Van het vliegveld naar het strand

Camptoo's oprichter Martijn en z'n vrouw Mieke zijn zelf een lang weekend gaan 'camperen' in Portugal met de camper van Eduard. Lees hier waarom camperen echt anders is dan kamperen, waarom Portugal helemaal hot is onder camperaars, waarom camperen geschikt is voor iedereen van hippie of surfer tot gezin of overwinteraar, over verlaten stranden in de Algarve en overnachten op het strand.

  IMG_1349
  IMG_1356

Na de mooie verhalen van andere Camptoo’ers die al op pad zijn geweest, de hoogste tijd om zelf ook te gaan ‘camperen’. We kiezen voor de camper van Eduard die al 32 jaar in Portugal woont. Hij woont in de Algarve, met prachtige stranden binnen 50km. Zo kunnen we die kant op vliegen, de camper meenemen, deze op het strand parkeren en daar overnachten. Althans, dat is wat Eduard ons heeft verteld, let’s see.
IMG_5071
Eduard’s service is top. Hij heeft ons opgepikt op Faro airport en geeft een uitgebreide uitleg van de camper mogelijkheden in Portugal. Wanneer we bij hem aankomen gaan we eerst de camper bekijken, wat een groot ding! 7.30m lang, 3m hoog en voorzien van cruisecontrol, achteruitrijcamera, schotelantenne, oven, grote koelkast en diepvries, zonnepanelen, toilet en douche met warm water, keuken en 4 vaste bedden. Je kan hier prima met z’n 4-en in wonen. Het zijn nogal wat knoppen waar je rekening mee dient te houden en Eduard geeft mijn vrouw Mieke en mij een uitgebreide uitleg.
De camper had ook flink stuk kleiner mogen zijn, we zijn maar met z’n tweeën (ook al is een derde onderweg;)) Maar goed, tijd om op pad te gaan. Onze trip gaat van Portimão naar Sages, het meest zuidwestelijke punt van Europa, langs een aantal prachtige stranden met baaitjes langs de kust.
IMG_1280
IMG_1278

Op onze eerste stop (Boca do Rio, tussen Portimão en Sagres, komen we bij een waar hippie camp aan het strand. Mijn gestuntel als poging tot longboarden zorgt direct voor contact, en we ontmoeten Balthazar en Iris, een stel van twentysomething die een huiskamercamper hebben gemaakt om een half jaar mee rond te trekken door Europa. Onderweg inspiratie opdoen voor kunst en af en toe een tattoo plaatsen om een beetje bij te verdienen of als ruilmiddel. Misschien krijgen we nog meer verhalen van Iris te lezen.

Wij gaan door en komen aan de westkust de mooiste (nagenoeg) verlaten stranden tegen, in dit geval bij voor Carpeteira. Prima om te overnachten.En ja hoor, we kunnen parkeren aan het strand!
’s Ochtends de deur opendoen, als eerste en enige het strand opstappen en zien dat de golven prima zijn om te gaan golf-surfen. Tijd om te stoppen met schrijven en de zee in te springen:)
Camperen lijkt nog het meest op zeilen. Je hebt alles bij je, overdag tijd om rond te reizen en aan het einde van de dag een plek zoeken om te overnachten. Je kan parkeren waar je wil. Er zijn speciale camper parkeerplaatsen waar je gratis kan overnachten (altijd goed voor ons Nederlanders:)). De crowd verschilt per plaats. Op de ene plek staan met allemaal keurige nette campers en vaak stellen van 60+ (zoals in Silves), op de andere plek staat het vol met hippies of is er niemand behalve een paar surfers. Faciliteiten verschillen van een zanderige parkeerplaats (zonder faciliteiten) tot plekken waar je het toilet en restwater kan legen en vers water kan bijvullen. De boiler voor de douche kan je opwarmen met zonne-energie, waardoor er ook geen stroom of douchegebouw nodig is.
Tijd om af te ronden van deze prachtige trip en de camper terug te brengen naar Eduard. Een aanrader. Mocht het iets voor je zijn, bekijk z’n camper en informeer naar de beschikbaarheid. De beste tijden om te gaan zijn mei, juni, september en oktober.
  1. Leuk verhaal! Lijkt mij ook een mooie trip om zo langs de zuidkust te touren. De streek Alentejo is daarentegen ook de moeite waard! Prachtige natuur en veel rust en ruimte. Misschien voor de volgende keer!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>