Beleef de Tour de France in Denemarken met een camper!

De start van de Tour de France dit jaar is in Denemarken! De Denen zijn van plan om er een groots evenement van te maken. Ben je een fan van wielrennen, of wil je gewoon een fantastisch volksfeest meemaken, dan moet je zeker de kans grijpen om met een camper deel te nemen aan dit unieke evenement.

Op vrijdag 1 juli vindt de eerste etappe van de Tour de France 2022 plaats midden in het centrum van Kopenhagen. De volgende twee dagen fietsen de wielrenners nog twee etappes in Denemarken – één op Seeland/Funen en de derde op Jutland.

Dat onderdelen van de jaarlijkse wielerwedstrijd van de Tour de France buiten Frankrijk starten, is op zich niet uniek. Nederland, België, Duitsland, Zwitserland en Spanje zijn landen die eerder de eer hadden om de Tour de France af te trappen – maar Denemarken is het eerste land in de Scandinavische regio dat nu de kans krijgt.

Denemarken – Ook een fietsland

Nederland staat wereldwijd bekend als fietsland, terwijl Kopenhagen in 2017 én in 2019 is uitgeroepen tot de beste fietsstad van de wereld! In Kopenh

agen heb je de Koningin Louise-brug, dit is de drukste fietsroute van Europa. Het is dus nog helemaal niet zo gek dat de Tour de France in Denemarken begint dit jaar!

Fietsstad Kopenhagen

Beleef de Tour de France in Denemarken met een camper

Als je de concurrentie en de geweldige sfeer vanaf de eerste rang wilt ervaren, dan is de camper perfect! Denk aan alle campers die in Vlaanderen of Frankrijk langs de weg staan. Zet de fietsen op de fietsendrager en zet koers naar Denemarken. Afhankelijk van hoe sterk en goed getraind je benen zijn, kun je ofwel een stop dicht bij de race kiezen, ofwel een gezellige plek op gepaste afstand zoeken en zelf een fietstocht maken. Zo voelt het alsof je zelf ook nog een beetje meedoet met de tour! Nog geen camper? Bekijk dan hier alle campers die je kunt huren via Camptoo. 

Hieronder lees je meer over de verschillende etappes van de tour, delen wij tips waar je met de camper kunt staan en waar je de beste ervaring opdoet. 

Etappe 1 op 1/7 – centrum Kopenhagen (13 km)

De Tour de France 2022 begint met een korte individuele tijdrit van 13 kilometer. De vlakke en korte afstand door de brede straten van Kopenhagen zonder scherpe bochten zorgt voor volle snelheid in de hoofdstad. De sleutelwoorden voor een ritzege hier zijn een hoge versnelling en een aerodynamische houding gedurende de hele etappe.

De start vindt plaats op de Nørre Farimagsgade en eindigt bij Rådhusplatsen, op een steenworp afstand van Tivoli. Tijdens de race passeren fietsers iconische bezienswaardigheden zoals de kleine zeemeermin en kasteel Amalienborg. De coureurs passerem ook de drukste fietsroute van Europa, de Koningin Louisebrug, die dagelijks door 40.000 fietsers wordt gefietst.

Drottning Louises Bro @ Wonderful Copenhagen

Waar ga je staan?

Bij DCU-camping Absalon sta je op nog geen 10km van het centrum van Kopenhagen. Als je in redelijk goede conditie bent, is het echt een goed idee om de fiets juist op deze dag mee te nemen, want er zullen zeker veel mensen zijn en veel veranderingen in het verkeer. En de fiets is natuurlijk het perfecte vervoersmiddel om bij de koers te komen.

Copenhagen Citycamp is een camperplaats centraal gelegen in Kopenhagen met plaats voor 74 campers. Hier ben je gemakkelijk met de fiets (3km) in het centrum of met de bus in 10 minuten op het centraal station.

Een derde optie voor als je gezonde benen hebt, is DCU-camping Nærum. Hier zit je ongeveer 15 km van de hoek van Strandboulevarden en Poul Hennings Plats in Østerbro, waar de renners passeren tijdens de etappe.

Etappe 2 op 2/7 – Roskilde naar Nyborg (202km)

De tweede etappe van de tour is een relatief lange en waarschijnlijk winderige rit, met een spannende finale over de Grote Beltbrug van 6,6 km – ’s werelds derde grootste hangbrug.

De etappe wordt zwaar van begin tot eind. De drie beklimmingen van categorie 4 in Veddinge Bakker na 62 km, 72 km en 84 km zullen de eerste test zijn en bieden kans op een splitsing van het veld.

Na deze klim draait de route naar het zuiden en slingert dan 50 km langs de westkust van Seeland. Hier zijn er grote kansen op relatief sterke zijwinden. Horen we daar kans op waaiers?

Na 178 km bereiken de fietsers de Grote Beltbrug. Hier maken ze een klim van 3 kilometer naar de top van de brug en fietsen het laatste stuk op het open deel van de brug. De finishlijn is dan bijna in zicht, op slechts 3 km van de brug ligt de finishlijn in de pier bij Nyborg.

Fynshoved (Fyn) @ Daniel Villadsen Destination Fyn

Waar ga je staan?

Tijdens de tweede etappe komen de fietsers langs verschillende gezellige stadjes en plaatsen. De eerste grote stad na de start is Holbæk. Bij Holbæk Fjordcamping sta je direct aan het water en loop je zo het centrum in.

Een van de ‘hotspots’ op de tweede etappe is op ongeveer 6,5 km van Asnæs via Høve en Veddinge. Hier wachten hellingen met stijgingen tot 19% (!). hier heb je Café Udsigten (Utsikten), het café bevindt zich op een heuvel waarvan je van beide kanten de fietsers kunt zien passeren. Tijdens de Tour de France is er parkeergelegenheid voor campers, deze kunnen vooraf worden gereserveerd. Een verstandige keuze als je je wilt verzekeren van een van de mooie plaatsen. Daarnaast wordt er ’s avonds ontbijt en diner aangeboden, ook leuk om met andere wielerliefhebbers kennis te maken!

Mocht je de eindsprint van de etappe willen zien, Nyborg Strandcamping op Funen heeft ter ere van de tour extra accommodatie voor campers ingericht. Ideaal als je van plan bent om verder naar het westen te rijden en de volgende dag iets van de derde en laatste etappe te zien. Je kunt natuurlijk ookgewoon blijven en van de gelegenheid gebruik maken om een ​​paar dagen van het mooie Funen te genieten.

Etappe 3 op 3/7 – Vejle naar Sønderborg (182km)

Het eerste deel van de etappe begint in heuvelachtig terrein en strekt zich dan uit langs de oostkust van Jutland tot aan de Duitse grens. Het tweede deel van de etappe is vlakker en biedt niet zulke grote uitdagingen, een kans dus voor de sprinters. 

Na de derde etappe is het tijd voor een dag van broodnodige rust, voordat de wedstrijd- en tourkaravaan verder gaan in Frankrijk.

Traditioneel eindigt de wedstrijd op 24 juli op de Champs-Élysées in Parijs.

Met de camper

Het is 9 uur rijden naar Kopenhagen, met een tussenstop in Hamburg kun je de rit mooi in twee delen. Lijkt het je leuk maar heb je nog geen camper? Bekijk hier het aanbod van campers die te huur zijn van een particulier, via Camptoo:

Bekijk al onze campers en caravans

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>