Campervakantie door Zweden: ontdek de diversiteit

Als wij aan Zweden denken, denken wij aan de prachtige natuur die het land te bieden heeft. Of het nou in de winter is met een pak sneeuw, of in de zomer, het is een land waar elk seizoen genoeg te beleven is in de natuur! We hebben een diverse campervakantie naar Zweden samengesteld die begint en eindigt in Stockholm, maar je kunt er ook voor kiezen om te starten in Växjö.

Wildkamperen

Een campervakantie door Zweden biedt veel diversiteit, dit geldt niet alleen voor de natuur maar ook voor je overnachtingsplekken. Het is in Zweden toegestaan om wild te kamperen, maar er zijn wel een aantal regels aan verbonden. Weet dus wat de regels zijn voordat je op reis gaat, zo voorkom je eventuele problemen. Je kunt die regels hier vinden. Onze tip: download de Nederlandse brochure, zo heb je alle regels bij de hand! 

Stockholm

De campervakantie door Zweden begint in de hoofdstad van het land! Hier is het nog even genieten van het stadsleven voordat je omringd wordt door natuur. In deze stad vind je modern en oud naast elkaar. Zo heb je hier Gamla Stan, het oude stadscentrum. Dit stukje van de stad was vroeger het hart van de stad. Het middelpunt van de wijk is het plein Stortorget. Er zijn genoeg restaurants en cafés te vinden om even lekker te rusten met een kopje koffie! Ook heb je hier een zoektocht naar het kleinste beeldje van Zweden. Järnpojken heet het beeld en is amper 15 cm hoog! Wij geven een tip voor zijn locatie: het staat in de tuin van een Finse kerk op Slottsbacken.

Ook duiken we de geschiedenis in. Het openluchtmuseum Skansen is het oudste ter wereld. Hier zijn niet alleen de bouwwerken een bezoekje waard, de medewerkers lopen rond in traditionele klederdracht. Dit museum is op het eiland Djurgården te vinden.

Nog geen camper? Die kun je nog huren! Op de Zweedse website van Camptoo vind je het Zweedse aanbod! De camper kun je al gelijk vanaf het begin van je reis ophalen maar je kunt ook de eerste dagen nog in de stad zitten om de stad te verkennen, net wat je fijn vindt!

Ga je met je eigen camper? Dan heb je in Stockholm de mogelijkheid om in de stad op een camperplaats te staan bij camperplaats Långholmens Husbilscamping, maar je hebt ook campings rondom Stockholm waar je je luifel kan uitzetten want dit mag vaak niet bij de camperplaatsen. Of ga kom tot rust op een eenvoudige stadscamping bij Stockholm, camping Klubbensborg. Het is vanaf de camping mogelijk om met de metro naar Stockholm te gaan. Maar als je sportief wilt doen, kan je natuurlijk ook altijd fietsen! 

Växjö

Växjösjön

Na twee dagen Stockholm, gaan we richting Växjö. Dit wordt ook wel de groenste stad van Europa genoemd en dit komt niet alleen doordat het omringd wordt door natuur maar ook omdat de stad veel doet met duurzaamheid. Om de stad heen, vind je 200 meren waar je in de zomer lekker kunt afkoelen. In de stad vind je restaurants die veel gebruik maken van de primaire grondstoffen en producten uit de omgeving. De keuken staat vooral in het teken van lokaal, kleinschalig en duurzaam. In september is er ook altijd een evenement met eten, FOOD. Ben je er in september, dan is het een aanrader om hier naar toe te gaan. 

Kunst en farming; vlakbij het centrum ligt een zonnebloemveld waar deze twee samen komen. Het is niet alleen een vorm van lokaal produceren van producten maar ook een prachtig plaatje als de zonnebloemen aan het bloeien zijn. 

Bij Växjö is het vooral genieten van de lokale producten en afkoelen in de vele meren rondom de stad. Ook hier blijven we weer twee dagen, maar mocht je geen genoeg krijgen van die lekkere gerechten, blijf dan lekker hangen!

