Toeren door eigen land: provincie Groningen

In Groningen is genoeg te beleven! Naast het shoppen in de stad is Groningen bekend om haar rijke historie en vele bezienswaardigheden. Groningen heeft ook een gevarieerde natuur en er vinden jaarlijks vele evenementen plaats. Kortom, genoeg te zien, te doen en te beleven!

Groningen heeft een van de oudste cultuurlandschappen van Europa en grenst aan een Werelderfgoed van Unesco, de Waddenzee. En dat is nog niet alles, de provincie biedt zoveel mooie en gevarieerde natuur dat een dagje Groningen bezoeken bij lange na niet genoeg is. De provincie Groningen bestaat uit zeven regio’s met elk hun eigen karakter, bezienswaardigheden en natuur. Groningen is perfect om te bereizen met een camper!

De stad Groningen

We beginnen de tour in de hoofdstad van Groningen: Groningen, kortweg ‘Stad’ genoemd door veel Groningers. De camper kan terecht op Camping Stadspark Groningen, zo zit je midden in het groene stadspark en dichtbij het centrum.

Groningen is een bruisende studentenstad. De jongste stad van Nederland qua gemiddelde leeftijd kent een lange, roerige geschiedenis en dat is te zien aan de historische pakhuizen, hofjes en gebouwen. Ben je fan van moderne architectuur? Dan ben je in Groningen op het juiste adres, Groningen heeft de meest vernieuwende architectuur binnen haar grenzen. En Groningen is ooit verkozen tot Beste Binnenstad, omdat het er zo goed toeven is!

De Martinitoren, door de Groningers D’Olle Grieze genoemd (De Oude Grijze), is het symbool van de stad en is met haar 97 meter hoogte en 311 treden vrijwel dagelijks te beklimmen, de toren biedt een prachtig uitzicht over de stad! Ook is het Goudkantoor een trekpleister voor toeristen. Het historische pand kreeg zijn naam doordat het werd gebruikt als Waarborgbureau voor Goud- en Zilverwerken.

Maar naast historische panden onderscheidt Groningen haarzelf nog meer met haar moderne architectuur. Zo heb je de bekende Tasmantoren. Genoemd naar bekende Groninger Abel Tasman, de ontdekkingsreiziger die als eerste Europeaan onder andere Tasmanië en Nieuw-Zeeland ontdekte. En het hoofdkantoor van de Gasunie is van buiten, maar vooral van binnen een opmerkelijk pand. Het bekende Groninger Museum herbergt niet enkel kunst, maar is zelf van zowel binnen als buiten een kunstwerk.

Camper huren Groningen

Groninger Museum, door Michiel Verbeek

Behalve architectuur staat Groningen ook bekend als waterstad. Met drie ruime jachthavens is er genoeg te doen op het water. Zeilboot, motorjacht, kano, waterfiets, rondvaartboot, je ziet ze alle terug in de stadswateren. Op verscheidene plekken zijn sloepjes, kano’s, waterfietsen en fluisterbootjes te huur. Leg voor een drankje of hapje aan op een van de terrassen. De meest fotogenieke jachthaven is de Reitdiephaven: met kleurrijke huisjes zijn de Scandinavische invloeden goed te zien!

camper huren Groningen

Met de camper naar Groningen: de Provincie

Naast de stad is er ook genoeg te zien en beleven in de rest van de provincie. Van een oud vestingdorp tot een groots landgoed. En van een prachtig natuurgebied tot de oudste botanische tuin van Nederland!

Fraeylemaborg

In Slochteren ligt het Fraeylemaborg. De borg is gelegen in een 23 hectare groot landgoed, omgeven door een prachtige tuin en groot park dat ook wel het Slochterenbos wordt genoemd. Het borggebouw ontstond meer dan zeven eeuwen geleden en kreeg aan het eind van de 18de eeuw haar huidige uiterlijk. Binnen is een uitgebreide collectie te zien aan authentiek meubilair en nieuwere aanwinsten. Deze vermenging van kostbaar antiek en alledaagse persoonlijke voorwerpen zal je ook nu nog aantreffen in de Fraeylemaborg. Je kan je goed voorstellen hoe het leven van alledag was in de Fraeylemaborg, zowel voor de familieleden als voor het personeel.

Camper huren Groningen

Fraeylemaborg,door Hans Pama

Nationaal Park Lauwersmeer

In vroegere tijden stroomden zoet en zout water in elkaar over in de Lauwerszee. Angst voor overstromingen leidde in 1969 tot de bouw van een dam. Op de vroegere zeebodem ontstond een prachtig nieuw landschap, een echt vogelparadijs. De natuur in het Lauwersmeer is zo bijzonder dat het gebied is aangewezen als Nationaal Park!

Vesting Bourtange

Vlakbij de Duitse grens, in het prachtige Westerwolde (Zuid-Oost Groningen), ligt de vesting Bourtange. Een uniek historisch verdedigingswerk dat zijn gelijke niet kent. Heden en verleden gaan perfect samen in deze kleine, sfeervolle vestingstad. Bezoekers van het Bourtange van nu wanen zich eeuwen terug in de tijd. Maak kennis met de vesting Bourtange die nooit werd ingenomen.

vesting

Hortus Haren

De Hortus botanicus Haren is een botanische tuin in de plaats Haren. De botanische tuin bestaat uit 20 hectare aan heel verschillende tuinen zoals de wilde plantentuin, de uniek Chinese tuin en de vlinder- en bijentuin.

 

Zelf  Groningen verkennen  met de camper? Bekijk hier het aanbod in Groningen!
Bekijk al onze campers en caravans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>