Brandstof besparen met je Camper of Caravan? Tips van Frans

Dat de brandstofprijzen op het moment door het dak gaan, zal je vast niet ontgaan zijn. Dat is ook vervelend tijdens je camper- of caravanvakantie, want die zal ineens een stukje duurder uit kunnen vallen. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je je brandstofverbruik tijdens een camper- of caravanvakantie flink omlaag kan brengen. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu! Onze camper en caravan expert Frans is ook een expert als het gaat om brandstofgebruik. Wij stelden hem een aantal vragen.

Het plannen van een leuke kampeervakantie begint natuurlijk bij het uitzoeken van een leuke bestemming en het vinden van een mooie camper of caravan. Een groot voordeel van het huren van een camper of caravan, is dat je elke vakantie opnieuw kunt kiezen met wat voor een voertuig je op pad gaat. Ideaal, want als je brandstof wilt besparen kun je daar je keuze ook op aanpassen.

Frans, welk type camper of caravan is een goede keuze voor camperaars die willen besparen op hun brandstofgebruik?

Als je brandstof wilt besparen, kun je het beste kiezen voor een lichte camper. Hoe lichter de camper hoe minder het verbruik zal zijn. Ook de motor speelt een belangrijke rol. Een camper met een nieuwere motor zal veel zuiniger rijden dan een camper met een oudere motor. Dat is natuurlijk ook een stuk minder belastend voor het milieu.

Als je gaat reizen met een caravan hangt het brandstofgebruik voornamelijk af van het voertuig dat de caravan trekt. Met een moderne benzineauto zal dit een stuk zuiniger zijn dan met een oudere dieselauto. Ook het gewicht van je caravan speelt hier een belangrijke rol. Hoe zwaarder de caravan hoe meer brandstof er verbruikt zal worden.

Frans geeft tips om brandstof te besparen

De volgende stap is het kiezen van een leuke vakantiebestemming. Dit heeft ongetwijfeld ook een invloed op het brandstofverbruik van je camper.

Frans, bij welke bestemmingen en welk type vakanties kunnen camperaars langer vooruit op een volle tank?

De camper zal op zijn zuinigst zijn wanneer de omstandigheden het gunstigst zijn. Oftewel, wanneer de camper minder hard hoeft te werken om vooruit te komen dan is het brandstofverbruik ook lager. Rijden op een constante snelheid met een gelijkblijvende ondergrond zal het beste zijn voor je brandstofverbruik. Aan de andere kant verbruik je al snel veel brandstof als je onderweg naar je vakantiebestemming een aantal bergen moet doorkruisen.

Nu je een mooie vakantiebestemming hebt gevonden en een leuke camper hebt uitgekozen, is het tijd om in te pakken en de camper of caravan klaar te maken voor vertrek.

Frans, waar kunnen we op letten voor we beginnen aan onze vakantie?

Er zijn twee punten waar je op kunt letten bij het klaarmaken en inpakken van je camper of caravan. Ten eerste, je bandenspanning. Zorg dat de banden volgens de voorschriften zijn opgepompt, dan kun je écht wel brandstof besparen. Probeer daarnaast zo min mogelijk gewicht mee te nemen. Je kunt onderweg bijvoorbeeld best een wasje doen, in plaats van je volledige kledingkast meenemen. Ook inkopen bij de supermarkt kun je ook prima in het buitenland doen, dat hoef je niet allemaal mee te nemen. Neem bijvoorbeeld voldoende mee voor de eerste 2 dagen en daarna ga je weer inkopen doen in het land waar je bent. Zo leer je ook de buitenlandse keuken beter kennen… 😉

Nu de camper of caravan is ingepakt, ben je klaar om te gaan rijden.

Frans, hoe kunnen we tijdens het rijden brandstof besparen?

Zoals ik eerder al zei is rijden op een lagere constante snelheid het beste. Hard rijden is natuurlijk ook niet nodig, je bent tenslotte op vakantie en niet op de vlucht. Geniet van je reis want het doel is meestal niet de bestemming maar het reizen op zich. De airco zorgt vaak ook voor een hoger verbruik. Gebruik deze dan ook niet teveel. Het raampje kan ook open.

En als je tank onderweg bijna leeg is?

Frans, waar kun je het beste op letten bij het tanken?

Voor je brandstofgebruik maakt het natuurlijk niet veel uit waar je tankt. Maar er kan wel een flink verschil zitten in de prijs van brandstof. Over het algemeen betaal je aan de snelweg pomp de hoogste prijs voor je brandstof. Het is dan slim om even van de snelweg af te gaan en te tanken in het eerste dorp of stadje.

Met deze tips kun je natuurlijk al flink wat brandstof besparen. Maar wat als we helemaal geen brandstof willen gebruiken?

Frans, wat zijn de opties voor een campervakantie zonder diesel, benzine of gas?

Als je helemaal geen brandstof wilt gebruiken, dan kun je kiezen voor een elektrische camper. De elektrische camper is inmiddels al te huur op ons platform. De actieradius is wat minder dan van een reguliere camper maar de fun is er zeker niet minder om. Ook ik ben al eens met een e-camper op pad geweest en heb er zelfs een video van gemaakt. Deze vind je op ons Youtube kanaal. Je tankt elektrisch wat zeker op je kosten zal besparen. Een tankpas is vaak inbegrepen. Het is zeker een extra avontuur om met een e-camper op pad te gaan. Lees hier meer over de elektrische campers bij Camptoo.

brandstof besparen door elektrisch te rijden

Super, bedankt voor de tips Frans!

Wil je verder nog iets kwijt aan camper liefhebbers die brandstof willen besparen?

Probeer je kilometers te beperken en blijf iets langer op een plek staan en verken de omgeving met het plaatselijk vervoer of de fiets. Je hoeft niet altijd ver weg te gaan om een mooie vakantie te hebben.

Met deze tips van Frans kun je vast en zeker besparen qua brandstofkosten. Nu zijn we bij Camptoo natuurlijk op de hoogte van de geplande verlaging van de accijnzen op brandstof die er in Nederland aan zit te komen. Net als dat andere Europese landen op het moment bezig zijn met het verlagen van de accijnzen en belastingen op brandstof. Dit scheelt natuurlijk ook al in de portemonnee, maar maakt helaas geen verschil voor de milieu impact van je brandstofgebruik. Daarom is het ook met lagere brandstofprijzen nog steeds goed om te letten op je brandstofverbruik.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>