In de stad zelf is er een camperplaats te vinden, het is een simpele parking waar je je camper mag neerzetten. Boven Växjö is camping Evedals te vinden, het ligt wat verder van de stad af maar de camping ligt wel aan een meer.

Siljan meer

Tällberg

Vanaf de groenste stad rijden we door naar het zesde grootste meer van Zweden, het Siljan meer. Rondom het meer is er genoeg te doen en te zien, zo heb je veel strandjes en veel leuke stadjes en dorpjes. De Deense sprookjesschrijver Hans Christian Andersen genoot van het plaatsje Tällberg en heeft zelf ook gezegd dat iedereen er een keer moet genieten van de rust en gemoedelijkheid. Dat is precies wat er dus ook gaat gebeuren! Om het meer zijn er wandelmogelijkheden maar je kunt ook van de rodelbaan gaan, tijdens de daling heb je een adembenemend uitzicht op het meer. Liever wat rustiger aandoen? Ga op een boottocht op het meer of kies een van de vele stranden uit om lekker te gaan zwemmen. 

Aangezien er bij dit meer zoveel te zien en te doen is, blijven we hier net wat langer (3 dagen). Het is alleen al leuk om rond het meer te rijden en ergens te stoppen om te genieten van de vele bezienswaardigheden

Waterval Tännforsen

Deze waterval is 38 meter hoog en is een van de grotere watervallen in het land. Vooral in de winter is het hier een paradijs. De waterval bevriest dan namelijk en is er een oase aan ijs. Achter de waterval is dan ook een ijsgrot die wordt verlicht met lampen als het donker is. Er wordt ook ieder jaar een iglodorp gebouwd aan de rand van de waterval, voorzien van een ijsbar, ijshotelkamers en een ijsconcertzaal. 

Bij de waterval is een parkeerplaats vanwaar je gemakkelijk naar de waterval toe loopt. Zodra je klaar bent met het genieten van dit mooie stukje natuur, dan rijden we door naar Åre. Net iets na het plaatsje ligt de camping Åre. In het begin van de blog hadden we het over wildkamperen, dat zou je hier kunnen doen als je wat meer avontuur wilt! Je kunt het natuurlijk bij elke plek die je ziet proberen.  Let wel op de regels!

Åre staat bekend om het skiën maar ook in de zomer is er genoeg te doen. Zo heb je een chocoladefabriek die zelf bonbons, truffels en karamels maakt. Loop binnen en proef ze allemaal! Of sla een voorraad in voor thuis, moet je er natuurlijk wel vanaf blijven tijdens de reis als je dat lukt. Op de website van Explore Åre zijn er nog meer activiteiten te beleven, ga bijvoorbeeld op elandensafari! 

De campervakantie door Zweden zetten we voort na 1 nacht richting Abisko!

Abisko nationaal park

Abisko

Dit nationaal park is een van de bekendste van Zweden en dus een bezoekje waard. Zo heb je hier ook de beste locatie om het noorderlicht te bekijken! Met een stoeltjeslift kun je bij het Aurora Sky Station komen. Voor dit park maakt het ook helemaal niet uit of je nou in de zomer of in de winter komt, ieder seizoen heeft iets unieks. In de zomer heb je hier prachtige wandelroutes langs fjorden, ravijnen en watervallen. Bezoek ook Trollsjön, dit is het helderste meer van Zweden! Hier kun je even lekker afkoelen na de hike ernaartoe. 

In de winter is het heerlijk om in dit gebied te skiën, dit kun je op een traditionele manier doen; telemarkskiën. Dit is een afdalingstechniek met langlaufski’s! Ook kun je met de hondenslee zoeken naar een plek om te gaan ijsvissen. Liever genieten van de lokale cuisine? Eet rendiervlees en ga kamperen met de Sami bevolking! 

Helemaal gek op hiken? Abisko is de place to be! Dit is namelijk het vertrekpunt van de bekendste wandelroutes van Zweden, het Koningspad! Dit pad is 440 kilometer lang dus trek maar goede wandelschoenen aan. 

