Camperroute Overijssel – Op ontdekkingstocht in de provincie

Met de camper op ontdekkingstocht door Overijssel voelt een beetje als een wereldreis in eigen land. Er is zoveel te zien dat je versteld staat dat dat allemaal in één provincie past. Camptoo stelde met Visit Oost de ideale camperroute samen zodat je niets van dat alles hoeft te missen.

Dag 1


Zonsopgang vanuit de kano (NP De Wieden-Weerribben)

Anders dan we gewend zijn beginnen we deze camperroute met een campingtip. Want zodra je ’s ochtends bij het krieken van de morgen je camper uitstapt, stap je direct de kano in. Je bent namelijk ontwaakt op camping De Kluft in Ossenzijl, op het randje van Nationaal Park De Wieden-Weerribben. Misschien wel het spannendste natuurgebied van Nederland, met z’n verlaten vaargeulen, trilveen en moerassige rietlandschappen. Terwijl de opkomende zon de hemel onbescheiden in vuur en vlam zet, glijden jij en de boswachter in alle stilte door een labyrint. Hier kun je jezelf de hele dag bezighouden door om je heen te kijken, en te luisteren. Heb je al een otter gespot, een roerdomp gehoord?

Fotocredits: MarketingOost

Op pad met waterbuffels (Oldemarkt)

Mocht je moe maar voldaan uit de kano kruipende, maar de middag toch nuttig willen besteden, bezoek dan de Waterbuffelfarm in Oldemarkt op slechts een paar minuten rijden van De Kluft. Want bij een waterrijk gebied als de Wieden-Weerribben horen waterratten, in de vorm van runderen die wel meer dan duizend kilo kunnen wegen. Er lopen er zo’n honderd rond bij deze waterbuffelfarm en als je dat leuk vindt, kun je ook buffeltoer doen in een huifkar. In de boerderijwinkel kun je duurzaam buffelvlees aanschaffen, of Hollandse mozzarella van buffelmelk.

Campingtip: Inderdaad, je hebt het goed gezien. Bij de Waterbuffelfarm kun je ook je camper kwijt, tussen de boerderijdieren. Dat wordt wakker worden met een glimlach. 

Dag 2


Verliefd worden op Zwolle

Van Zwolle wordt vaak gezegd dat je op slag verliefd raakt zodra je de hartvormige binnenstad binnenrijdt. Een gewaarschuwd mens telt daarom voor twee. Geniet van de Overijsselse hoofdstad, maar houd er rekening mee dat er de komende dagen nog meer op het programma staat. De ideale manier om de Hanzestad te verkennen, is te voet, zodat je de aantrekkingskracht van de Middeleeuwse pleinen met fonteinen, oude stadsmuren, de gezellige markten, de straten met kinderkopjes, sfeervolle terrasjes en charmante boetiekjes haar werk kan laten doen. Wil je alles van Zwolle weten, ga dan met een gids op pad. Voor de avonturiers: het hartvormige kanaal leent zich perfect voor een tweede kanotocht.

Fotocredits: Gijs Versteeg

Onthaasten in Hasselt

Volg je het Zwarte Water in noordelijke richting, dan beland je zonder je te hoeven haasten al snel in nog een prachtige, lekker compacte Hanzestad: Hasselt. En die rivier was ooit van levensbelang. Hij stond in verbinding met de Vecht en de Zuiderzee en vormde daarom een belangrijke handelspost en doorvaarroute. Het beschermde stadscentrum bestaat dan ook uit meer dan 70 rijkelijke monumenten, waaronder een prachtig oud raadhuis. Mocht je naar Overijssel zijn afgereisd met fietsen achterop: langs het Zwarte Water en de IJssel kun je onbekommerd peddelen. Een geweldige plek om te onthaasten. Leuk om mee te nemen: Opa Piet’s Brok, te koop bij bakker Wim Blok in de Hoogstraat.

Campingtip: Janny Dekens had een droom: een eigen camperplaats beginnen. Dat doet ze niet onverdienstelijk. Camperplaats Vechtdal heeft 12 ruime plekken waarvan 4 met eigen hottub! 

