Eerste hulp bij het pimpen van je caravan – of campertje

Sharon en Judith van Caravanity zijn experts. Experts op het gebied van het herinrichten van je caravan naar eigen smaak. In andere woorden: hoe maak je van een lelijk eendje een paradijsvogel?

Stel, je ziet een tweedehands caravannetje te koop staan en droomt ervan die te onderwerpen aan een make-over, hoe check je of het daarvoor geschikt is?

Vooral bij oldtimers raden we altijd aan de caravan eerst door een garage te laten checken, of een tweedehandsje bij een erkende dealer te kopen die deze check al heeft uitgevoerd. Zeker wanneer je er zelf echt geen verstand van hebt is het raadzaam om dit te doen. Een caravan in slechte staat kan echt een zorgenkindje worden dat je snel op heel veel kosten jaagt. Ga je toch via Marktplaats o.i.d. kopen, dan geven we op onze website een aantal tips die je kunt meenemen bij het checken van je caravan.

Kun je als kersverse caravaneigenaar meteen aan de slag of is het verstandig eerst een plan te maken?

Dat kan wel, maar een plan maken is wel aan te raden! Wat wil je aanpakken, en hoe ga je dat doen? Maar ook: wat is een logische volgorde van acties? Ga je eerst de vloer leggen, of schilder je eerst de kastjes (scheelt weer afplakken)? Wat heb je daarvoor nodig – en wat gaat dat kosten? Ook niet onbelangrijk namelijk 😉

Credits: instagram.com/sarahmenzinterior

Hoe doe je inspiratie voor een pimpcaravan op en hoe creëer je je eigen stijl? 

Onder de caravanpimpers is Pinterest veruit het meestgebruikte platform om inspiratie op te doen. Maar we zien ook weleens pimpers die nog ‘echte’ moodboards maken, bijvoorbeeld door stof- en behangstalen te combineren met spulletjes en plaatjes die ze zijn tegen gekomen. Een goed voorbeeld is deze Yellow Sub Beduin. Kampeerders trekken vaak ook de stijl van hun eigen huis door in de caravan, bijvoorbeeld Scandinavisch of Ibiza.

Het is belangrijk om van te voren goed te bedenken welke stijl je wilt creëren, want dan kun je daar al rekening mee houden wanneer je de basis aanpakt (schilderen, vloer, stofferen kussens en gordijnen etc.).

Lukt dit alleen als je een echte klusser of Des Bouvrie bent of kun je je caravan ook een make-over geven als je twee linkerhanden hebt? 

We zien vaak dat mensen aan een caravan beginnen terwijl ze nog nooit geklust hebbenZe ontdekken dan dat ze eigenlijk best veel zelf kunnen. Een caravan is ook best een leuke manier om je skills een beetje te ‘oefenen’ – je kunt niet veel fout doen. Behalve als je wat ingrijpendere dingen gaat doen, zoals boren/zagen/strippen – dan moet je natuurlijk wel weten wat je doet. We zien ook best vaak dat pimpers de hulp inschakelen van behulpzame vaders, buurmannen, broers, vrienden. Handige moeders en oma’s naaien vaak de gordijntjes. Heel leuk, want zo stopt iedereen een beetje liefde in de caravan!

Credits: instagram.com/liefe_decaravan


Wat is de eenvoudigste manier om je oude caravan zonder al te veel aanpassingen een frisse uitstraling te geven? 

Kies voor een caravan die nog mooie kastjes heeft. Dan kom je met nieuwe stofjes en leuke accessoires al een heel eind. Het scheelt een hoop wanneer je niet gaat schilderen. Deze lieve caravan bijvoorbeeld had aan nieuw behang en een nieuw vloertje genoeg.

Daarnaast is het ook fijn wanneer de indeling al klopt. Als jij nog een stapelbed, vast bed, tafeltje, zithoekje of whatever erin wilt bouwen, dan ben je ook enorm veel werk kwijt – daarnaast moet je dan ook goed opletten of je de caravan op sommige punten niet zwaarder of lichter maakt. Een andere tip: op Marktplaats kom je best veel gepimpte caravans tegen. Die zijn vaak al lekker geschilderd, hier hoef je alleen nog maar je eigen details aan te brengen (in de vorm van accessoires, nieuw gordijntje e.d.). Eigenlijk kun je het zo zien: hoe minder eisen je zelf hebt, hoe minder werk je aan je caravan hebt.

