Kamperen in hartje winter? Reisblogger Fleur wordt er warm van…

Terwijl u dit leest rijdt Fleur Besters van Reisbijbel.nl in een goed verwarmde camper van Camptoo fluitend door de Franse Alpen, of beter gezegd: door de Witte Franse Alpen. Wij vroegen haar het hemd, het skipak en het thermo-ondergoed van het lijf, want wie gaat er nou in hemelsnaam op wintersport in een camper?

Fleur, met een camper op wintersport, een hoop mensen willen vast weten: waarom?

Dat vroegen wij ons de eerste keer ook af! We kregen het verzoek het eens te proberen en zo belandden we in een compleet nieuwe wereld. En we bleken niet de enigen! Veel Duitsers bijvoorbeeld trekken met hun camper de Oostenrijkse grens over en hebben daar een geweldige tijd. Zeker als je een eigen camper hebt, ga je zo flexibel en goedkoop op wintersport. Voor ons staat het gemak centraal en het feit dat je nu echt de hele dag in de natuur bent. Sindsdien zijn we zelden meer in een huisje of hotel gaan overnachten in de winter. Met een camper heb je alles bij de hand, kan je zelf koken en je bent flexibel.

Wat spreekt je het meest aan van kamperen in de winter?

Het is heel knus, met je gezin vlak bij elkaar. Je hebt net wat meer ruimte dan in een hotelkamer. En je bent flexibeler. Je kan meerdere skigebieden bezoeken en hoeft minder ver van te voren te reserveren. De sfeer op campings is heel leuk, heel divers ook. In het dal tref je heel andere winterkampeerders dan op 1500 meter hoogte of op een camperplaats.  

Terwijl we dit schrijven zit je in Frankrijk. Welke camper heb je uitgekozen voor je avontuur, en waarom?

We hebben een flinke camper gekozen, met losse bedden voor de pubers. Met kinderen is een stapelbed ook ideaal. Ditmaal gaan we voor het eerst met een hefbed op pad. Normaal slapen wij vaak in de alkoof. Erg knus. Nadeel is nu misschien dat als het hefbed naar beneden gaat, je niet meer in het zitje kan zitten, maar het bed lijkt ons wel meer comfortabel. We kiezen altijd voor een ruime camper in de winter. Je wil geen zitjes moeten ombouwen.

Okay, maak ons even jaloers: ligt er veel sneeuw? 

Yes! Er ligt een dik pak sneeuw. Dat betekent dus ook een sneeuwschep mee, want het zal niet de eerste keer zijn dat we onszelf moeten uitgraven om weer naar de volgende bestemming te rijden! En sneeuwkettingen natuurlijk. Heb je die nog nooit gebruikt, oefen dan zeker even.

In de winter zijn een hoop campings gesloten. Heb je daar rekening mee gehouden bij het bepalen van je route en je bestemming?

Ja, het is wel slim om een rijtje te maken van campings in de gebieden die je wil bezoeken. In Oostenrijk is wat meer aanbod, maar de Franse campings liggen daarentegen ook allemaal erg mooi. We stonden al eens onder de kerk of op hoogte met uitzicht op het dal. Let ook goed op of de skibus dichtbij stopt. In Morzine staan we op een camperplaats in het dorp zelf. Maar dan heb je geen sanitair op de camping, dus dat is leuk voor twee nachten, niet voor een week. In Les Arcs staan we op een echte wintercamping, in La Plagne op de berg in het dorp. Daar hebben we in de zomer ook al eens gestaan. Prachtig uitzicht en een echte camping municipal. Op de heenreis pakken we spontaan een citycamp mee, dan staan we in Staatsburg! Super leuk, last minute kunnen we zo naar dé kersthoofdstad van Europa.

Na een dag skiën: waar laat je ski’s, je stokken, je dampende schoenen, je skipak als je verblijft in een klein campertje?

