met leuke straatjes, mooie gebouwen en fijne restaurants, is Rouen ook van historische betekenis geweest. Rouen is de plek waar Jeanne d’Arc ter dood werd veroordeeld en op de brandstapel werd gezet. Op die plek staat nu Église Sainte-Jeanne d’Arc. Als je vanaf Place du Vieux Marché (waar de kerk staat) Rue de Gros Horloge inloopt, kom je een bijzonder groot horloge tegen. Loop je onder het “horloge” door, dan kom je uiteindelijk bij de Kathedraal Notre-Dame uit en heb je al meteen 3 van de belangrijkste highlights gehad!

Het Franse Zwitserland: Suisse-Normande

Weg van de kust, de binnenlanden in! Suisse-Normande is weer een heel ander deel van Normandië. Ben je een wandelaar, kanoër, visser of klimmer, of gewoon iemand die van mooie natuur houdt? Suisse-Normande is een gebied dat voor iedereen wat heeft. Erg “Suisse” is het trouwens niet, de hoogte komt nergens boven de 300 meter, maar vooruit, het landschap met zijn vele rotsen lijkt er wel een beetje op. Op weg naar onze camping stoppen we nog even bij de Rock of Oëtre vanaf waar je een mooi uitzicht hebt over het gebied. 

Overnachten: De nacht kun je doorbrengen op een camping aan de rivier La Rouvre. 

Volgende stop: kasteel in het water – Mont Saint-Michel

Dat is in ieder geval waar het op lijkt, het eiland aan de kust van Frankrijk. Een schitterend gezicht is het al vanaf het Franse vasteland, maar je kunt nog dichterbij komen. Zonder camper wel, die kun je parkeren en met een shuttlebus of lopend naar het eiland. Gegarandeerd een bijzondere ervaring binnen de muren van dit immense bouwwerk. 

Bretagne

Vanaf Mont Saint-Michel gaan we de grens over naar Bretagne! Niet ver bij Mont Saint-Michel vandaan ligt in Bretagne het volgende kleine wonder in het water: Saint-Malo. De havenstad is van zichzelf al mooi, met een beetje fantasie kan je jezelf in een oude piratenstad wanen want die geschiedenis kent deze havenvesting. Er ligt zelfs nog een oud piratenschip in de haven. Leuke bijkomstigheid van deze mooie ommuurde vesting: bij laag water is er een leuke uitdaging. Via het droogliggende strand kun je naar het Île-du-Grande-Bé en Fort National lopen. Bijzondere ervaring!

Jachthaven Dinan

We blijven niet uitgekeken op de mooie stadjes in deze buurt, volgende stop is Dinan. Mooie jachthaven, bijzondere straatjes en vakwerkhuizen en zichtbare geschiedenis in de oude stad. Langs de rivier die midden door Dinan loopt kun je mooie wandelingen maken, om weer terug te komen in het Middeleeuws ogende stadje om te genieten van een kopje koffie met een stukje taart of bij een van de boetiekateliers langs te gaan.

Erquy & Cap Fréhel – op naar Asterix!

Na de bijzondere stadjes begint het ook wel weer te jeuken om even lekker de natuur in te gaan. We rijden de camper naar Erquy. In de omgeving van Erquy kun je surfen, prachtig door de heide wandelen langs de kust of genieten van de zeecuisine. Geruchten gaan dat Erquy de inspiratie was voor het dorp van Asterix. Tekenaar Albert Uderzo laat dat liever geheim dus oordeel zelf. Bij zowel Cap d’Erquy als bij Cap Fréhel heb je een aantal mooie wandel “circuits” die je langs de schitterende kust leiden. 

Overnachten: Camping La Vallée heeft een vriendelijke eigenaar en mooie beschutte plekjes(zie foto). Als je geluk hebt sta je op een van de terrassen met uitzicht over de camping!

Côte de Granit Rose 

We genieten nog even van de laatste stukjes Franse kustlijn, met misschien wel het mooiste stukje. De Roze Granietkust heeft zijn te danken aan, verrassend genoeg, de kleur van de rotsblokken aan de kust. Een populair pad om deze rotsen te bekijken is een deel van de GR34, maar een verrassender kijk is vanaf een bootje. Liever iets actiever? Kanoën en stand-up paddling kan hier ook prima. Hier eindigt onze Franse camperroute door Normandië en Bretagne. 

Onze camperroute langs de Franse kust is een hele leuke om zelf te doen in een week of langer. Heb je zelf geen camper maar wil je wel graag deze route rijden? Bekijk ons aanbod van huurcampers die je bij een particulier huurt.

Bekijk onze campers en caravans

Anderen bekeken ook

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>