Blogtip: Eerste hulp bij jouw eigen huis op wielen

Bas Ploeg en Lotte Barendse leerden elkaar kennen in Tilburg, reisden samen door Latijns-Amerika, woonden in Portugal en keerden onlangs weer terug in Tilburg. Bij thuiskomst spraken we hen over hun ‘uit de hand gelopen hobbyproject’ Huisopwielen.com, een platform en webshop in-één voor mensen met camperbouwambities.

Wat voor type kampeerders zijn jullie zelf van huis uit?

Bas: Ik heb het kamperen niet echt van huis uit meegekregen. We stonden wel vaak op een camping, maar niet met een camper of tent. Pas jaren later ben ik fanatieker gaan kamperen toen ik Lot leerde kennen.

Lot: ik ben vanaf jongs af aan eigenlijk al groot fan van kamperen. Ik kom uit een groot gezin en denk met veel plezier terug aan de trips richting Frankrijk of Italië. Allemaal in een tentje (ik vaak samen met mijn zusje) en dan meerdere weken op de camping.

Samen zijn we nu het liefst zoveel mogelijk buiten en vinden rondtrekken in de camper echt fantastisch. We worden dan het liefst wakker met een verse berglucht of het geluid van de oceaan.

Hoe is het idee ontstaan om een eigen camper om te bouwen?

We hadden het eigenlijk al jaren over het bouwen van een camper. Door drukke levens en weinig ruimte in Utrecht kwam het er nooit van, tot vorig jaar. We hadden beiden onze banen net voor COVID-19 opgezegd om een aantal jaar in het buitenland te gaan wonen en werken. Toen dat niet doorging, hadden we opeens de ruimte.

Wij belden Bas’ zijn pa met de vraag of hij het leuk vond met ons samen een camper te bouwen. Hij sleutelt al tientallen jaren aan oldtimers en motoren en heeft een eigen bedrijf als taxateur. Een week later stond er een bus op de stoep en zijn we begonnen.

Hadden jullie een plan van aanpak?

Waar veel mensen al maanden of jaren onderzoek doen voordat ze gaan bouwen, was het bij ons vrij impulsief. Er was veel energie, maar geen duidelijk plan. Op het begin kom je daar nog wel mee weg, wanneer het voornamelijk nog de bus leeghalen en schoonmaken is. Na verloop van tijd merk je dat “het bed moet ongeveer daar komen” niet meer werkt, maar dat je de exacte afmetingen en de juiste materialen moet weten.

We leren allebei graag en snel, dus we waren vaak overdag aan het werk of aan het bouwen, en in de avonduren onderzoek aan het doen en producten aan het bestellen. Dat was best intensief en zouden we ook niemand aanraden zo te doen.

Hoe hebben jullie het ombouwen van de camper ervaren?

Leuk, leerzaam, intens, frustrerend, trots. We zijn beiden best handig, maar er is heel veel nieuws te leren. We hadden vrij weinig ervaring met gas, elektra, waterleidingen – maar niets valt niet te leren! Ook wilden we soms sneller gaan dan dat de praktijk toeliet; een ‘dagje werk’ werd toch al snel twee dagen werk. Daarnaast waren er bij ons, door corona, best wat bestellingen vertraagd en kon je soms niet verder voordat je bepaalde zaken binnen had.
Tip: Begin dus tijdig met producten te bestellen – en niet de avond van te voren.

Hebben jullie alles zelf gedaan of ook hulp van anderen gekregen?

We hebben veel blogs en video’s gelezen en bekeken en daarnaast ontzettend veel geleerd van Bas’ zijn vader. Daarnaast hadden we vrienden die al eerder een camper hadden gebouwd, waar we ook veel van konden leren. En misschien wel het belangrijkste: simpelweg doen. Er komen veel uitdagingen bij zelfbouw kijken waar iemand anders misschien nog niet tegenaan is gelopen. Dus goed nadenken, testen en ook accepteren dat je wel eens op je bek gaat.

Hebben jullie meer tips voor de toekomstige camperbouwer? Waar verkijken nieuwelingen zich snel op?

Koop een bus die al verschillende zaken heeft die je bij je camper wilt. Denk aan: een raam aan de zijkant, een imperiaal op het dak of een leuk kleurtje. Vaak zijn dat zaken die de bus niet veel duurder maken in aanschaf, maar als je ze later moet toevoegen vrij prijzig zijn. Kijk wie kan aanhaken bij je zelfbouw. Of het een oom is met veel gereedschap, een buurman die kan meekijken of de bus wel in orde is, of een verre neef die helpt met elektriciteit. Je hoeft niet alles in je eentje te doen! En wees soms ook een beetje eigenwijs en laat je niet gek maken door alle meningen op het internet. Uiteindelijk is iedereen een beetje bevooroordeeld door eigen ervaring.

Die, en andere, ervaringen delen jullie ook via jullie website Huisopwielen.com

Onze website dient als dé plek om alle informatie en benodigde producten te vinden voor zelfbouw. We hebben de website ook zo onderverdeeld. Aan de ene kant inhoudelijke artikelen om zelf een camper te bouwen. En daarnaast een voorselectie van de meest handige camperproducten. Wij liepen er namelijk tegenaan dat we ontzettend veel tijd kwijt waren met het vinden van mooie, betaalbare producten voor de camper. Veel van de traditionele camper-producten vonden we vaak vrij prijzig en ook niet zo mooi.

Daarnaast merkten we dat we veel mensen om ons heen regelmatig hielpen met vragen over zelfbouw. Die vragen zijn we gaan bundelen en vanuit daar zijn we een website gaan bouwen. We willen graag benaderbaar blijven, dus helpen vrijwel dagelijks onbekenden met allerlei vragen via onze whatsapp-integratie.

Zijn jullie van plan jullie omgebouwde camper ook te delen met anderen?

Dat is zeker de bedoeling in de nabije toekomst. We hebben al van veel vrienden en familie te horen gekregen dat ze hem mee willen nemen. Maar ook via Camptoo willen we ‘m graag verhuren: zonde als hij te lang stilstaat. Daarnaast zijn we stiekem alweer bezig met een volgend project, we hebben de smaak te pakken!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>