Fotocredits: Bertrik Hakvoort

Dag 3


Lemelerberg op, Lemelerberg af

De mooiste tijd van het jaar om de Lemelerberg te beklimmen is in de zomer. Vanuit het niets (houd juli aan) besluit de heide dan te bloeien, waardoor de hellingen van deze 150.000 jaar oude en 77,9 meter hoge heuvel een paars velletje krijgen. Maar ook op elk ander moment is dit een populair natuurgebied om te wandelen, of fietsen. Onderweg kun je ook zomaar een kudde mekkerende schapen tegenkomen. Vraag hen naar de weg naar Theehuis De Lemelerberg, de huisgemaakte appeltaart is er legendarisch.

Het witte goud van Overijssel (Diffelen)

Het was je tijdens je roadtrip door Overijssel misschien al opgevallen: het aantal boerderijen is hier ontelbaar. Vermaard zijn ook de aspergekwekerijen. In het prille voorjaar steken de stengels hun witte kopjes boven de grond uit, klaar om gestoken te worden. Een streekproduct waar je, naast je tanden in zitten, veel over kunt leren. Op de route ligt Aspergeboerderij Het Nijenhuis in Diffelen. Hier kun je een rondleiding krijgen en een kookworkshop volgen, maar ook; genoeg asperges kopen om de koelkast mee te vullen.

Fotocredits: Bas Silderhuis en Chris Waarlo

Laven aan lekker lokaal gebrouwen biertjes (Gramsbergen)

In het lieflijke Gramsbergen, van oorsprong een vestingstadje aan de Vecht met in het hart een burcht, wordt met hartstocht in koperen ketels ambachtelijke biertjes gebrouwen. Bierbrouwerij Mommeriete maakt verrukkelijke seizoensbieren en de ondeugende Scheerse Tripel. En dat gaat er na zo’n lange dag op pad wel in. Gewoon even achteroverleunen en het schuim op je bovenlip laten landen. Van het bier dat ze hier maken worden trouwens ook andere processen in gang gezet. Zoals de productie van Mommeriete Bierkaas, bierpaté, koffielikeur, whisky en Eau de Vie.

Campingtip: De Eikenzoom is een gezellige minicamping in het Vechtdal met maar 15 plekjes, maar met schapen, geiten, parelhoenders, kippen en kampvuuravonden. Vlak langs het Pieterpad én het Vechtdalpad. 

Dag 4


Stappen in Twente: Sallandse Heuvelrug, het Reggedal of Lutterzand?

Vandaag staat in het teken van Twente, het oostelijke deel van Overijssel, dicht tegen de Duitse grens. De natuur is hier zo overweldigend mooi dat je nu al baalt dat het de laatste etappe van de camperroute is. Maar we nemen het er gewoon nog even van. Beroemd in eigen land is de Sallandse Heuvelrug, een uitgestrekte stuwwal bedekt met grove dennen en douglassparren waar reeën, vossen, marters, hermelijnen en dassen wonen. Ten oosten van de heuvelrug ligt het Twents Reggedal. Dat waterrijke gebied vol kwetterende vogels kun je in de zomer verkennen met een Enterse Zomp, een platbodem, of gewoon te voet. Minder bekend is het Lutterzand. Daar kun je superontspannen pootjebaden in de Dinkel. In de westkant van het natuurgebied knaagt de rivier stukjes van de zandige kade af, waardoor een fotogenieke minicanyon is ontstaan.

Fotocredits: Vincent Croce

Afscheid nemen van/in Ootmarsum

Een zalige plek om de reis te eindigen is tussen de vakwerkhuisjes van het plaatsje Ootmarsum, of op een terras op de zonovergoten Markt. Alsof de klepel van de dertiende-eeuwse Simon en Judaskerk de tijd hier heeft bevroren. Wandelend door de slingerende straatjes van kinderkopjes kom je heel veel beeldhouwwerken tegen en een groot aantal kleine kunstenaarszaakjes, de reden waarom Ootmarsum hét kunststadje van Oost-Holland wordt genoemd. En de bewoners van dit nostalgische stadje? Ook die zijn historisch, historisch gastvrij. Terwijl je om je oren geslagen wordt met glimlachjes en goede tips, en als je trek hebt met een stuk krentenwegge, bedenk je: ik wil nog niet naar huis.

Fotocredits: MarketingOost

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>