De koelkast en kachel aan laten tijdens het rijden? Ja of nee?

Gevaarlijk of niet?

De koelkast en kachel in de camper zijn vaak aangesloten op de gasinstallatie. Is dit tijdens het rijden dan niet gevaarlijk? Ja, dit kan gevaarlijk zijn, maar onder bepaalde voorwaarden mag de gasinstallatie tijdens het rijden wettelijk aangesloten blijven.

Voorkom uitstroom van gas tijdens ongeluk

Bij een ongeluk mag er in ieder geval geen gas vrijkomen. Dit kan je voorkomen door een veiligheidsblokkering aan de drukregelaar te koppelen. De blokkering voorkomt dat gas ongecontroleerd wegstroomt na een ongeluk. Zonder veiligheidsblokkering moet de gaskraan dichtgedraaid zijn!

Uitzondering

Betreft het bouwjaar van je camper 2007 of eerder? Dan zijn er geen wettelijke beperkingen voor het gebruik van de gasinstallatie tijdens het rijden. De meeste gasaansluitingen van campers uit 2007 of eerder hebben een open vlam. Dit kan bij een ongeluk gevaarlijk zijn. Daarom adviseren wij om de gasinstallatie toch uit te zetten.

Tankstations en veerboot

Een koelkast die op gas werkt, mag niet aanstaan bij een tankstation of op een veerboot, vanwege de open vlam. Draai de gasflessen daarom handmatig goed dicht. Let op: kom nooit met een sigaret of een andere brandende stof in de buurt van een gasfles. 

Plaatsing en onderhoud

De gasflessen mogen nooit losstaan of in de buurt van brandbare stoffen worden geplaatst. Zet de flessen altijd rechtop en bevestig deze met een sterke beugel aan het voertuig. Ons advies is om de slang om de twee jaar te vervangen. Op elke gasslang staat een productiedatum en sommige fabrikanten voegen er ook een houdbaarheidsdatum aan toe. Houd dit dus in de gaten om een lek te voorkomen. Wij raden je aan om zelf ook de slang tussentijds te controleren op scheurtjes of andere slijtage.

Vond jij dit een nuttig artikel? Laat het ons weten in de reacties onderin en deel het artikel met andere campereigenaren! 

Anderen bekeken ook

 1. F.Hoogland says:

  jullie schrijven dat de gasslang om de twee jaar vervangen dient te worden. Waar halen jullie deze gegevens vandaan ,gaarne met eventuele wets gegevens en toelichting.
  mvg Frans Hoogland

  • Varisha says:

   Hoi Frans, we hebben je vraag inmiddels al beantwoord! Als je nog vragen hebt, horen we het graag. Groeten!

 2. Frans Hoogland says:

  Hierbij stel ik nog eens de vraag waar vinden jullie het voorschrift of wet tekst dat een gasslang om de twee jaar vervangen dient te worden. Verder schrijven jullie dat de houdbaarheids datum op de gasslang staat. Dit is echter het productie jaar.

  mvg Frans Hoogland

  • Varisha says:

   Hoi Frans, bedankt voor je vraag. Er is wettelijk niets vastgelegd over de houdbaarheidsdatum van de gasslangen. In feite bepaalt de fabrikant wanneer de gasslang vervangen dient te worden. Dit verschilt dus per slang. Op de slang vind je standaard een productiedatum. Er zijn fabrikanten die ook een houdbaarheidsdatum toevoegen. Dit stond in bovenstaande artikel niet helemaal duidelijk uitgelegd en dat hebben we inmiddels aangepast. Bedankt voor je feedback. Ons advies is om de slang om de twee jaar te vervangen. Het is beter de slang op tijd te vervangen dan uit te stellen tot de maximum houdbaarheidsdatum. Controleer daarnaast ook regelmatig op o.a. scheurtjes.

   • Frans Hoogland says:

    Ik vind het wel vreemd dat gerenomeerde organisatie’s als ANWB en Bovag hier anders over den ken dan jullie

    Gasslang controleren

    Om te weten in welke staat een oranje propaan-gasslang verkeert, buig je die even scherp dubbel. Zijn er (droogte)scheurtjes zichtbaar, dan moet hij zo snel mogelijk worden vervangen. ANWB en Bovag spreken over preventief vervangen na respectievelijk 5 en 4 jaar voor oranje gasslangen met geperste koppelingen. Overige gasslangen na 4 jaar. Het Duitse GOK, Europa’s grootste producent van gasslangen, zegt dat hun gasslangen onder ‘normale omstandigheden’ minstens 7 tot 8 jaar meekunnen. Een speciale gasslang, de Boa-Gasinox, heeft een kern van rvs en daarom zelfs een levensduur van minimaal 25 jaar.

