Van het Noorderlicht naar de Portugese zon in een camper

3 maanden op vakantie met een camper, van Scandinavië met een korte tussenstop in Nederland door naar Zuid-Europa. Dat klinkt als iets waar wij voorlopig alleen nog maar van kunnen dromen, maar Rens en Joan deden het in september. Wij vroegen ze hoe ze dat gedaan hebben.

Hoe is het idee ontstaan?

Joan vertelt: “We hadden eigenlijk al een tijd lang de droom om samen een wat langere en verdere reis te gaan maken. In de lente hoorde ik dat mijn contract niet verlengd zou worden in verband met corona. Toen dachten we: ‘hoe kunnen we nou van het onaangename het aangename maken? Misschien kunnen we dan toch die reis maken die we altijd wilden maken.’ Het idee was eigenlijk om lekker ver te gaan, bijvoorbeeld naar Zuid-Amerika. Maar hoe dichterbij het allemaal kwam, hoe minder er echt kon.” 

Op alles voorbereid

Ze besloten om te kijken naar wat er wél kon, en dat waren toen gelukkig nog heel veel landen in Europa: tijdens de reis was er nog geen algeheel negatief reisadvies. Wat ook nog heel goed kon, was reizen met een camper: “Met een camper ben je zelfvoorzienend, dan ben je niet afhankelijk van een hotel of een restaurant of een trein, bijvoorbeeld. Je bent helemaal mobiel. Als de campings dicht zijn wil je natuurlijk wel gewoon naar het toilet kunnen bijvoorbeeld. We hadden geen idee waar we in terecht zouden komen of hoe snel het allemaal zou veranderen, en of er landen op slot zouden gaan. Dus we dachten: we moeten op alles voorbereid zijn.”

Volledige vrijheid

Doordat plannen eigenlijk niet mogelijk was, gingen ze zonder plan op pad. “We hadden heel veel ideeën, maar op een gegeven moment zeiden we gewoon ‘we gaan zonder plan’. En dat was uiteindelijk het mooiste van de reis: We hadden geen idee wat we gingen doen, geen verwachtingen van hoe het moest worden en we hoefden niet op een bepaalde tijd ergens te zijn. Alles was helemaal open. We hadden een camper voor zes weken, en we wilden wel graag naar Scandinavië, maar verder was er gewoon echt geen plan.”

Van de corona maatregelen hebben ze uiteindelijk niet heel veel meegekregen. In Scandinavië was het leven zelfs weer zoals “normaal”. In Noorwegen moesten ze een paar dagen in quarantaine, omdat ze nog niet lang genoeg in een geel gebied waren geweest. “Maar dat kan ook gewoon in een camper,” vertelt Joan “Je hebt er toch alles.” Op het einde van de reis ging Portugal gedeeltelijk in lockdown, waardoor ze een langere tijd in de Algarve door hebben gebracht. De truc? Focussen op wat er wel allemaal kan en daar het allerbeste van maken, en niet te veel blijven hangen op wat er niet kan.

Reizen met een camper

Het huren via Camptoo beviel ook goed. Rens en Joan hadden al eerder een camper gehuurd via een bedrijf, maar vinden het huren via Camptoo toch een stuk persoonlijker. Ze deelden verhalen met de eigenaar van de camper en kregen tips mee. Als ze iets niet wisten te vinden of iets lukte niet konden ze gewoon even een berichtje sturen. “Dat was echt heel persoonlijk, dat zouden we zo weer doen.”

Of er ook nadelen zijn aan het reizen met een camper? Daar moesten ze even over nadenken, want dat zijn er eigenlijk heel weinig. Het enige nadeel: De camper werd snel vies. “Tijdens het reizen met een camper ben je veel aan het schoonmaken, je blijft vegen omdat je de camper in en uitgaat met je vieze schoenen aan.”

Wel konden ze een hoop voordelen noemen aan het reizen met een camper, zo heb je altijd alles binnen handbereik, en heb je de beste uitzichten. Daarnaast geeft het reizen met een camper ook veel vrijheid: “Je wordt wakker midden in de natuur en je bent veel buiten. Je hebt altijd zicht op zonsopkomst/zonsondergang, of zelfs het noorderlicht. En je hebt elke dag een andere achtertuin. En als je iets gaat bezoeken of je gaat wandelen hoef je niet terug naar dezelfde overnachtingsplek, je kan ook heel ergens anders naartoe gaan.”

Tips

Rens en Joan hadden absoluut geen moeite met het vinden van een plek om te staan. Daarvoor gebruikten ze een app, Park 4 Night, die hen precies vertelde waar ze konden staan en wat ze konden doen op de camping, inclusief recensies en foto’s. In Scandinavië stonden ze bijna niet op campings, “Daar zijn ontzettend veel plekken in de natuur en je mag overal kamperen, zolang je maar respectvol omgaat met de omgeving. als we naar steden gingen, parkeerden we bijvoorbeeld op de parkeerplaats van de universiteit. Dat is vaak gratis omdat het net buiten de stad is, je ziet daar dan ook gewoon meerdere campers, omdat die dus ook op de app staan.”

“We hadden natuurlijk ook fietsen mee, dus we fietsten heel makkelijk naar het centrum toe.” Vertelt Rens. Joan vult aan: “Dat is ook echt wel een hele goede tip, de fietsen meenemen. Daar hebben we echt heel veel aan gehad. De camper is af en toe toch iets te groot voor in de stad, dus dan is het heel fijn als je met de fiets ergens heen kunt, als een soort extra vervoermiddel. Zeker als je zo lang gaat.”

