‘Als westerling zit je altijd in de herrie en dan is het dus genieten als je alleen de wind hoort’

Arij peddelt al zo’n halve eeuw door Nederland, over rivieren, zeearmen en de volle zee, maar zijn ‘hoofdkantoor’ ligt Overijssel. Met zijn kanoschool HerbieBird organiseert hij korte tochten en meerdaagse expedities in Nationaal Park de Weerribben-Wieden. Wij vroegen hem naar zijn liefde voor de Overijsselse natuur.

Wat doen jullie zoal bij de Kanoschool, Arij?

Onze kanoschool is al meer dan 30 jaar gevestigd aan de noordzijde van Nationaal Park de Weerribben-Wieden. Die locatie is ideaal om peddeltechniek te oefenen, want ook bij minder gunstige weersomstandigheden kan je hier prima lesgeven. Ik doe dit niet alleen, de drie collega’s waarmee ik samenwerk hebben ieder hun expertise. Wij werken uitsluitend met kleine groepjes of zelfs één-op-één. Een nieuw product waar we in 2020 mee zijn gestart is het kanokamperen. Wij voorzien mensen van een goede kano, tentmateriaal, advies over een mogelijke route en daarbij altijd een stukje peddeltechniek. Het eerste jaar hebben we veel ervaring opgedaan en dit jaar verwachten we meer dan 1000 man op weg te helpen in de Weerribben-Wieden.

Wat maakt Nationaal Park Weerribben-Wieden zo uniek, zo bijzonder?

De kop van Overijssel is Nederland in het klein. De sloten, grachten, vaarten, kanalen, riviertjes, meren en poelen en bovenal het moeras geven hiervoor alle reden. Het is een waar kanoparadijs. Maar ook de historie die er te vinden is: boerenhoeven, scheepswerven, oude stadjes, verstopte gehuchten, én niet te vergeten de oude ambachten zoals het bouwen van punters, het oogsten van riet en de bijzondere landbouw. Maar ook het waterbeheer, de natuurbescherming en een flora en fauna zoals je nergens anders kunt vinden.

Hoe ervaar je het waterrijke gebied het best, op welk moment? Kortom: wat is een ideale dag in de Weerribben-Wieden?

Het waterrijke gebied is soms net een doolhof en is bij uitstek geschikt om te verkennen met de kano of de kajak. Welk seizoen maakt niet uit. De winter is prachtig omdat wanneer alles kaal is, je eindeloos ver weg kunt kijken. De kleur is voornamelijk bruin. Een mooie licht vriezende dag, soms een laagje ijs, de eenzaamheid, dat is echt genieten. De rietsnijders laten zich zien en ruiken, het is op hun manier een drukte van belang. De zomer met de zinderende hitte, het overweldigende groen, de verstopplekjes, je gelooft gewoon niet dat dit kan in Nederland. In het najaar is de natuur volgroeid, uitgebloeid. De vogels zijn er volop aan het foerageren, de duisternis komt al dichterbij, de vochtigheid slaat toe. Het voorjaar is hoort er ook bij. Vooral als het eerste groen zich laat zien en je nog steeds in de verte kan kijken. De reeën zijn overal te zien want die eten graag de eerste groene bladjes op. De watervogels zijn nesten aan het bouwen, de roofvogels zijn opzoek naar een lekker hapje. Het grote feest is gestart want de winter is overleefd.

Kanovaren Weerribben

Foto: Dirk Wijnand de Jong

Welke reacties hoor je vaak van de mensen die voor het eerst de Weerribben-Wieden bezoeken?

Afgelopen jaar zijn veel kanovaarders die vanwege de reisbeperkingen niet naar Scandinavië konden, in Nederland op pad geweest. De verrassing was alle keren groot. Zo mooi hadden ze het niet verwacht. En een voordeel: je hoeft geen dagen in de auto te zitten. Tijdens een 10-daagse trektocht kom je in afwisselend landschappen en heb je vele onverwachte ontmoetingen. Maar ook de stilte, de ruimte, zelf eenzaamheid.  Het is natuurlijk niet te vergelijken maar in kwaliteit doet het niet voor elkaar onder.

Waar bestaan jouw eigen geluksmomentjes uit als je alleen op pad gaat in de Weerribben-Wieden?

Die stilte. Als westerling zit je altijd in de herrie en dan is het dus genieten als je alleen de wind hoort, de vogels fluiten en een vis spartelen. Mijn geluksmoment is ook als ik andere kanovaarders tegenkom tijdens het peddelen en helemaal als het mensen zijn die een techniek hebben om te peddelen. Maar helaas kom ik ook mensen tegen die een soort van achterstevoren in de kano zitten en niet weten hoe een peddel door het water moet, daar word ik dan weer een beetje droevig van. Maar als deze vaarders een keer op les komen en daarna aangeven dat ze dat veel eerder hadden moeten komen, dan word ik weer blij en voel ik mij dankbaar.

Weerribben Wieden

Welke mogelijkheden biedt het Nationaal Park voor kampeerders?

Voor een trektocht van een dag of 4 à 5 zijn de Weerribben-Wieden uitermate geschikt. Natuurcampings zijn er genoeg. De campings liggen vaak aan een bewegwijzerde kanoroute en wat je ziet is dat veel kanovaarders een dag extra blijven om de directe omgeving te verkennen. Nationaal Park Weerribben-Wieden heeft verschillende gezichten en dat zijn in grote lijnen de 4 windstreken. Zo is het noorden veelal een moerasbos en veenlandschap, het zuiden grote meren en de rietteelt, de westkant de eenzaamheid, de weidsheid. In de oostzijde van het Nationaal Park vind je juist veel boerderijen en zie je een verschuiving naar zandgrond, waardoor de vegetatie weer heel anders is en vooral beroemd vanwege de grote populaties weidevogels. Onder de naam Kanoparadijs werken we samen met jachthavens, campings, restaurants, kanoverhuurders, natuurbeheerders om kanovaarders een onvergetelijke dag, of dagen, in de Weerribben-Wieden te geven.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>