HVO, een betere brandstof voor je camper?

HVO is hot and happening. Het wordt ook wel gepromoot als de ‘duurzame diesel’ zonder CO2 uitstoot. Klinkt goed toch? Dit plaatje is misschien wat te mooi om waar te zijn, maar HVO heeft zeker een aantal voordelen. Wij zetten de ins en outs van HVO voor je op een rijtje.

Wat is HVO?

HVO staat voor Hydrotreated Vegetable Oil. Het is een brandstof die gemaakt kan worden van plantaardige oliën of bijvoorbeeld restafval zoals dierlijke vetten. Die grondstoffen worden onder hoge druk en temperatuur behandeld met waterstof. Een heel proces, maar wel met resultaat. De heldere vloeistof die overblijft is qua chemische samenstelling vergelijkbaar met diesel. Daarom kan deze nieuwe brandstof ook gebruikt worden in normale dieselmotoren, bijvoorbeeld die van je camper, zonder dat er iets aan de motor hoeft worden aangepast. 

De voordelen van HVO

Het grootste voordeel is dat de brandstof gemaakt wordt van hernieuwbare grondstoffen in plaats van fossiele hulpbronnen. Volgens de Neste, de producent, levert HVO in vergelijking met fossiele diesel tot wel 90% reductie op in CO2 en andere broeikasgassen. 

Een veelgebruikte grondstof voor HVO is bijvoorbeeld palmolie. Tijdens het verbouwen van oliepalmen, nemen ze CO2 op uit de lucht. Dit is dezelfde CO2 die later weer vrijkomt als de palmolie verbrand in de motor van je camper. Als je de CO2 die opgenomen wordt tijdens de groei van palmen aftrekt van de CO2  die vrijkomt bij de verbranding van HVO, is de CO2 uitstoot van HVO eigenlijk nul. Natuurlijk zorgt het verbouwen van oliepalmen, het transport, en de bewerking van de olie nog wel voor CO2 uitstoot.

Een ander groot voordeel is de kwaliteit van HVO. Die is volgens de producent zelfs beter dan die van normale Diesel. Daarom kan HVO gebruikt worden in een normale dieselmotor, maar is het ook te gebruiken in de scheepvaart en zelfs in de luchtvaart. In dit opzicht is HVO anders dan biodiesel, wat alleen gemengd met normale diesel in een standaard dieselmotor gebruikt kan worden. 

Wat zijn minpunten van HVO?

Helaas heeft HVO niet alleen maar voordelen. Op het moment wordt de brandstof namelijk vooral gemaakt van palmolie. Dat is dan wel een hernieuwbare grondstof, maar het gebruik van palmolie heeft ook veel negatieve impact. Palmolie wordt namelijk gelinkt aan de ontbossing van belangrijke regenwouden, waar hierdoor bijvoorbeeld het leefgebied van de orang oetang verder wordt aangetast. Ook is er aangetoond dat er nog steeds sprake kan zijn van kinderarbeid in het productieproces van palmolie. Als laatste, moet palmolie vaak van ver komen, alleen al transport zorgt zo voor veel CO2 uitstoot. 

Gelukkig kan HVO ook gemaakt worden van een heleboel andere grondstoffen. Zo zou het ook gemaakt kunnen worden van afvalstromen. Dan gaan de bovenstaande minpunten allemaal niet op. Nog steeds is het wel de vraag of het verstandig is om te investeren in een toekomst waarin een verbrandingsmotor centraal staat

palmolieplantage

Kan ik HVO tanken met mijn camper?

Wil je direct van fossiele brandstoffen afstappen zonder investeringen te doen? Dan kun je kiezen voor HVO. Je kunt de brandstof dus met een gewone dieselmotor tanken. Helaas hebben nog niet alle autofabrikanten het pure product goedgekeurd voor volledige garantie. Bijvoorbeeld Citroën en Peugeot hebben dit voor bepaalde modellen wel gedaan. 

HVO is ook verkrijgbaar als mengvorm met normale diesel. Bijvoorbeeld van 20, 30 of zelfs 50%. Een voorbeeld hiervan is ook blauwe diesel. HVO gemengd met fossiele diesel voldoet aan de EN590 norm en kan je dus gewoon tanken zonder dat het effect heeft op je garantie of onderhoud. 

Waar kan ik HVO tanken?

De pure versie van wordt ook wel HVO100 genoemd. Op het handvat van de pomp staat dan ‘XTL’ en op de pomp staat dan ‘CO2 saving Diesel’ of ‘Neste My Renewable Diesel’. HVO100 kun je in Nederland op 118 plekken tanken. De locaties en of ze toegankelijk zijn met een personenauto/camper vind je hier

Is HVO100 voor jouw camper nog niet goedgekeurd? Dan kan je er ook voor kiezen om de brandstof in een mengvorm te tanken. Er zijn ook ruim honderd tankstations in Nederland waar je HVO20, HVO30 of HVO50 kunt tanken. Die vind je hier

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>