De laatste tip die ze meegeven is: zoek het contrast op. “Ga zoveel mogelijk verschillende dingen zien. Wij hebben heel veel steden en natuur met elkaar afgewisseld, en het noorden van Europa met het zuiden afgewisseld. Zo zie je echt heel veel en maak je ook heel veel mee.”

Noord vs Zuid

Want inderdaad, na hun bezoek aan Scandinavië hebben Joan en Rens een korte stop gemaakt in Nederland, waarna zij vertrokken zijn naar het zuiden van Europa. Was dat het plan, of hadden ze toch nog niet genoeg van het reizen? “We hadden natuurlijk 3 maanden vrij.  We wisten niet of we nog wel konden blijven reizen na die eerste zes weken of dat er alweer meer zou kunnen. In eerste instantie hebben  we de camper voor zes weken gehuurd, en toen vonden we het zo fijn dat we hem nog zes weken langer hebben gehuurd. We wilden gewoon op dezelfde manier doorgaan, en we wilden heel graag het contrast opzoeken, van natuur en kou naar steden, warmte en mooie stranden. Uiteindelijk kozen we voor Portugal omdat er niet meer zo veel keus was. Maar daar wilden we sowieso wel heel graag heen, dus dat kwam eigenlijk wel heel goed uit.”

Als ze moeten kiezen tussen Scandinavië of Zuid-Europa is de keuze snel gemaakt: “Scandinavië, zeker weten. De natuur is zo onbeschrijfelijk mooi. Iedereen gaat daarvoor naar Canada of Amerika – dat zouden we zelf eigenlijk ook doen in eerste instantie als het had gekund – maar het is zo mooi, en helemaal niet toeristisch. Er waren ook heel veel dieren, we hebben heel veel wildlife gezien, waarschijnlijk ook omdat het zo rustig was. Elanden, rendieren, walvissen, vosjes, dolfijnen. Dat was echt zo gaaf.” Ook de sfeer en de mensen hadden een invloed op de keuze: “Het was zo relaxed daar allemaal.” Scandinavië blijkt ook een uitstekende vakantieplek te zijn voor reizigers die niets met de kou hebben: in zweden kan het in de zomer makkelijk 30 graden worden, en kun je prima in de zee zwemmen.

Het beste van de reis

“Lapland. We zaten boven de poolcirkel. Daar hebben we zulke mooie dingen gezien, we zaten ook precies in de herfst, alles was fel oranje, geel en rood. Prachtige herfstkleuren waar je de hele dag doorheen rijdt en wandelt. En het moment dat je over de poolcirkel heen gaat, dat is zo’n bijzonder gevoel. En verder gewoon de ultieme vrijheid.” Waren er dieptepunten? “Nee. We hebben geen gekke dingen meegemaakt. Europa is supergoed ingericht op campers en kamperen, en ook samen in de camper ging het goed. “Eén keer hebben we vast gestaan met de camper, maar zelfs dat was achteraf gewoon grappig en leuk want toen zijn we door een super oude meneer uit Noorwegen eruit getrokken. Dat was eigenlijk ook wel weer een avontuur.”

 

Weer naar huis

Reizen in coronatijd klinkt onwennig, maar voor Rens en Joan voelde het thuiskomen net zo: “Toen we thuiskwamen, kwamen we echt in een lockdown. En achteraf gezien was het risico om besmet te worden onderweg veel kleiner dan thuis”. Hoewel er stiekem toch wel veel mensen met de camper weg waren, was het helemaal niet druk. Op sommige plekken die normaal vrij toeristisch en druk zijn, waren ze vaak gewoon alleen. “Zweden en Noorwegen zijn zo groot, soms kwamen we gewoon 24 uur lang niemand tegen. Het is zo rustig overal, en zo veel vrijer”. Als we morgen weer zouden kunnen gaan, dan zouden we het zo doen. Het liefste naar de Verenigde Staten, maar we zouden ook heel graag nog een ander deel van Europa op deze manier willen ontdekken. In ieder geval zeker met een camper. Er staat nog niets concreet op de planning. Even afwachten, nagenieten en sparen tot het weer echt kan.

Ben jij benieuwd naar de reis van Joan en Rens? Je bekijkt het gehele verloop op de Polarsteps pagina die ze hebben aangemaakt. Wil je zelf ook op pad met een camper? Bekijk het aanbod hieronder:

Bekijk onze campers en caravans

 

Anderen bekeken ook

  1. Francisca says:

    Portugal in 2012 gedaan, Finland in 2013 midzomernacht + 2mnd. Beide bevolkingen en landschappen en culturen in mijn hart gesloten. Healing, so needed.
    Voor Portugal is het wel handig om te weten dat ze daar vanwege armoede geen autoverzekering kennen. Ze rijden er daardoor zo voorzichtig, dat je denkt dat je overal voorrang krijgt, omdat je tourist bent. Dat is niet zo. Schade aan hun auto kan een totale dorpsgemeenschap ontwrichten. 1 rijdbare auto per gehucht, en geen ambulances… men kijkt elkaar op de kruising aan, om de voorang te verdelen, ook borden en strepen ontbreken vaak.
    Slapen in je auto mag ook overal, vanwege armoede. Zo kan de bevolking verder weg werk zoeken. Je kunt dus ook langs de weg in je camper slapen. Maar campings zijn ook een ervaring; erg steil.

  2. Hans Kanters says:

    Heb het verslag van Scandinavië naar Portugal gedeeld op Facebook maar helaas niemand kan de link openen, graag reactie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>