In de buurt liggen niet veel campings maar ook hier is wildkamperen toegestaan mits je de regels volgt. Wel heb je net iets verder camping Björdkliden, vanaf hier kun je naar het nationaal park toe als je wilt. Een goede uitvalsbasis dus! Na 2 dagen wandelen, pakken we alles weer in om verder te gaan. 

Kiruna

Kebnekaise

Dit stadje is een van de meest toeristische plekjes van Zweeds Lapland, dit is een oud mijnstadje. De hoofdmijn is Kiirunavaara en deze wordt nog steeds gebruikt, je kan hem ook bezoeken! De stad is omringt door ruige natuur en ook vind je hier de hoogste berg van Zweden, Kebnekaise. Vanuit deze stad kun je twee prachtige dingen zien, het noorderlicht en de middernachtzon. 

Verder zijn er hier genoeg buitenactiviteiten te doen, zo kun je nog een stukje wandelen op een ander gedeelte van de Koningsroute of vliegvissen. In de buurt zijn er meer dan genoeg rivieren waar dit kan en er worden verschillende excursies gehouden om dit te doen. Ben je er in de wintermaanden? Dan kun je gaan hondensleeën door het prachtige landschap!

In Zweeds Lapland woont de Sami-bevolking, een inheemse bevolking waarvoor het hoeden van rendieren een belangrijke industrie is. Op zo’n 20 km van Kiruna af, ligt Saarivuoma. Hier kun je in ieder seizoen iets anders beleven met de rendieren, zo kun je in mei bijvoorbeeld zien hoe de jonkies hun eerste stapjes zetten! 

Hier in het stadje zijn er ook weinig campings te vinden, maar wildkamperen is ook hier toegestaan! In totaal blijven we hier 2 dagen, zo om volop te genieten van de natuur én om een kans te hebben om de inheemse bevolking te leren kennen. 

Kallax

surströmming

Hoewel dit plaatsje maar klein is, is de naam vrij groot. Kallax is namelijk meer dan alleen plaatsje in Zweden, het is ook een Ikea plank! Met de plank ben je misschien al wel bekend, maar nu is het tijd om het plaatsje te ontdekken. 

Het plaatsje Kallax ligt aan zee en staat bekend om zijn stinkende gefermenteerde haring. In het Zweeds heet dit ‘surströmming’ wat in het Nederlands ‘zure haring’ betekend. Er vindt hier in augustus ieder jaar een feest plaats rond de ‘surströmming’. Er is ook een challenge bij deze haring: het is een uitnodiging om de haring voor het eerst te proberen. Dit mag je doen zoals je het zelf wilt en vooral waar je wilt, maar het handigste is om het buiten te doen. Dit zodat de stank niet binnen blijft hangen!

Hier blijven we maar 1 nachtje en gaan we door naar de laatste stop van de reis. 

Västanåfallet natuurreservaat

De laatste stop van de campervakantie alweer. Een prachtig natuurreservaat waar je de een na grootste waterval van Zweden kan vinden, de naam van de waterval is de naam van het het reservaat: Västanåfallet. Er loopt hier een wandelroute naar toe, dus trek je wandelschoenen maar weer aan! Verder zijn er nog allerlei overblijfselen te vinden in het natuurreservaat van de ijzersmederij die er te vinden was tussen 1744 en 1867. Als je meer wilt weten over de dieren die er te vinden zijn, bezoek dan de tentoonstelling in het natuur- en cultuurcentrum.

Dit is de laatste stop van de campervakantie door Zweden en dus een goed moment om nog even helemaal tot rust te komen! Geniet hier ook nog even van de mogelijkheid om wild te kamperen en wakker te worden midden in de natuur.

In totaal is de route zo’n 3.700 km lang, hoe lang je onderweg bent, dat ligt volkomen in jouw handen! 

Campervakantie Zweden

Wil je de reis nou heel graag maken maar heb je nog geen camper? Bekijk het aanbod dan snel op Camptoo zodat jij een camper vindt met alles wat je nodig hebt!

Bekijk onze campers en caravans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>