Internet op de camping: wifi of uit je bundel?

Voor veel vakantiegangers is internet onderweg en op de camping bijna onmisbaar geworden. Of je nu je social media bij wil houden, het weerbericht wil controleren, je banksaldo wil checken of tv wil kijken via Netflix of een app, internet hoort inmiddels bij de vakantie. Wil jij weten welke manier van internet op de camping het meest geschikt is voor jou? Dit zijn de drie manieren waarop jij veilig kunt internetten onderweg!

Internet op de camping: openbare wifi

Onderweg kom je veel openbare wifi-netwerken tegen, bijvoorbeeld op de camping of bij het tankstation. Deze netwerken zijn niet zonder risico: maak bijvoorbeeld nooit zomaar gebruik van een open wifi-netwerk zonder wachtwoord. Kies je toch voor een open netwerk, voer dan nooit persoonlijke gegevens in en doe geen bankzaken via het netwerk. De wifi op de camping is vaak beschermd met een wachtwoord, wat het een stuk veiliger maakt. Wil je onderweg vertrouwelijke informatie versturen, maak dan gebruik van de mobiele internetverbinding.

internet op de camping

Mifi-apparaat

Voor een mobiele internetverbinding kun je ook gebruik maken van een Mifi-apparaat. Mifi, mobiele wifi, is een handige manier om onderweg online te gaan wanneer je geen zin hebt in het trage en mogelijk onveilige openbare netwerk in de buurt, of wanneer je op vakantie bent buiten de EU. Een Mifi router is een kleine, mobiele versie van de router zoals je die thuis waarschijnlijk ook hebt staan. Om gebruik te maken van de Mifi router heb je een simkaart uit het land waar je verblijft nodig. Zodra je de Mifi router aanzet verbindt deze met het internet, waarna je met meerdere apparaten kunt internetten. Hoeveel gigabytes je nodig hebt hangt af van het gebruik, maar gemiddeld kun je met 1GB:

 • 1 uur video kijken
 • 10 uur radio luisteren
 • 300 foto’s of 500.000 tekstberichten versturen via social media
 • 3.000 multimedia webpagina’’ bekijken.

Internet op de camping: mobiele verbinding

Maak je liever gebruik van internet via je eigen telefoon of tablet? Houd er dan wel rekening mee dat je bundel beperkt is, en weet hoeveel internet je kunt gebruiken. Je telefoon of tablet kun je vaak ook als wifi hotspot gebruiken. Wanneer je op je laptop online wilt gaan, gebruik je je telefoon als wifi-punt. 

Sinds 2017 bestaan er geen roaming kosten meer, wat betekent dat je voor internet in EU-landen hetzelfde betaalt als in Nederland. Dat betekent dat je in landen als Frankrijk, Italië en Duitsland zonder hoge kosten achteraf kunt bellen en het weer of je Facebook kunt checken. Let wel op: er zijn uitzonderingen om de provider te beschermen tegen misbruik. Verblijf je bijvoorbeeld een langere tijd in het buitenland? Dan kun je achteraf toch een toeslag krijgen. Ook vallen de tarieven van bellen en sms’en vanuit Nederland vallen ook niet onder de regeling. Ga je naar landen buiten de EU, dan betaal je een hoger tarief. De kosten kunnen zelfs oplopen tot €2,50 per minuut of €10,- per MB!

Wil jij meer weten over de veiligste manier om onderweg gebruik te maken van internet? In de onderstaande video vertelt Frans je alles over internet op de camping en onderweg!

 

 1. Walter Meijboom says:

  Kun je svp aangeven waar ik die antennes kan krijgen en hoeveel ze kosten. Wil graag de lokale wifi versterken.
  We waren dit jaar op doorreis in Frankrijk en daar kregen we de melding op campings dat alleen email en zo mogelijk was met wifi. Dus daar werkt het dan niet denk ik toch? Een ziggo-go verbinding was zonder deze antennes al niet mogelijk.

 2. Ruurd Visser says:

  Komt mij voor dat dit filmpje moet worden geactualiseerd.

  Ik mis bijvoorbeeld de mogelijkheid om over het internet te surfen via een VPN verbinding, tegenwoordig heel normaal en kan je zonder problemen een openbaar netwerk gebruiken, want je data wordt wordt versleuteld. Sowieso aan te bevelen, ook in Nederland.
  Een goede VPN verbinding kan vaak ook je communicatie snelheid verhogen, dat is ook niet te versmaden.

  Verder wordt er enkel over 3G en 4G gesproken, terwijl 5G in veel landen ook al van toepassing is.
  Vaak niet zo veel voorkomend als in Nederland, maar toch niet te negeren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>