“Het heuvelland is heel bijzonder, daar kan je mooi wandelen en fietsen.”

Jan-Paul ging van Zuid-Limburg naar Amsterdam, van Amsterdam naar Nepal en van Nepal terug naar Zuid-Limburg. Nu neemt hij het stokje over van zijn vader als brouwer bij Gulpener. Wij vroegen hem naar de brouwerij en al het bijzondere dat Zuid-Limburg te bieden heeft.

Wat maakt jullie brouwerij zo bijzonder?

“Er zijn heel veel verschillende brouwerijen in Nederland. Bij Gulpener werken volgens het 25 miles concept, wat betekent dat wij de enige zijn die onze bieren maken met grondstoffen uit de regio. We werken samen met lokale boeren, dat maakt ons speciaal. En we maken natuurlijk heel veel lekkere speciaalbiertjes!

Wat is jouw favoriet daarvan?

Mijn favoriet is de Ur-hop IPA, een biologisch vers gehopt bier. Die kan je proeven tijdens een rondleiding in ons brouwlokaal of bij een lunch of diner in onze biergarten. Alles wat je eet komt dus uit 40 kilometer omtrek. Mijn vader is in de jaren 90 gestart met het introduceren van meer duurzaamheid in de brouwerij. Daar gaan we nu graag mee door, dat vinden wij heel belangrijk. Dat zie, proef en ruik je in het brouwlokaal.

Wat zou jij doen als je maar twee dagen had in Zuid-Limburg?

Na een rondleiding of lunch bij de brouwerij zou ik dan eigenlijk tussen twee hele mooie dingen kiezen: het heuvelland en een dagje Maastricht. Het heuvelland is heel bijzonder, daar kan je mooi wandelen en fietsen. Maastricht is gewoon een leuke stad. Je kan er veel zien, lekker eten en je krijgt hier echt de Limburgse ervaring mee.

Dat zijn wel twee hele verschillende dingen!

Dat klopt, dat is ook zo bijzonder aan Zuid-Limburg: er bestaat een hele mooie balans tussen enerzijds de natuur en schoonheid van de omgeving, daarvoor zijn de boeren heel belangrijk, het toerisme wat zijn plek daarin heel goed weet te vinden, en het wonen en werken in de omliggende steden: Zuid-Limburg heeft alles wat je nodig hebt.

Wat zijn jouw favoriete plekjes in Zuid-Limburg?

De grens met België is nog wat heuvelachtiger en wilder, wat meer bebost. Dat is een mooi gebied. Verder heb je ook hele bijzondere, afwijkende gebieden zoals bij Bemelen bijvoorbeeld, waar de kalkrotsen naar boven komen. Rondom Gulpen heb je een hoop goeie campings, camping Osebos en camping Gulperberg liggen tegen de heuvels aan, daar heb je een enorm mooi uitzicht over een natuurgebied.

Wat is nou echt typisch Zuid-Limburg?

Als Zuid-Limburgers zijn we veel te bescheiden in wat we allemaal hebben en kunnen. Als je goed kijkt naar wat hier allemaal gebeurt, dan zie je zo veel bijzondere lokale producenten. Er zitten waanzinnig gave culinaire hoogstandjes tussen. Zuid-Limburg is een bijzonder gebied. Niet alleen qua natuur, maar ook in wat je kan eten, drinken en lokale producten. Dat mogen we best wel wat meer kenbaar maken aan de rest van de wereld. Je hebt hier wijnboeren, vleesproducenten, winkels die helemaal ingericht zijn op regionale producten. Bij een bezoek aan Zuid-Limburg is dat ook echt iets waar je naar op zoek wilt gaan: niet alleen de bijzondere natuur, maar ook alles wat wij als Limburgers te bieden hebben.

Wil jij een bezoek brengen aan het de brouwerij? Je vindt het Gulpener Brouwlokaal op de plek waar het allemaal begon in 1825, in het oude gedeelte van de brouwerij. Boek één van de verschillende arrangementen op de website, zoals een bier & chocolade workshop, een rondleiding door de brouwerij of brouw je eigen bier onder begeleiding van één van de brouwers. Liever genieten van een lunch of diner met jouw favoriete biertje? De biergarten & het eetcafé is dagelijks geopend van 11:00 tot 22:00. 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>