Kan ik mijn camper zelfvoorzienend maken en hoe werkt een zelfvoorzienende camper?

Hoe gaat de zomervakantie er dit jaar uit zien? De vraag die iedereen zichzelf waarschijnlijk stelt op dit moment. En om maar meteen heel eerlijk te zijn: wij weten het ook niet. Wat we al wel zien: met een zelfvoorzienende camper kan veel meer en heb je meer vrijheid. Daarom in dit blog: hoe gebruik je een zelfvoorzienende camper en hoe maak je je camper zelfvoorzienend!

Het lijkt er op dat we dit jaar Nederland gaan ontdekken tijdens de vakanties. Een deel van de campings is nu open, hoewel de sanitaire voorzieningen nog wel gesloten zijn. De “zelfvoorzienende” campers zijn dus flink in het voordeel. Zelfvoorzienend betekent vooral dat je kunt voorzien in je eigen verzorging. Je hebt een voorraad vers water bij je (die je ook kunt verwarmen) en je kunt het grijswater opvangen (bij het koken en douchen). Ook kun je je eigen toilet gebruiken voor de kleine en grote boodschap. Op veel campings is het wel mogelijk om de elektriciteit aan te sluiten en dat rekenen we voor nu dus niet onder zelfvoorzienend. Een camper of caravan kan zelfvoorzienend zijn met vaste voorzieningen in je camper/caravan maar zeker ook met flexibele voorzieningen. Daar geven we je nu een aantal voorbeelden van en uitleg hoe het werkt.

Mobiel of vast toilet in je camper of caravan

Wanneer je in je camper of caravan niet voorzien bent van een toilet zijn er een aantal verschillende systemen op de markt die je zou kunnen gebruiken om zelfvoorzienend te kunnen zijn. De meest bekende is de Porta Potti, een merknaam van Thetford. Ook andere draagbare toiletten zijn makkelijk mee te nemen op een vakantie, zoals deze van Bo-Camp. Zaken waar je op kunt letten bij de aanschaf: heeft de toiletpot een indicator hoe ver deze gevuld is, zit er een spoelsysteem in en natuurlijk de afmetingen. In veel buscampers kan het wat ruimte innemen, hoewel ze meestal klein van formaat zijn. 

Heb je wel een toilet in je camper? Dat is superfijn, zeker in deze tijd! Er zijn een aantal verschillende manieren waarop een toilet in je camper of caravan kan werken. Onze camperexpert Frans heeft ze allemaal uitgeprobeerd en legt hier uit hoe een toilet in je camper werkt.

Mobiele douche of douche in de camper

Camptoo-er Merijn testte een douche die je zelf kunt vullen met water en vervolgens op kunt laten warmen door de zon. Door deze handmatig op te pompen komt er druk achter en krijg je een goede straal. Hoe dat precies werkt zie je hier:

Een ander optie is een douchekop aan je watervoorziening koppelen zodat je een echte buitendouche hebt! Dit wordt vaak gebruikt door surfers wanneer ze het zoute water van zich af willen spoelen voordat ze de camper weer in gaan. Om dit als volledige douche te gebruiken wordt vaak niet toegestaan door campings en kun je natuurlijk geen shampoo gebruiken die je dan op de grond spoelt. 

Heb je wel een douche in je de camper zelf? Heb jij even geluk. Hoe een douche werkt hoeven we je waarschijnlijk niet uit te leggen, maar hoe de warmwatervoorziening in je camper werkt en waar je op moet letten kun je hier vinden. Zorg dan van tevoren dat je weet of er op de camping een voorziening is waar de grijswatertank geleegd kan worden.

Mobiel douchehokje

Zoals ook in de video te zien is, kun je er een makkelijk douchehokje bij kopen die je een privacy geeft, wellicht ook voor het toilet. Let wel op dat dit vaak niet is toegestaan op een camping. Neem van tevoren even contact op met de camping of dit kan. Het zou natuurlijk kunnen dat ze nu een uitzondering maken, maar ga daar niet zelf vanuit. Overtreding van de regels kan leiden tot een boete voor jou en de camping, of zelfs tot sluiting van de camping. 

Heeft je camper wel een ingebouwde douche? Dan kun je hier vinden hoe alles werkt met warm water in je camper of caravan. 

Voorbereiding van je zelfvoorzienende reis

Voordat je op pad gaat is het belangrijk om te kijken wat er wel aanwezig is op het kampeerterrein. Kun je je grijswater en je toilet legen op de camping? Zijn die voorzieningen nog geopend? En kun je wel schoon water innemen bij het kampeerterrein? Wat er straks is toegestaan op de kampeerterreinen is op dit moment moeilijk te zeggen. Kijk daarom altijd van tevoren goed wat er mogelijk is en lees goed de adviezen van de overheid.

Zelfvoorzienende camper huren

We zien dat veel mensen op zoek zijn naar een zelfvoorzienende camper om dit jaar toch op vakantie te kunnen. Bij Camptoo worden veel zelfvoorzienende campers verhuurd, waar een douche en toilet in zit met de daarbij behorende voorzieningen. Wil je deze zomer graag op pad met een zelfvoorzienende camper? Wees er snel bij om nog keuze te hebben! Bekijk het aanbod hier:

Bekijk onze campers en caravans

Anderen bekeken ook

  1. een eigen ;kak;doos aan boord is niet alleen prettig op de camping,maar ook voor onderweg
    Nooit meer met samengeknepen billen op zoek naar een pompstation ,met een wc tje
    gewoon even ergens parkeren en je dingetje doen, wel even vriendelijk aan je reisgenoten vragen of de hond al is uitgelaten?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>