Wintercampings hebben vaak een droogruimte in het wc-gebouw. Daar kan je je spullen ophangen. Wij laten het ook vaak gewoon in de camper drogen, als het tenminste niet regent… Dan is het echt te nat. De ski’s zet je voor de camper in de sneeuw, schoenen bewaren we in de garage van de camper. Maar, we huren als dat kan ook een (verwarmde) skilocker bij de lift. Daar laat je dan je spullen lekker drogen en je gaat gewoon op je bergschoenen naar de lift.

Hoe maak je het gezellig in de camper, want je zult er veel tijd doorbrengen, zeker als het buiten onder het vriespunt is. 

Wij zorgen altijd dat we lekkere verse soep kunnen maken. Overdag eten we op de piste warm. Voordeel van wintersport is juist dat je veel buiten bent. We gaan vaak einde middag nog even zwemmen of sleeën. En dan na het eten nog een spelletje, wat lezen op de e-reader, werken of schoolwerk doen. En de afwas natuurlijk! Je sjouwt wat af, afwassen, afval wegbrengen, water halen, wc legen. Allemaal door de sneeuw, dus dat is altijd leuk! We gaan vaak op tijd slapen, want het wordt inderdaad kouder en dan is er toch niks fijner dat in je warme bed te kijken naar hoe het buiten sneeuwt? We nemen trouwens ook altijd kerstlampjes mee!

Smaakt zo’n reis in de winter per camper naar meer? Wat beschouw je als de grootste voordelen?

De gezelligheid, je zit met je eigen reisgezelschap in een eigen bubbel. Ook ideaal in deze coronatijden. En vooral ook de flexibiliteit. Ligt er ergens veel sneeuw? Dan blijf je gewoon een dagje langer. Onderweg kan je altijd wel ergens een slaapplek vinden, wij parkeren geregeld op camperplaatsen en rijden dan de volgende dag verder naar een ander gebied. Ook is het fijn dat als je bijvoorbeeld gaat ijsklimmen of een flinke hike maakt, je er met de camper heen rijdt en alles bij de hand hebt. Daarna lekker even wat makkelijks aan in de camper en wat eten en je gaat weer verder.

Wat zou je mensen die een winterkampeervakantie overwegen, maar nog niet helemaal zeker zijn willen meegeven?

Bedenk dat je het gewoon eens kan proberen. Ja, je hebt baalmomenten, maar dat hoort bij een vakantie, het is net het echte leven. Wij hebben allerlei – achteraf – grappige momenten gehad. Bevroren watertanks of een lege gasfles tijdens de jaarwisseling waardoor het om 12 uur ijskoud was in de camper en we beschonken medekampeerders in ons gebrekkige Duits om hulp gingen vragen – en uiteraard kregen. Of de keer dat we bijna ingesneeuwd raakten en halsoverkop zijn vertrokken en net op tijd over de pas waren, die daarna dagen dicht was. En met een gezin op een kleine ruimte, dat is niet altijd idyllisch. Maar als dat je allemaal niet weerhoudt, dan heb je echt een geweldige tijd. Zelfs onze pubers zeggen nu: met de camper skiën is veel leuker.

Een laatste gewetensvraag: kamperen in de winter of kamperen in de zomer? Vooruit, of allebei?

Hmm. In de zomer met ons eigen busje een paar dagen roadtrippen. En in de winter lekker lang met een gehuurde grote camper. In het voorjaar bijvoorbeeld met de camper naar Denemarken of Scandinavië. De flexibiliteit he, dat maakt een camper zo heerlijk. En het gegeven dat je lekker met je gezin en alles wat je nodig hebt om de dag door te komen, onderweg kan zijn. Onafhankelijk!

Ben je benieuwd wat Fleur en haar gezin allemaal meemaakt tijdens camperreis door de winterse berglandschappen en welke tips zij als ervaringsdeskundige met haar lezers deelt, volg haar avonturen dan op Reisbijbel.nl .

 

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>