In elk stadje een schatje (Den Bosch): Ferdi en zijn Rode Kruis-bus

Dit seizoen gaan we op zoek naar de meest bijzondere campers en caravans van Nederland...en hun baasje. Deze week stoppen we in Den Bosch, bij Ferdi en zijn Rode Kruis-bus.

Ferdi (35) uit ’s Hertogenbosch was op slag verliefd toen hij zijn Rode Kruis-kampeerbus voor de eerste keer ontmoette. Een echte blikvanger, compleet met zwaailicht en sirenes. In zijn camper genaamd Frans doorkruist hij samen met zijn vriendin heel Europa, én hij verhuurt hem aan andere avonturiers.

Ferdi, vertel eens. Wat is dit voor bijzondere bus?  

Dit is een Mercedez-Benz 407D, in de volksmond ook wel een Düsseldorfer. Vanwege zijn vorm en uiterlijk een supercharmant voertuig om te zien. Deze Rode Kruis-uitvoering uit Duitsland kom je niet zo vaak tegen op de weg. Als je langsrijdt, beginnen fietsers en voetgangers naar je te zwaaien. Mensen denken nog weleens dat je nog steeds een ambulance bent. Kinderen roepen, “Meneer, meneer, wat is er aan de hand?” Overigens kan ik me niet voorstellen dat ‘ie echt als ambulance is gebruikt, harder dan 80 kilometer per uur gaat ‘ie niet. Ik zou eerder zeggen dat hij is gebruikt voor de levering van spullen of het verplaatsen van patiënten, maar geen ambulante zaken.

Hoe kwam je in het bezit van de bus?

Ik was op zoek naar een camper omdat ik dichterbij huis op ontdekkingstocht wilde gaan. Of dat een nieuwe camper zou worden of eentje om zelf om te bouwen, dat wist ik toen nog niet. Ik was echt nog aan het oriënteren toen ik plotseling deze Rode Kruis-bus op Marktplaats tegenkwam. Het was meteen liefde op het eerste gezicht. De bus had zijn zwaailicht en sirene nog en er stond nog maar 96.000 kilometer op de teller, voor zo’n bus is dat amper ingereden. Motorisch verkeerde hij in perfecte staat en in die tijd, voor corona, vroegen ze ook nog niet de hoofdprijs. Opeens bezat ik een bus, niet wetende hoe je die tot camper ombouwt.

Geen ervaring?

Ik ben wel handig, maar zeker geen meubelbouwer. Het was dus wel een beetje een sprong in het diepe, alsof je moest leren zwemmen. En de camper was helemaal leeg, dus er moest het nodige gebeuren, zoals isoleren, stroomvoorziening met zonnepaneel aanleggen, interieur bepalen en een vast bed en keuken inbouwen. Ik heb zelf alles bedacht, maar gedurende de anderhalf jaar die het ombouwen in beslag nam, heb ik veel hulp gehad van anderen. De inrichting aan de binnenkant is vrij basic geworden, maar mooi afgewerkt en van alle gemakken voorzien. Zo heeft Frans nu naast een keukentje ook een fijne zithoek met tafel en veel opbergruimte. Mijn uitgangspunt was een camper met een vast bed en omdat ik wat betreft comfort niet wilde onderdoen aan mijn slaapkamer, kwam er hetzelfde matras en lattenbodem in als thuis.

Dus toen hij af was ging je meteen op ontdekkingsreis?

Ik had net verkering met mijn vriendin toen we het plan maakten om met Frans, zo heb ik de camper genoemd, meerdere landen te bezoeken. We zagen Duitsland en Italië en reden toen vanwege corona door naar Griekenland. Dat was geweldig, zo erg dat we uiteindelijk veel langer zijn gebleven. We hebben op de mooiste plekken gestaan, vaak off-camping. Officieel mag wildkamperen niet, maar mensen vonden het hartstikke leuk om ons in onze nieuwe oude Rode Kruis-camperbus te zien. We stonden veel aan zee, maar hebben ook op de berg Olympus overnacht en in het bergachtig gebied in Meteora, wat echt waanzinnig mooi is. Een of twee keer per week zochten we een camping op met sanitair om lekker te douchen. Op de terugweg zijn we zelfs nog gaan wintersporten in Zwitserland, de ijspegels hingen aan de bus.

En nu verhuur je de camperbus ook aan anderen?

Na drie maanden door Griekenland te hebben gereisd wist ik zeker dat de camper zijn mannetje staat en dat hij klaar was om andere mensen eenzelfde avontuur te laten beleven – en de extra inkomsten zijn natuurlijk meer dan welkom. En dat bleek geen verkeerde keuze. Sinds we de camper via deelplatform Camptoo verhuren, is hij het merendeel de weg op geweest, meestal voor langere trips, maar soms ook voor een bruiloft. Het leuke is dat die bus zelf de aanvragen filtert. Niet iedereen heeft zin in een oudere bus met een lawaaierige cabine die maar tachtig kilometer per uur rijdt, wat overblijft zijn de liefhebbers die hier juist ontzettend enthousiast van worden.

Ja, komen mensen met een glimlach terug na een reis in camper Frans?

Mensen worden blij van de bus, van zijn looks en hoe we ‘m zelf hebben ingericht. Laatst kregen we een berichtje van een meisje van 19 die zelf met de gedachte speelde om een bus om te bouwen. Dan zeggen wij: huur die bus gewoon, ga ermee op pad, ervaar hoe het is, zie het als inspiratie. Deze zomer is ‘ie ook mee geweest met een stel van in de vijftig. Na een week met de bus op reis te zijn geweest, vertelden ze me dat ze uit enthousiasme ook meteen een bus hebben aangeschaft.

Zou jij zelf ook weleens op reis willen in de Rode Kruis-camper van Ferdi? Dat kan. Frans is te huur via camperdeelplatform Camptoo.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>