   • M.F. Kok says:

    Bovag advies is om de vier jaar, maar in Duitsland is de vervangingstermijn voor zowel hoge (tot30 bar) als voor lagedruk (tot 10 bar) 10 jaar vanaf de op de slang vermelde produktiedatum.
    In Frankrijk staat echter op de slang het jaartal waarin de slang vervangen dient te worden.
    In Nederland is er echter NIETS wettelijk geregeld en wordt en links en recht met adviezen gestrooid.

 3. Christ says:

  Waarom staat er niet bij waarom je de gas mag gebruiken bij een camper ouder dan 2007.
  bv omdat het niet erg is dat hij opgaat in vlammen gezien zijn leeftijd of is een camper ouder dan 2007 anders of beter beveiligd ?

  • Varisha says:

   Hoi Christ, dat is een hele goede vraag en daarom heb ik mijn toelichting meteen in het artikel verwerkt. Bedankt! Ik zal het hier ook toelichten. Als je een camper hebt uit 2007 of eerder dan zijn er geen wettelijke beperkingen voor het gebruik van de gasinstallatie tijdens het rijden. Op 01-20017 zijn de regels strenger geworden, maar dat geldt dus niet voor campers uit 2007 of eerder. Dit betekent niet dat het ook veilig is om te rijden met de kachel aan. De meeste campers hebben een gasinstallatie met een open vlam. Dat is bij een ongeluk dus erg gevaarlijk. Daarom adviseren we toch om de gasinstallatie uit te zetten. Ik hoop dat je wat aan deze toelichting hebt! Groet!

 4. van Hoof says:

  Ik heb nog nooit per ongeluk benzine getankt in het rooster van mijn koelkast, dus als jullie het niet erg vinden laat ik de koelkast toch aan bij het tanken.

  • Varisha says:

   Hoi, een koelkast die op gas werkt, mag niet aanstaan bij een tankstation vanwege het gevaar van de open vlam. Het is dus verstandig de koelkast uit te zetten. Groeten!

  • Beste heer, mevrouw van Hoof. Het gaat om de benzinedamp die vrijkomt bij het tanken. Die gaat wel degelijk door uw koelkastrooster naar binnen.

 5. HJR Schutte says:

  Iets met een klok en een klepel……..
  De maximale gebruiksduur van twee jaar komt oorspronkelijk uit de bouwverordeningen en brandbeveiligingsverordeningen. Deze was onder meer van toepassing op bouwwerken, maar ook op kampeerterreinen en stallingen. Dit was gemeentelijke wetgeving, maar deze is per 2008 landelijk van toepassing geworden door de inwerkingtreding van het gebruiksbesluit. Soms hebben campings en stallingexploitanten dit daarom overgenomen in de huisregels.

 6. Hans Kaijen says:

  Waarom zou je het gas aan moeten zetten onder het rijden ?? koelkast gaat toch ook op 12 volt en verwarming heb je op de auto. Wij hebben pas een camper maar we hebben 40 jaar een caravan gehad maar altijd de gaskraan dicht onder het rijden.

  • Varisha says:

   Hoi Hans, er zijn mensen die het gas aan laten staan, omdat de koelkast en kachel dan op de gasinstallatie staat aangesloten. Bedankt voor je vraag, Groet!

  • Johan den Biggelaar says:

   De moderne koelkasten in campers schakelen automatisch. Als je rijdt, gebruikt de koelkast stroom uit de accu (die onderweg wordt bijgeladen door de motor). Zodra je stopt bij een tankstation, schakelt zo’n koelkast automatisch over op gas.

 7. Jullie zijn een ding vergeten: LPG. Met een LPG installatie hoef je sowieso het gas nooit uit te zetten. De gaskachel en koelkast mogen ook onder het rijden gewoon aan staan. Zelf heb ik voor onder het rijden altijd de dieselkachel aan (Eberspacher) als het koud is, gaskachel onder het rijden lijkt me toch een beetje raar. Maar de koelkast werkt even niet op 12v (moet gerepareerd worden) dus die mag gewoon op gas onder het rijden, werkt prima.
  En tijdens het tanken – benzinedampen zei iemand? Wie heeft er een camper die op benzine rijdt?! Volgens mij zijn in NL/EU zo’n beetje alle campers diesel. En dat gaat niet zomaar branden. Tja, er kan natuurlijk iemand naast je staan die benzine tankt, maar nou… dat lijkt me wel erg vergezocht.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>