Duurzame campers van Camptoo, een top 5

De missie van Camptoo is om mensen in heel Europa het plezier van kamperen met een camper of caravan te laten delen. We willen zoveel mogelijk mensen laten genieten van een geweldige kampeerervaring. Wil je weten hoe je dat zo duurzaam mogelijk kan doen? Wij helpen je in deze blog op de groene weg.

Nu denk je misschien, meer vervuilende voertuigen op de weg, hoe kan dat nou duurzaam zijn? Natuurlijk is het rijden met een camper of caravan in principe niet goed voor het milieu. Maar in vergelijking met bijvoorbeeld een vliegvakantie, scheelt het wel weer een hoop qua onder andere Co2 uitstoot. Daarnaast kan de keuze voor een milieuvriendelijke camper een verschil maken. Wij leggen je uit waar je op kunt letten als je op zoek bent naar een duurzame camper en zetten een aantal duurzamere campers van Camptoo voor je op een rijtje. 

Hoe ouder, hoe beter ?

“Het redden van een oude camper, die eigenlijk klaar is voor de sloop, dat gaat verspilling tegen en is vast goed voor het milieu!” Dat is geen gekke gedachte. Het kost natuurlijk flink wat grondstoffen en energie om een nieuwe camper te maken, of om de oude te slopen. Wat dat betreft is het natuurlijk beter als een camper langer meegaat. Maar aan de andere kant zit het overgrote deel van de totale milieubelasting van een camper in het verbruik tijdens het rijden. De uitstoot tijdens het rijden in je camper is dus een stuk vervuilender dan het maken of slopen van je camper. Daarom is het al snel een stuk duurzamer om voor een nieuwe, schonere camper te gaan. Zeker als je van plan bent om veel te gaan rijden.  

Wil je een schoner ritje maken? Dan kun je in ieder geval beter kiezen voor een camper van na 2005. Ga je voor een Diesel? Dan kun je het beste kiezen voor een diesel van na 2010. Sindsdien is het namelijk verplicht om een roetfilter te hebben, waardoor dieselmotoren qua uitstoot van fijnstof een stuk dichter in de buurt komen van benzineauto’s. Heb je een camper van na 2019? Dan heeft hij verplicht een SCR-motor (Selective Catalytic Reduction), die je kunt herkennen aan de blauwe dop van de AdBlue-tank naast de diesel vulopening. Zo’n SCR-motor is ook weer een stuk schoner! 

Klein maar fijn? 

Naast de leeftijd van je camper, is ook de grootte van je camper belangrijk bij de keuze voor een duurzame camper. Bij een grotere en zwaardere camper moet de motor meer gewicht verplaatsen. Daardoor is de uitstoot vaak ook hoger. Bij de keuze voor een camper kun je dus nadenken over hoeveel ruimte je eigenlijk echt nodig hebt. Kijk bijvoorbeeld ook naar campers met slimme oplossingen. Een hefdak geeft bijvoorbeeld hetzelfde effect als een hoog dak, zo heb je veel ruimte in de camper, zonder dat je al die ruimte ook mee hoeft te slepen. 

Er zijn in het aanbod van Camptoo een boel compacte, nieuwe campers te vinden. Bijvoorbeeld de onderstaande twee, die ook voorzien zijn van een SCR-dieselmotor.

compacte buscamper met SCR-motor

Volkswagen California Ocean van Marcel 

Dit prachtige volkswagenbusje van Marcel uit Jubbega in Friesland is compact, maar van binnen toch best ruim vanwege het hefdak en de slimme indeling. Verder is hij voorzien van alle luxe die je in een moderne camper kunt verwachten, met zelfs een extra accu om tot 36 uur vrij te staan.

compacte buscamper met zonnepaneel

Fiat buscamper met tentdak van Hans 

Ga je met het hele gezin, of gewoon met z’n vieren op pad met een camper? Dan is de buscamper van Hans uit Arnhem ideaal. De gloednieuwe camper (uit 2022) is voorzien van een zonnepaneel waardoor je off-the-grid kunt gaan en je eigen stroom kunt opwekken. Daarnaast heb je dankzij de daktent wel vier slaapplekken in deze compacte camper. De daktent is bijvoorbeeld een leuke avontuurlijke slaapplek voor kinderen, maar heeft ook de luxevan usb opladers en verlichting.

Een duurzame camper met een stekker, kan het nog gekker? 

Door voor een kleine, nieuwere camper te gaan, is de milieubelasting van je camper al een stuk lager. Een andere manier om het milieu minder te belasten is door te kiezen voor een elektrische camper. Als je je enigszins verdiept in de uitstoot van een elektrische camper, dan kom je misschien wel tegen dat de uitstoot van het rijden in een elektrische camper CO2 neutraal is. Aan de ene kant is dat natuurlijk ook zo. Tijdens het rijden in een elektrisch voertuig is er namelijk geen uitstoot. Maar dat het rijden in een elektrische auto helemaal geen negatieve effecten heeft, klopt ook niet helemaal. Zo moeten de batterij en natuurlijk de camper wel gemaakt worden. Daarnaast moet de energie waar je camper op rijdt natuurlijk ook ergens vandaan komen. Is dit duurzame energie, dan is het rijden in een elektrische camper ook gelijk een stuk duurzamer. 

Wist je dat Camptoo betrokken was bij het ontwikkelen van de eerste e-camper in 2017? Deze camper kun je nog steeds huren via Camptoo, net als een aantal elektrische broertjes en zusjes. 

duurzame elektrische camper

De Peugeot e-Experts van Rutger 

Verhuurder Rutger uit Overijssel heeft maar liefst twee elektrische buscampers te huur staan via Camptoo. Ze hebben een bereik van 250 kilometer, wat al flink is. Maar wat helemaal gaaf is aan de campers, is dat ze omgebouwd zijn met 100% elektrisch het uitgangspunt. Zo heb je nergens gas voor nodig en is er een flinke huishoudaccu aanwezig in de camper, net als genoeg zonnepanelen om een aantal dagen off-the-grid the kamperen. Bekijk hier de eerste, en hier de tweede e-camper van Rutger.

Elektrische camper met zonnepaneel

Elektrische Tonke Mercedes van Jacques

Deze gave elektrische Mercedes buscamper van Jacques uit Kockengen is gloednieuw. Hij wordt in mei 2022 geleverd en is dan meteen beschikbaar om te huren. Met een range van ruim 400 kilometer kan je met deze elektrische camper veruit het langste rijden zonder te stoppen om op te laden. Daarnaast is hij ook slim ingericht, met een uitschuifbare keukenmodule, een extra groot tweepersoonsbed, een hefdak en een zonnepaneel. 

elektrische camper

De eerste elektrische campers 

Zoals we eerder al zeiden, is de eerste elektrische camper ook te huur via Camptoo. Deze camper staat in Tirol in Oostenrijk, maar zijn e-zusje is ook te huur in Overijssel. De elektrische Nissan busjes hebben een actieradius van 120 kilometer. Daarmee kun je zeker in Oostenrijk prachtige tochten maken, waarbij bijvoorbeeld af en toe kunt stoppen voor een mooie wandeling in de natuur. 

Gaat het nu kriebelen om zelf ook milieubewust op pad te gaan? Je kunt natuurlijk ook zelf een mooie duurzame camper uitzoeken tussen het aanbod van Camptoo! Bekijk onze campers en caravans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>