Gevonden: Campings waar je blij van wordt!

Kamperen. Wie is er niet mee groot geworden? En vaak geldt: jong geleerd is oud gedaan. Nu Marlieke en Renee van Kleine Globetrotter zelf kinderen hebben, mogen ze zich echte ervaringsdeskundigen noemen. Onlangs verscheen hun boek over kindvriendelijke campings waar je blij van wordt, met de toepasselijke naam Campings waar je blij van wordt. 

Voor wie Kleine Globetrotter nog niet kent: wat is Kleine Globetrotter en wat kun je er als kampeerder vinden?

Kleine Globetrotter is een platform voor reislustige ouders. Het is een combinatie van website, sociale media en een print magazine. Het doel is om gezinnen te inspireren om op pad te gaan. Dit kan een verre reis zijn, maar ook een weekend weg dicht bij huis.

Kampeerders kunnen ook zeker bij ons terecht. Zo kocht ik (Marlieke) na een reis van 3 maanden door Azië met mijn gezin een caravan bij terugkomst. Want kamperen is zo gek nog niet. Op de website en in het magazine delen we ook kampeerroutes en leuke campings. En we kijken binnen bij gepimpte campers en caravans.

Wat zijn jij en je gezin voor type kampeerders?

Wij hebben een compacte caravan. Wel het comfort van een warm huisje, maar zonder de luxe van eigen sanitair waardoor het nog wel echt voelt als kamperen. Wij houden van rustige campings met niet te veel toeters en bellen. Met liefst een ruime plek in het groen. Na een dag of vijf verplaatsen we de boel weer om een andere plek te ontdekken. Want ook met een caravan kan je prima roadtrippen.

Wat vinden jullie leuk aan kamperen? Hoe zou je de ideale dag op de camping omschrijven?

Het leukste aan kamperen vind ik het buiten zijn en de vrijheid die mijn kinderen hebben. Lekker ontbijten in het zonnetje. De kids die spelen met vriendjes, zodat wij rustig een kop koffie kunnen drinken. En dan ‘s middags op pad in de omgeving. En dan natuurlijk na het avond eten weer buiten spelen. De kinderen dan he ;-).

Onlangs kwam jullie nieuwe boek uit, ‘Campings waar je blij van wordt’. Wat moet een camping hebben om bij jullie en de kind(eren) een glimlach op het gezicht te toveren? 

Wij worden blij van campings die persoonlijk zijn. Waar de eigenaren een praatje komen maken. Waar je fijne koffie to go haalt. Met eigen gebakken taart scoor je bij ons nog meer punten ;-). Er mag animatie zijn, maar dan wel op een goede manier. Zoals op pad met de boswachter of leren vuur maken.

Hoe ging die zoektocht naar campings in Nederland eigenlijk, en hoeveel hebben jullie er in totaal bezocht? Gingen jullie op pad in een camper of caravan of tent?

Voor het boek maakten we eerst een selectie campings die we zelf hebben bezocht of heel graag wilden bezoeken. Hier zochten Renee en ik 23 gezinnen bij. Want we vonden het leuk als niet alleen wijzelf onze ervaring deelden, maar ook andere gezinnen aan het woord kwamen. Elk gezin tipt zijn favoriete camping in het boek. We spraken ze uitvoerig over de leuke en ook minder leuke kanten van die camping. Want smaken verschillen en dus is niet elke camping voor elke kampeerder ideaal. De een kampeerde met een camper, de volgende met de caravan en er was ook een enkele tentkampeerder bij.

Kun je een paar campings noemen waar je echt blij van werd, en natuurlijk waarom? 

Ik werd zelf heel erg blij van it Dreamlan. Een kleine camping op het Friese platteland. Je staat hier letterlijk aan een weiland met schapen en koeien. Juist omdat de camping zo klein is hadden onze kinderen binnen no-time vriendjes. De ligging is ook fijn, dicht bij de Wadden.

Lolotte is ook een aanrader voor wie kampeert met jonge kinderen. Doordat zij de velden indelen op leeftijd sta je altijd in de buurt van gelijkgestemden. De activiteiten die georganiseerd worden zijn heel erg leuk. Zo leerden onze kinderen vuur maken en was er een survivalochtend met allemaal leuke spelletjes. De koffie en taart is hier ook prima in orde.

Een verrassing vond ik Landal Coldenhove. Een camping van het gelijknamige bungalowpark. Deze camping ligt echt heel mooi. Tegen Nationaal Park Veluwezoom aan. Je wandelt zo vanaf je caravan de natuur in. De plekken zijn heel ruim en liggen in het bos. Het voelt als een natuurcamping, maar wel met de faciliteiten van Landal binnen handbereik. Deze camping is daardoor ideaal voor het voor- en najaar of voor als je met wat oudere kinderen kampeert.

Renee: Ik heb geen eigen caravan of camper, maar kwam erachter dat het ook heel leuk is om een huisje te huren op een camping. Bijna alle campings in het boek hebben huuraccommodaties: van tiny houses tot trekkershutten en van safaritenten tot chalets. Wij waren bijvoorbeeld een paar dagen bij De Klepperstee, vlak bij het strand van Ouddorp. Dit is zeker geen natuurcamping waar doorgewinterde kampeerder misschien naar op zoek zijn, maar wel een hele fijne plek met een natuurzwembad en fijne horeca.

Jullie als kleine globetrotter-expert: gaat het de goede kant op met de jonge-gezinnen-georiënteerde-campings in Nederland?

Jazeker! Er komen steeds meer fijne campings bij. Met oog voor duurzaamheid. Camping Noorderloo en Zonnehoeve zijn daar twee voorbeelden van. Niet te massale campings met ruime plekken, een moestuin en natuurlijke speelplekken. Voor de mensen die waarde hechten aan sfeer en persoonlijk contact, zijn er echte leuke opties. We zouden zo nog drie boeken kunnen maken met campings in Nederland waar je ziet en voelt dat de eigenaren liefde hebben voor hun plekkie.

Nou, vooruit, laten we afsluiten met iets negatiefs: van welk soort campings worden jullie absoluut niet blij? 🙂

Van campings met mascottes en waar het animatieprogramma de hele dag door gaat. Al vinden mijn kinderen (Marlieke) deze campings wel helemaal fantastisch. En met het maken van dit boek hebben we ook geleerd dat je ook verrast kunt worden. Zo hebben we een Landal- en een Huttopia-camping in het boek staan die ons enorm verrasten, terwijl het misschien in eerste instantie afschrikt omdat ze onderdeel van een grote keten zijn.

Ben je ook benieuwd van welke campings je nog meer ontzettend blij wordt? Het boek van Kleine Globetrotter ligt vanaf nu in de winkel voor de prijs van €20.  

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>