Hoe maak je een goede handleiding voor je camper of caravan?

Zeker nu is het fijn om een goede handleiding voor je camper of caravan te hebben die je al voor aanvang van de verhuurperiode kan delen met je huurders. Tijdens de reis kunnen ze deze gebruiken als naslagwerk. Dat geeft de huurder een veilig gevoel, voorkomt schades en onnodige vragen aan jou als verhuurder tijdens de verhuurperiode. Om in deze tijd de overdracht zo kort en veilig mogelijk te maken is een goede handleiding essentieel. In deze blog gaan we in op de vraag: Hoe maak je een goede handleiding?

Je kunt op 2 manieren een handleiding voor je camper meesturen aan je huurder. Een papieren (digitale) handleiding of een video waarin je uitlegt hoe je camper of caravan werkt. De meeste verhuurders zullen al een goede papieren handleiding hebben, maar zeker in deze tijd kan ook een video fijn zijn. In deze blog geven we voor zowel een video als voor een geschreven handleiding tips, maar als eerste beantwoorden we de vraag: hoe ziet een goede handleiding er uit?

In gedachten op vakantie

Wat kan helpen bij het maken van een handleiding is om even zelf in gedachten “op vakantie” te gaan. Je begint thuis met het inpakken, start vervolgens de camper en rijdt naar de camping of camperplaats waar je vervolgens alles installeert voor de vakantie. Wat heeft een huurder tijdens die stappen allemaal nodig aan informatie? Hoe werkt het starten van de camper: waar moet de huurder op letten wanneer deze gaat rijden met de camper? Heeft de camper een BearLock, een dieselmotor die moet worden voorgegloeid of een stuurslot? Wees zo volledig mogelijk. Beschikt de camper over een navigatiesysteem of achteruitrijcamera? Leg daar dan ook zoveel mogelijk over uit.

Wat heeft de huurder aan informatie nodig op de camping? Heeft de camper oprijblokken om de camper of caravan waterpas te zetten en/of stabilisatiesteunen? Vervolgens kun je uitleggen wat ze nodig hebben voor het koken, douchen, toiletgebruik en ten slotte voor het slapen.

Een andere tip: Wees zo volledig mogelijk. Zaken die voor jou vanzelfsprekend zijn kunnen voor een huurder nieuw zijn. Dus het is makkelijk voor de huurder als er ook wordt uitgelegd hoe je de camper op stroom kunt aansluiten, wat voor jou misschien vanzelfsprekend is.

Een instructievideo maken

Voor sommige mensen gaat een video maken heel natuurlijk, voor andere mensen is dat net iets lastiger. Neem hier rustig de tijd voor en met deze tips kom je een heel eind! Een video kun je prima opnemen met je telefoon, maar heb je een camera met videofunctie dan is dat voor de kwaliteit waarschijnlijk beter.

Tips voor het maken van een video:

– Bedenk van tevoren wat je gaat opnemen. Het maken van een “script” of spiekbriefje kan je daarbij helpen.
– Hou je telefoon horizontaal vast tijdens het filmen, in landschapsmodus. Zo krijg je een breder beeld en kunnen mensen op een computer makkelijker zien wat er gebeurt.
– Doe het bij voorkeur met z’n tweeën, een iemand die vertelt, en een iemand die filmt.
– Neem rustig de tijd bij het laten zien van zaken die de huurders zullen gebruiken (bijv. bedieningspaneel, gasflessen, fornuis, wc). Houd de camera altijd minstens 4 seconden(tel zelf mee!) gericht op datgene dat je wilt laten zien. Soms stelt de camera nog scherp of wordt er een nieuwe lichtmeting gedaan wat een paar seconden kan duren. Als je dan al doorgaat naar het volgende onderdeel mis je wat je eigenlijk in beeld wilde brengen.
– Zorg voor genoeg licht in je camper. Film bij voorkeur op een zonnige dag, dan heb je het meest natuurlijke licht en krijg je een duidelijker video. Voor de donkere plekken (dashboard, garage, gasflessen) zou je een goede zaklamp kunnen gebruiken. Dan kun je ook mooi aangeven met je licht waar je naar wijst!
– Zorg dat het goed te verstaan is. Voordat je de hele video opneemt, maak eerst een testvideo om te kijken of het goed te verstaan is en hoe ver je van de camera of telefoon moet staan. Let ook op dat als je tegen de telefoon of camera tikt of met je handen langs de microfoon gaat, je dit heel hard hoort op de video omdat het dicht bij de microfoon gebeurt. Dan hoor je wat je eigenlijk wilde horen op de video dus minder goed!
– Wees niet te streng. Een professionele video maken is een hele kunst. Huurders zullen dat niet van je verwachten. Het belangrijkste is dat de informatie over jouw camper duidelijk wordt weergegeven en het goed te verstaan is. Een foutje is dan ook helemaal niet erg!
– Wil je een aantal video’s los opnemen en die achter elkaar plakken? Er bestaan een aantal gratis videoprogramma’s waarmee je dit eenvoudig kunt doen. Voor Apple computers is iMovie een veelgebruikte en voor windows is Shotcut een gratis optie. Misschien is er ook wel iemand die je er even mee wilt helpen met meer ervaring.

De papieren handleiding met foto’s

Met een papieren handleiding is natuurlijk niks mis, maar wees je bewust dat het iets meer werk vereist van de huurder dan een video bekijken. Het kan helpen om de huurder van tevoren te vragen om de handleiding goed door te lezen voor jullie elkaar ontmoeten.

Wat heel erg helpt bij het maken van een geschreven handleiding, is foto’s maken van de dingen die je wilt laten zien. Zo herkennen de huurders iets meteen wanneer ze het in het echt zien. Er zitten vast een aantal knoppen of hendels in je camper of caravan met een functie. Met een foto met nummers erbij kun je gemakkelijk per knop of hendel aangeven wat ze doen.

Om de handleiding overzichtelijk te maken kun je verschillende koppen maken zodat het voor de huurder makkelijk terug te vinden is wat hij/zij zoekt. Verzamel bijvoorbeeld alles wat met elektriciteit te maken heeft bij “elektra” en alles wat tijdens het rijden handig is bij “onderweg”. Een kleine inhoudsopgave kan daar ook bij helpen.

 

Tot slot: leg ook een papieren versie in de camper of caravan. Zo heeft de huurder het altijd bij de hand en maak je de kans kleiner dat er iets mis gaat of dat de huurder contact met je op moet nemen om iets te vragen.

Videobellen

Een andere manier om goed persoonlijk en op maat contact te hebben met je huurder is via videobellen. Je kunt elkaar bellen via Whatsapp videobellen of bijvoorbeeld via Skype. Zo kan de huurder direct vragen stellen wanneer je de uitleg geeft en hoef je tijdens de overdracht minder contact te hebben.

Video-ondersteuning van Camptoo

Bij Camptoo merkten we dat er vanuit de huurders, maar ook vanuit de verhuurders behoefte was aan informatie over het vakantievieren met een camper of caravan. Om iedereen daarbij goed te begeleiden zijn we video’s gaan maken over het gebruik van een camper of caravan met onze expert Frans. De video’s van een camper vind je hier en de video’s over het gebruik van een caravan vind je hier. Je kunt je huurders hier altijd naar verwijzen of opnemen in je handleiding als dit bij jouw camper of caravan past.

Anderen bekeken ook

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>