Je eerste campervakantie – een complete gids

De eerste keer met een camper op vakantie, wat leuk! Lekker de wereld ontdekken met de vrijheid van een camper, heerlijk. Bij je eerste campervakantie komen ook een aantal nieuwe dingen op je pad zoals het gebruik van gas en elektriciteit in je camper, maar ook het rijden met een groter voertuig. In deze blog vind je tips en links naar alles wat je moet weten voor je eerste campervakantie!

Voor vertrek

Je eerste campervakantie is nog niet begonnen, maar de voorbereiding begint al wel! Voor je de camper gaat ophalen moet je wel even weten of je de camper mag rijden met een b-rijbewijs, meestal is dat wel het geval. Voor uitzonderingen kun je hier even kijken. Daarnaast is het ook goed om te kijken hoe zwaar de camper mag zijn, en hoeveel bagage je dus mee kunt nemen. Met een te zware camper de weg op gaan kan gevaarlijk zijn en bovendien een boete opleveren. Bekijk hier onze video over de gewichten van je camper. 

rijbewijs camper

Campervakantie Nederland

Je eerste campervakantie in Nederland, gefeliciteerd! Je gaat een hele mooie tijd van ontdekken tegemoet. Een van de voordelen van een campervakantie is dat je op camperplaatsen mag staan, plekken bestemd speciaal voor camper overnachtingen. Meestal zijn dit plekken op mooie locaties, of dicht bij een stad, met vaak weinig voorzieningen. Je vindt alle camperplaatsen in Nederland bij Campercontact. In Nederland mag je niet wildkamperen, wij raden dus aan om altijd op een camping of camperplaats te overnachten in Nederland. Mooie plekken in de natuur vind je bijvoorbeeld bij Natuurkampeerterreinen of bij Logeren bij de boswachter. Ga je in Nederland met een camper rijden, let dan goed op de milieuzones in de grote steden. Sommige oudere diesel campers mogen de stad niet in, je kunt hiervoor een boete krijgen. 

Eerste campervakantie Nederland

Voorzieningen in de camper

In de meeste campers kun je gebruik maken van een aantal voorzieningen zoals een keukenblok, aanrecht met kraan, kachel en soms zelfs een douche en wc. De algemene informatie over deze onderwerpen, die voor de meeste campers geldt, geven we in onze video’s over warmwatergebruik in je camper, het gebruik van een sanistation, hoe werkt een verwarming in je camper, gasgebruik in je camper en toiletgebruik in de camper. Bedenk van tevoren goed wat je graag wilt tijdens je vakantie. Wil je meer vrijheid dan kun je kiezen voor een eigen toilet en douche. Ga je toch op campings staan dan kun je ook gebruik maken van de faciliteiten daar. 

Campervakantie Europa

Als jouw campervakantie ergens Europa plaatsvindt, zijn er een aantal zaken waar je even op moet letten. Zo heb je tolwegen, geldt er voor zwaardere campers een stickerplicht voor je dodehoek in Frankrijk en heb je in een aantal Europese landen milieuzones, zoals in Duitsland en Frankrijk. Het verschilt ook per land wat je precies bij je moet hebben aan veiligheidsmaterialen. Denk bijvoorbeeld aan een gevarendriehoek, veiligheidshesjes of een alcoholtest in Frankrijk. Stel je gaat op campervakantie naar Noorwegen, Zweden of Finland, dan denk je misschien aan wildkamperen. In een aantal gevallen mag dat, maar er zijn wel een aantal regels aan verbonden. In deze blog zie je ook een handig overzicht van landen waar je onder bepaalde voorwaarden mag wildkamperen. 

Camptoo blog

Het rijden met een camper

Je eerste campervakantie betekent vaak ook de eerste keer met een camper rijden. Afhankelijk van de lengte van je camper zijn er een aantal dingen die net iets anders gaan dan met je gewone auto. Vooral de hoogte kan nog wel eens verrassingen oproepen. Denk hierbij aan laaghangende takken, balkons, viaducten etc. Ken dus de afmetingen van je camper. Je kunt bijvoorbeeld op de binnenzijde van de zonneklep of op het dashboard een sticker plakken waar je de hoogte, breedte en lengte duidelijk opschrijft. Bij twijfel kun je deze ten alle tijden raadplegen. 

Eerste campervakantie

Bij het maken van bochten houd je altijd rekening met de wielbasis en de overhang. Een draaicirkel van een camper is bijna altijd groter dan die van een auto. Door zijn vaak langere wielbasis heeft hij gewoon meer ruimte nodig om de bocht te kunnen nemen. Zet een bocht dus ook altijd iets ruimer aan dan je gewend bent met je personenauto. Ook heeft een camper vaak een overhang. Dat is het stuk van de camper wat achter de achterwielen uitsteekt. Deze ‘uitzwaai’ kan al snel schade opleveren dus als je hier op let kun je al veel ongelukken voorkomen! Tot slot: Een camper is vaak ook wat zwaarder dus heeft deze ook een langere remweg. Zorg er dus ook voor dat je altijd voldoende afstand houd tot je voorganger. Bekijk ook deze video voor al onze tips wat betreft het rijden met een camper of deze video wanneer je wegrijdt van je camperplaats of camping. 

Klaar voor je campervakantie maar nog geen camper?

Bij Camptoo huur je gemakkelijk en veilig een camper direct bij de eigenaar. Je hebt keuze uit meer veel unieke campers en caravans overal in het land, of zelfs daarbuiten. Bekijk hier ons aanbod. 

Bekijk onze campers en caravans

 

Anderen bekeken ook

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>