Even praktisch: hoe shop je de juiste stoffen, materialen, accessoires bij elkaar? 

Maak, zoals hierboven genoemd, een goed moodboard. Aan de hand daarvan maak je een boodschappenlijstje – wat heb je écht nodig. Begin met de essentiële dingen, en vul daarna steeds weer een beetje aan. Een caravan is niet groot en raakt snel vol. Ga ondertussen ook een keer testkamperen – dan kom je er meteen achter wat je nog mist.

Verder kunnen we alleen maar aanraden om met kwalitatief goede materialen te werken. Het is heel verleidelijk om met de budgetverf van de Action aan de slag te gaan, maar dat levert later alleen maar problemen op en dan kun je binnen de kortste keren weer opnieuw beginnen. Omdat een caravan vrij klein is, gebruik je alle oppervlakken veel intensiever dan thuis. Je schuift sneller langs een wand, stoot telkens weer tegen dat ene hoekje en legt wel 30x per dag iets op het kleine eettafeltje. Met goede verf voorkom je dat je na de eerste keer kamperen alles weer moet herstellen.

Let er bij het stofferen van je kussen op dat je meubelstof koopt, zo voorkom je scheuren. En voordat je je grauwe gordijntjes vervangt met nieuwe, vrolijkere exemplaren – zijn ze net zo verduisterend als hun voorgangers? Goed om even te checken voordat je straks op een zonnige camping al om 6.00 naast je bed staat.

Credits: Lidia Vedder


Dat pimpen werkt vast verslavend. Wat zou, na nieuwe kussens en gordijntjes, de volgende deelpimpprojecten kunnen zijn?

Het werkt heel verslavend! Veel pimpers vinden het vaak ook jammer wanneer ze klaar zijn met hun project. Ga allereerst eens lekker genieten van je caravan en neem hem mee op vakantie. Daar was ‘ie oorspronkelijk ook voor bedoeld – je zou het bijna vergeten.

Daarna is het tof om bijvoorbeeld de buitenkant aan te pakken. Een caravan schilderen is niet zo moeilijk als het lijkt – met de juiste verf kom je al een heel eind. Daarnaast kun je het in de voortent of onder de luifel ook gezellig maken door leuke buitenmeubeltjes te verzamelen, gezellige lampjes op te hangen, dat soort dingen. Je kunt het zo mooi maken als je zelf wilt!

We hebben trouwens een hele mooie luifel gemaakt in samenwerking met Campooz, dat helpt ook bij het pimpen van de buitenkant. En onze stormlamp doet het ook altijd goed, letterlijk en figuurlijk.

Als er echt geen weg terug meer is: met welke ingrijpende maatregelen maak jij van een krot een pronkstuk?

Dit is misschien een beetje kort door de bocht, maar met een flink budget en de juiste professionals krijg je alles voor elkaar. Ben jij écht verliefd op jouw retro caravan, bijvoorbeeld omdat ‘ie een mooie buitenkant heeft, zeldzaam is of emotionele waarde heeft omdat je er vroeger nog met je opa en oma in hebt gekampeerd, dan kun je ervoor kiezen om hem helemaal te strippen, de bodem en het chassis goed onder handen te laten nemen door een garage, alle meubels zelf of door een meubelmaker weer opnieuw op te bouwen (let wel op de juiste verdeling van het gewicht!), en zaken als bedrading en gasaansluiting aan te pakken.

De Australische eigenaar van deze dromerige caravan kocht hem bijvoorbeeld terwijl hij echt rijp was voor de sloop, maar omdat het zo’n gewild type was heeft ze hem toch gekocht en helemaal ‘geflipt’. Het verbouwproject heeft haar naar eigen zeggen zo’n €10.000 gekost, plus heel veel bloed zweet en tranen. Dus weet waar je aan begint wanneer je een krot koopt.

Credits: instagram.com/restoringhunter


Wil jij ook van jouw lelijke Kip 
een paradijsvogel maken en zit je gelegen om goede tips? Op Caravanity nemen Sharon en Judith je aan de hand mee in de wereld van DIY-campertjes en caravans. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>