Camperroute Zuid Limburg – het buitenland dichtbij

Het buitenland is dichterbij dan je denkt in Zuid-Limburg. Het heuvelachtige landschap, de tradities, sfeer en het bourgondische bestaan zijn nergens anders in Nederland zo levendig. Dit gevoel zelf ook beleven? Wij hebben de route al voor je uitgestippeld!

Dag 1


Wandelen over het terras

We beginnen de dag op het terras. En niet zomaar een terras: de Wanenberg is een oud rivierterras gevormd door het verleggen van de rivier de Maas. Vanaf de randen van de Wanenberg kijk je uit over de Westelijke Mijnstreek. Helaas kunnen we deze mijnen niet meer bezoeken, maar de gemeente Schinnen heeft verschillende wandelroutes rondom en op de heuvel uitgezet waarmee je het heuvellandschap kunt ontdekken!

Bijkomen in de brouwerij

Aan het einde van de dag kom je bij tijdens een rondleiding door Alfa Brouwerij Schinnen. Hier brouwt de familie Meens sinds 1870 op ambachtelijke, traditionele manier haar Alfa bieren. Dat echte bierliefhebbers hier op hun plek zijn, blijkt wel uit het feit dat Alfa Edel Pils in 2020 verkozen is tot ‘lekkerste pils ter wereld’. Neem een kijkje achter de schermen bij de brouwerij, en sluit deze natuurlijk af met een proeverij. De camper zet je van tevoren wel even op de camping neer, zodat je niet meer naar huis hoeft te rijden. 

Campingtip: Breng je kampeerervaring naar nieuwe hoogtes – letterlijk! Op natuurkampeerterrein Hoeve Krekelberg in Schinnen liggen de kampeervelden met maar liefst 90 ruime plaatsen op verschillende hoogtes. Liever een kleinschaligere camping bezoeken? Dan zet je de camper neer op camping de Botkoel, waar de familie Cals je met open armen ontvangt.

Dag 2


Terug in de tijd in Valkenburg

In Valkenburg vind je één van de oudste ondergrondse gangenstelsels van Zuid-Limburg: de Fluweelengrot. Waan je in de tijd van ridders en jonkvrouwen en ontdek de geheime vluchtgangen van de Kasteelruïne of vind een weg door het Labyrint wat ontstaan is door mergelwinning.

Ondergronds avontuur

Ben jij op zoek naar meer avontuur? Ook daarvoor kan je terecht in Valkenburg! Onder de heuvels ligt het grootste toegankelijke gangenstelsel van Europa. Deze ondergrondse wereld ontdek je met ASP adventure. Ga tijdens de afdaling op reis door de tijd en verken de verlaten gangen op speciaal ontworpen grot-bikes: bij het licht van de fiets geven de gangen hun geheimen prijs. Ook te voet kun je de grot goed ontdekken: tijdens de avontuurlijke grottentocht werk je samen, los je opdrachten op en vind je de weg door het onderaardse labyrint. Als kers op de avontuurlijke taart is er de mogelijkheid om 30 meter ab te seilen in een oude waterput of een klimparcours te voltooien tijdens de Grotklautertocht. Blijf jij liever boven de grond? Ontdek dan het prachtige heuvellandschap van Zuid Limburg te voet of op de mountainbike!

Campingtip: Camping ’t Geuldal in Meerssen is een camping midden in de Zuid-Limburgse natuur met ruime kampeerplaatsen. Ben je nog niet klaar met het ontdekken van Zuid-Limburg? Vanaf de camping wandel of fiets je door het bijzondere heuvellandschap. Blijf je liever in de buurt van de actie, dan overnacht je op stadscamping Den Driesch. De camping en camperplaats ligt op 500 meter van het centrum van Valkenburg en kijkt uit over de kasteelruïne!

Dag 3


Beleef het brouwlokaal

Bierliefhebbers opgelet! Hoeveel weet jij echt van jouw favoriete drankje? Het Gulpener BrouwLokaal is het meest complete bierbelevingscentrum van Nederland en bestaat uit onder andere een Biergarten, Microbrouwerij, Smaakbibliotheek en Studielab. Iets van het bourgondische Limburgse leven mee naar huis nemen? In de Bierwinkel vind je alle Gulpener bieren, boeken over bier en andere toffe bierartikelen! 

 

Vlaai bakken?

Denk je aan limburg, dan denk je aan vlaai! We zetten het bourgondische leven nog even door in Reijmerstok. Bakster Evi vertelt je alles over het ontstaan van de vlaai en leert je hoe jij je eigen authentiek Limburgse vlaai bakt. Ben je met een grote groep? Dan verplaatst de workshop naar de Frankenhofmolen in Vaals waar je de vlaai afbakt in een echte houtgestookte oven! 

Campingtip: Uitbuiken na deze bijzondere bourgondische ervaring? Dat doe je op Landschapscamping Alleleijn, een echt familiebedrijf met uitzicht op de Belgische en Nederlandse heuvels, en een heus kasteel! Ga je met het gezin op stap? Kies dan voor camping Cottesserhoeve, een moderne camping die is ontstaan rondom een boerenhoeve waar je door bijzondere natuur wandelt of de omliggende steden bezoekt terwijl de kinderen plezier hebben in het zwembad, de speeltuin of bij het animatieteam!

Dag 4


Het best bewaarde geheim van Vaals

Cultuurfanaten opgelet! De laatste dag beginnen we in het Museum Vaals, omringd door ruim 200 kerkbeelden met een hoogte van 1 tot wel 3.5 meter. Leer meer over de betekenis van je eigen voornaam en de persoonlijke naamheilige, bezoek de Relimarkt en rust uit bij museumcafé De Zwarte Madonna. Ook liefhebbers van moderne kunst kunnen terecht in het Museum Vaals: in het bijbehorende park en bos zijn naast de oudste boom van Vaals verschillende moderne heiligenbeelden te zien. In het bos vind je, verscholen tussen het groen van de Vaalsberg, een Lourdesgrot. Deze grot, ook wel een Mariagrot genoemd, is een kopie van de grot van Massabielle, waar Maria ooit zou zijn verschenen. Inmiddels is de grot uitgebreid met een kruiswegpark en Calvariegroep.  

Stoppen op het hoogste punt

We sluiten de route af op het hoogste punt van Nederland: het Drielandenpunt in Vaals. Hier komen de grenzen van België, Duitsland en Nederland samen op een hoogte van 323 meter. Bij het Drielandenpunt vind je het Labyrint Drielandenpunt waar je eindeloos kunt ronddwalen, en natuurlijk de ultieme beleving: de 34 meter hoge Wilhelminatoren met skywalk, een uitzichtplatform met een glazen vloer met een panorama-uitzicht biedt over België, Duitsland en Nederland. Ook rondom het drielandenpunt is veel te ontdekken, eventueel aan de hand van één van de verschillende wandelroutes: van een monument ter nagedachtenis van een neergestort vliegtuig tot verschillende grensmonumenten, een koffiebranderij en een keltische grafheuvel. Aan het einde van de dag sluiten we de reis af in Taverne de Grenssteen met een kop koffie en natuurlijk een stuk Limburgse vlaai. 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>