Camperroute door Catalonië – cultuur en natuur

Barcelona is natuurlijk een bekende bestemming voor menig stedentrip. Maar Barcelona is zeker niet het enige wat Catalonië, of zoals de Catalanen zeggen “Catalunya”, te bieden heeft. Net zoals de hoofdstad, biedt Catalonië een divers palet voor vakantiegangers. Van actief op avontuur in een van de prachtige natuurgebieden, tot prachtige stranden, kunst, cultuur, en natuurlijk heerlijk eten. Met deze camperroute door Catalonië krijg je het allemaal mee. 

de Sagrada Familia in Catalonië

Barcelona 

Bij een vakantie in Catalonië kan een bezoekje aan Barcelona natuurlijk niet missen. Daarom begint deze camperroute door Catalonië in de wereldstad. Hier kun je gelijk je hart ophalen aan de Catalaanse cultuur. Loop over las Ramblas, de 1200 meter lange boulevard in het centrum van Barcelona, waar je in de omliggende winkels ook gelijk alle nodige vakantie outfits aan kunt schaffen. Of verbaas je over de ontwerpen van de Catalaanse architect Gaudì. De Sagrada Família is zijn bekendste werk en te vinden midden in de stad, net als zijn Casa Batlló en het door hem ontworpen stadspark Park Güell. Als je je vakantie rustig wilt beginnen, kun je in Barcelona ook heerlijk ontspannen met een dagje aan het strand. Of begin je vakantie goed in een van de vele tapasbarretjes. 

Camperplaatsen Barcelona: Rondom Barcelona is geen ruim aanbod aan camperplaatsen. De twee dichtstbijzijnde campings zijn Camping Tres Estrellas  en camping Masnou.

Tossa de Mar in Catalonië

Kunst, historie en charme in Tossa de Mar 

Vanuit Barcelona vertrekken we naar Tossa de Mar. Deze badplaats wordt ook wel een “blauw paradijs” genoemd. Dat is niet meer dan terecht, want je vindt hier prachtig blauw water en goudgele zandstranden. Maar Tossa de Mar heeft nog veel meer te bieden, geschiedenisliefhebbers kunnen in de badplaats namelijk hun hart ophalen. Zo was er zo’n 5000 jaar b.c. al een nederzetting in Tossa de Mar en in de Romeinse tijd een heuse stad. Opgravingen uit beide periodes zijn te bewonderen in het Musée municipal in Tossa de Mar. Om de rijke geschiedenis van de badplaats mee te krijgen, hoef je echter niet perse een museum in te stappen. Ook tijdens een wandeling in de stad is er al genoeg te zien. Vila Vella, het middeleeuwse stadsdeel van Tossa de Mar is omringd door een 12de eeuwse stadsmuur, die werd gebouwd om de landtong te verdedigen. Binnen de stadsmuren vind je smalle straatjes met mediterrane middeleeuwse huisjes en authentieke spaanse restaurantjes. Daarnaast zijn er rondom en in Tossa de Mar een aantal romeinse villa’s en verschillende kerken en kathedralen te bewonderen. 

Camperplaatsen Tossa de Mar: Ga je in het laagseizoen? Dan kun je met je camper gratis overnachten op Parking Porta de Sant Feliu Empark. Anders is Camping Can Marti op 300 meter van het stadscentrum ook een goede optie.

Een frisse duik in de Gorga de Santa Margarida

Onderweg naar onze volgende bestemming, het Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, is het zeker de moeite waard om even een tussenstop te maken bij de Gorg de Santa Margarida. Na een korte wandeling kun je een verfrissende duik nemen in het meertje bij deze sprookjesachtige waterval. 

Castellfollit de la Roca

Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Nadat we in Barcelona en Tossa de Mar hebben kunnen genieten van strand en cultuur, gaat deze camperroute door Catalonië door voor een flinke portie van de bijzondere Catalaanse natuur. Die vind je in het Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Zona Volcànica betekent vulkanische zone, maar verwacht geen lava spuwende giganten. Het vulkanische gebied is namelijk al zo’n 700,000 jaar oud en de laatste uitbarsting was zo’n 11,000 jaar geleden. Desondanks is eeuwenoude historische activiteit nog steeds duidelijk zichtbaar in het landschap. Ga er bijvoorbeeld wandelen, of mountainbiken en beklim de bekendste Santa Margarita vulkaan. Onderweg kom je langs mooie bergdorpjes zoals Castellfollit de la Roca, met een spectaculair uitzicht bovenop een basalt klif. 

Camping in Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa: De authentieke Spaanse camping Mas Paxtet ligt op slechts 11 minuten rijden van de Santa Margarita vulkaan.   

Gerona in Catalonië

Voel je een Game of Thrones personage in Gerona

Gerona, of Girona voor de Catalanen, heeft na op Barcelona na de meeste inwoners van Catalonië. De stad is zeker een bezoekje waard. Gerona werd gebruikt als decor voor de populaire serie Game of Thrones. Dat is natuurlijk met een reden. De historische bouwwerken en sfeer in de stad zijn bijzonder goed bewaard gebleven. Je kunt in de stad zelfs een Game of Thrones rondleiding doen, die je langs de prachtige filmlocaties in de stad leidt. De kathedraal van Girona, Girona Old town en het klooster van Sant Pere de Galligants zijn ook zeker mooi om te zien als je geen Game of Thrones fan bent. 

Naast de highlights uit Game of Thrones heeft Gerona nog veel meer te bieden. Maak bijvoorbeeld een wandeling over de Paseig de la Muralla, oftewel de eeuwenoude Romeinse stadsmuur. Of proef juist van een compleet andere cultuur in de Arabische badhuizen van de stad, of tijdens een wandeling door de 14e eeuwse joodse wijk genaamd El Call.  

Camperplaatsen Gerona: In Gerona kun je bijvoorbeeld overnachten op Parking Vayreda La Devesa, waar ook een aantal stroompunten zijn. 

boten in de haven van Empuriabrava

Vogels spotten en varen in Empuriabrava 

De laatste bestemming van deze camperroute door Catalonië is Empuriabrava. Deze bestemming wordt ook wel het Venetië van Spanje genoemd. Het stadje heeft wel 25 kilometer aan bevaarbare kanalen waarop je de stad kunt doorkruisen. Een bootje huren kan makkelijk bij een van de lokale bedrijven, waardoor je vervolgens zelfstandig over het water kunt glijden. Kun je maar geen genoeg krijgen van de Catalaanse natuur? Bezoek dan de nabijgelegen meren van Aiguamolls de l’Empordà. In dit beschermde natuurgebied zijn wel 300 verschillende soorten vogels te spotten. Daar ben je wel even zoet mee!

Camperplaatsen Empuriabrava: op 2,5 kilometer van het centrum kun je overnachten op de camperplaats Tolosa. Heb je behoefte aan meer luxe aan het eind van de vakantie? Dan is camping Rubina Resort ,op 200 meter van het strand, een goede optie. 

Reistijden

Barcelona- Tossa de Mar:  1 uur 17 minuten, 86,5 km 

Tossa de Mar- Gorga de Santa Margarida:  1 uur en 7 minuten, 75,8 km 

Gorga de Santa Margarida- Zona Volcànica de la Garrotxa:  22 min, 20,9 km

Zona Volcànica de la Garrotxa- Gerona:  56 min, 58,4 km 

Gerona- Empuriabrava:  53 min, 56,9 km 

Wil je nu gelijk op pad gaan met een camper? Bij Camptoo vind je de perfecte camper of caravan om mee op pad te gaan op deze camperroute door Catalonië.

Bekijk onze campers en caravans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>