Hoe werkt een camperkoelkast – bij kou en warmte

Lekker eten en drinken is natuurlijk de kers op de taart voor een leuke vakantie. Maar op een warme zomerdag, of juist in de vrieskou, werkt een camper koelkast niet altijd optimaal. In deze blog geven we je een aantal simpele tips, waardoor je straks precies weet hoe je camperkoelkast werkt en zo perfect gekoelde biertjes uit je camperkoelkast haalt.

Camperkoelkasten

In de meeste campers zit tegenwoordig een ingebouwde koelkast, ontzettend handig natuurlijk voor al je eten en drinken onderweg. Maar wist je ook dat er verschillende soorten koelkasten zijn? Met allebei hun eigen voor en nadelen? 

Compressorkoelkast

Heb je een wat compactere camper? Dan is de kans groot dat er een compressorkoelkast in je camper zit. Zo’n koelkast werkt eigenlijk net zoals de koelkast thuis in je keuken. Gewoon op stroom. Dat scheelt ruimte in je camper, omdat je zo geen gasvoorraad mee hoeft te nemen. Aan de andere kant, is dat werken op stroom ook juist een nadeel. Als je camper niet aangesloten is op een stroomvoorziening, werkt een compressorkoelkast namelijk op de accu van je camper. Daarom is het bij een compressorkoelkast als je stilstaat dus belangrijk om de capaciteit van je accu in de gaten te houden, of natuurlijk om je camper aan te sluiten op een stroomvoorziening. 

Absorptiekoelkast 

In wat grotere campers zit vaak een absorptiekoelkast. Zo’n koelkast werkt net even anders dan een compressorkoelkast. Een absorptiekoelkast gebruikt stroom en gas. Erg handig, want zo kan je wisselen van energiebron. Zo werkt de koelkast op gas als je camper stilstaat zonder stroomvoorziening, maar op stroom van een stroomvoorziening als je camper is aangesloten. Als je onderweg bent gebruikt een absorptiekoelkast de dynamo van je camper. Meestal gaat die switch automatisch, maar bij sommige campers moet je zelf even het knopje naar de juiste energiebron omzetten.  

Hoe werkt een absorptiekoelkast?

Hoe gek het ook klinkt. Een absorptiekoelkast werkt volgens het principe van verwarmen. De lucht in je koelkast wordt niet direct gekoeld. In plaats daarvan wordt er een buis verwarmd die gevuld is met ammonia. Door de warmte verdampt de ammonia langzaam. Om te kunnen condenseren haalt de ammoniakdamp warmte uit de omgeving aan de binnenkant van je de koelkast. Daarna blijft hier alleen koele lucht over. En voilà, een fris gekoeld biertje.  

Tips voor een absorptiekoelkast in de zomer

Als je met je camper naar een warm oord vertrekt, of als je het hebt getroffen met een warme zomerdag in Nederland, dan heeft je absorptiekoelkast het net even wat zwaarder dan normaal. Door het warme weer kan het zijn dat warme lucht zich ophoopt achter je koelkast, waardoor je koelkast minder goed werkt. Gelukkig zijn er een aantal trucjes om ervoor te zorgen dat die warmte snel en makkelijk weg kan. 

Het bovenste rooster weghalen

Aan de buitenkant van je camper zitten twee roosters voor de ventilatie van je koelkast. Het onderste rooster zorgt voor de aanvoer van koele lucht en het bovenste rooster voor de afvoer van warme lucht. Door de warmte buiten, kan de warme lucht vaak niet goed afgevoerd worden. De meest simpele oplossing is dan om het bovenste rooster in je camper er simpelweg af te halen. Zo is de luchtcirculatie beter en kan je koelkast weer beter koelen. 

Een ventilator installeren 

Een andere, permanentere oplossing is het plaatsen van een of meerdere ventilatoren achter de roosters in je camper. Zo’n ventilator kan je kopen bij de meeste campingwinkels. Er zit een temperatuursensor in de ventilator, waardoor de ventilator precies weet wanneer het te warm wordt. Dan blaast hij simpelweg de warme lucht door het rooster naar buiten, waardoor de circulatie weer op gang komt en je koelkast weer goed gaat werken. In dit filmpje geven we meer uitleg over het plaatsen van een ventilator. 

Door een ventilator te installeren werkt je camperkoelkast weer goed

Zet je koelkast een standje lager 

De meeste simpele truc om je camperkoelkast beter te laten werken lijkt misschien enigszins tegenstrijdig. Als je camperkoelkast niet goed werkt, helpt het namelijk vaak om je koelkast een standje lager te zetten. Het is beter om je koelkast in de zomer niet op de maximale stand te zetten. Doordat de koelkast dan zo hard bezig is met ammonia verwarmen, komt er zoveel warmte achter je koelkast dat zelfs een ventilator dit niet meer op kan lossen. Door je koelkast een standje lager te zetten, werkt de koelkast dan uiteindelijk beter en is het op een lagere stand toch koeler in je camperkoelkast. 

Tips voor een absorptiekoelkast in de winter 

Ga je in de winter met je camper op pad? Dan heb je juist te maken met een omgekeerd probleem. Je koelkast wordt dan vaak te koud. Als er koude wind van buiten via de roosters in je camper bij je koelkast komt, wordt er teveel koude lucht aangevoerd. Hierdoor denkt je koelkast dat er niet genoeg ammoniak verdampt, waardoor hij de ammoniabuis extra hard gaat verwarmen. Vervolgens wordt het zo koud in je koelkast dat de inhoud van je koelkast zelfs kan bevriezen. Daar zit je zeker in de winter juist niet op te wachten.  Gelukkig is ook dit probleem gemakkelijk op te lossen. Bij de meeste campers krijg je namelijk een afdekplaat die je op het onderste koelkastrooster kunt klikken. Door deze plaat op het rooster te klikken, blijven er nog 1 à 2 openingen over, waardoor de koelkast voldoende koude lucht krijgt, maar niet meer te veel. 

Met deze tips hopen wij dat je camperkoelkast weer perfect werkt, en je zorgeloos kunt genieten van je vakantie. Wil je nog meer weten? Frans legt alles uit over de werking van je camperkoelkast in de onderstaande video.

Ben je geïnteresseerd in het verhuren van je camper? Klik dan op de button hieronder: Bereken hoeveel je kunt verdienen met verhuren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>