Het gras van de buren kan altijd groener

Met een tentje of een camper de natuur in is voor de zussen Melanie en Mariëlle niet genoeg. Voor hun platform CamperHomie gaan ze op zoek naar middelen en initiatieven om kamperen nog duurzamer te maken. Van voorbereiding tot eindbestemming.

Jullie zijn hét platform op het gebied van duurzaam kamperen. Hoe is die persoonlijke missie geboren? 

Tijdens ons avontuur als ondernemers merkten we dat de populariteit en dus de uitstoot van campers alleen maar toenam. Ecologisch ondernemen is de nieuwe trend en hier kunnen we ons helemaal in vinden. Letterlijk een steentje bijdragen aan een beter milieu. Niks geitenwollensokkengehalte, maar met inspirerende verhalen, trendy duurzame producten en een bewustwordingscampagne. Dit is waar ons idee ontstond om samen met onze partner, een producent van CO2-absorberend olivijnzand, campings groener te maken met de donaties van onze community.

Als jullie op een doorsnee camping aan komen rijden en jullie geven jullie ogen na het inrichten van jullie plek de kost, wat valt jullie dan bij de gemiddelde camping op? Hoe doet de Nederlandse camping het?

Dat de meeste campings nog echt in hokjes denkt. Maar ook dat kamperen steeds luxer wordt. Zo kan je tegenwoordig al eigen sanitair bij je kampeerplaats boeken. Wat ons laatst wel verraste is dat er een verzorgingspakket klaar stond in onze privébadkamer met duurzame producten.

Staat duurzaamheid hoog op het prioriteitenlijstje van de gemiddelde campingeigenaar?

​Campingeigenaren proberen er echt al iets aan te doen. Vergeet niet dat het keihard werken is om het iedereen naar de zin te maken op de camping. Er is een stijging in het aantal campings dat zich aanmeldt bij de Green Key, dat is positief. Je ziet nieuwe initiatieven ontstaan, platformen als Campspace die kleinere, intieme kampeerplaatsen aanbieden, weg van het massale. Daarnaast heb je de natuurkampeerterreinen die van nature al veel eenvoudiger zijn ingericht.

Als ervaringsdeskundigen gaan jullie ongetwijfeld ecologisch verantwoord met de camper op vakantie. Hoe ziet zo’n vakantie eruit?

Als groot fan van de deeleconomie huren we graag een deelcamper. Dit geeft als voordeel dat we verschillende campers kunnen testen. Reizen door Nederland heeft de voorkeur en het liefst kopen we onze producten bij de lokale ondernemer. Uiteraard laten we onze kampeerplek weer netjes achter.

Als je specifiek op zoek wilt gaan naar een ecologisch verantwoorde kampeerplaats, wat zijn dan de spelregels? In andere woorden: waar moet je als duurzame kampeerder op letten?

Een handige manier om te checken of een camping een beetje duurzaam is, is door te kijken of het een Green Key-certificering heeft. Dit certificaat wordt uitgereikt aan bedrijven die aan strenge normen op het gebied van afval, duurzaam inkopen, communicatie, maatschappelijke betrokkenheid, water etc. voldoen. Op de site van Green Key vind je een overzicht met locaties en (mini)campings die een certificaat gehaald hebben.

Met welk middel in de camper of op de camping kun je heel gemakkelijk, in een handomdraai heel veel energie besparen of het milieu ontlasten?

De aanschaf van zonnepanelen. Tegenwoordig heb je ze in allerlei maten en materialen. Hiermee kan je lekker off the grid kamperen.

En wat maakt nu echt het verschil? Als in: wat is de grootste uitstootpost tijdens de kampeervakantie en wat zou daarvoor een goede oplossing zijn?

Kamperen is al duurzamer dan met het vliegtuig op vakantie gaan. De grootste uitstoot blijft de benzine/diesel. Maar ook onze manier van consumeren blijft een grote factor. Onze tip; begin met kleine stapjes. Eet een keer vegetarisch tijdens je reis, probeer tijdens de vakantie een fiets te huren om van A naar B te komen. Douche wat minder lang. Doe een keer mee aan een clean up en koop lokaal.

De eerste elektrische campers kom je inmiddels ook sporadisch op de weg en op de camping tegen, wat is jullie ervaring? Rijden we hier over een paar jaar allemaal in, waar liggen de uitdagingen?

Onze ervaring is fantastisch. Als het aan ons ligt rijden we er in de toekomst allemaal in, maar dan gehuurd via een deelplatform. Op vakantie gaan met een ​elektrische camper betekent de tijd nemen. De grootse uitdaging is dat men dit niet meer gewend is. Nederland is een voorloper in ​elektrische oplaadpunten. In het buitenland kan het iets uitdagender zijn.

Hoe ervaart de vakantievierder duurzaam reizen? Wordt dat gezien als moeilijk of vervelend of zien jullie steeds meer mensen verantwoord reizen omarmen en wordt het iets vanzelfsprekends?

Er is een groep mensen voor wie het al vanzelfsprekend is. Die hoeven we het niet uit te leggen. Maar er is ook een groep mensen die meer handvatten nodig heeft voor het dagelijks omdenken. Die groep helpen we graag verder op weg.

Behalve tips om duurzamer vakantie te vieren met de camper, bieden jullie ook de mogelijkheid om dat restantje CO2 tijdens je reis te compenseren. Hoe gaat dat in zijn werk?

Een jaar geleden hebben we een bewustwordingscampagne in het leven geroepen. Je kunt met een rekentool je gereden kilometers en daarmee je verwachte CO2-uitstoot uitrekenen. Vervolgens kun je een financiële donatie doen. Met die donaties maken wij campings groener. Dit doen we onder meer door natuurlijke elementen zoals olivijnzand te gebruiken, en we helpen bij het opschalen van een zeewierboerderij. Dit jaar mogen we door de donaties al twee campings groener maken.

Geïnspireerd geraakt? Volg de twee duurzame kampeerzussen op hun avontuur naar een ecovriendelijkere wereld op hun camperplatform CamperHomie

Credits openingsfoto: Arnaud Roelofsz Fotografie

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>