Is een markeringsbord verplicht voor de lading achterop de camper?

Grote voorwerpen als een fiets of een surfplank kun je prima meenemen op de achterkant van de camper. Maar hoe zit het precies met het markeringsbord dat erop geplaatst moet worden? Een overzicht van de regels in Europa.

Markeringsborden zijn vierkanten borden gemaakt van plastic of aluminium. Op de borden staan diagonaal rode en witte strepen om de zichtbaarheid van de lading te vergroten.

Nederland

De lading mag aan de voorkant van de camper niet uitsteken. De lading mag aan de achterkant maximaal 1 m uitsteken en aan de zijkanten 20 cm. Het is niet verplicht om een markeringsbord op de lading de plaatsen.

België

Aan de voorkant mag de lading niet uitsteken. Naar achteren mag deelbare lading maximaal 1 m uitsteken en mag maximaal 2,55 m breed zijn. ’s Avonds moet de lading voorzien zijn van verlichting zodat de lading goed zichtbaar is.

Duitsland

Ook in Duitsland mag de lading aan de voorkant niet uitsteken en aan de achterkant maximaal 1,5 m. Als de lading meer dan 1 m uitsteekt, moet je alleen wel een rood bord van 30×30 cm op de lading plaatsen.

Aan de zijkanten mag de lading maximaal 40 cm uitsteken. Als de lading breder uitsteekt dan de camper is het verplicht om markeringen aan te brengen.

In het donker

Rijd je in het donker? Dan moet je op de lading ook een achterlicht en reflector bevestigen op de uiteindes.

markeringsbord

Frankrijk

Aan de achterzijde mag de lading maximaal 3 m uitsteken en bij meer dan 1 m moet de lading gemarkeerd worden met een reflecterend bord. Aan de voorkant mag de lading niet uitsteken. In het donker of ’s nachts moet tevens een lamp op de lading aangebracht worden. De maximale breedte van de lading mag 2,5 m zijn.

Aanvullende regels

Bij slechter weer of wanneer het donker is, dien je tevens een witte en rode lamp of reflector te plaatsen als de lading aan de zijkant meer dan 40 cm uitsteekt. De witte moet naar voren schijnen en de rode naar achteren.

Italië

Op lading dat naar achteren uitsteekt, moet altijd een markeringsbord zitten. De lading moet goed zichtbaar zijn en mag niet naar voren uitsteken. In de breedte mag de lading maximaal 30 cm uitsteken. Fietsen mogen echter niet uitsteken. Het bord moet aan verschillende eisen voldoen, zo moeten er 5 rode en witte strepen op staan en moet de afmeting 50×50 cm zijn. Je hebt 2 borden nodig als de lading de hele breedte van het voertuig inneemt. In het donker moet ook een rood licht op het markeringsbord zitten.

markeringsbord

Een voorbeeld van het markeringsschild dat verplicht is in Italië

Spanje

Lading mag in de breedte niet uitsteken en er is een maximum lengte van 2,55 m. Breng in Spanje een markeringsbord aan op lading dat naar achteren uitsteekt. Dit is ten alle tijden verplicht. Het bord moet een afmeting hebben van 50×50 cm met diagonaal 3 rode en witte strepen. Je hebt 2 borden nodig als de lading de hele breedte van het voertuig inneemt. Lading mag naar achteren uitsteken, maar niet meer van 10% van de lengte van je camper.

Portugal

De lading mag 45 cm uitsteken aan de achterkant, maar niet aan de zijkanten van de camper.

markeringsborden

In Portugal is een markeringsbord op de lading niet verplicht

Markeringsborden in Scandinavië

Denemarken

De lading mag van voren en achteren 1 m uitsteken en in de breedte 15 cm. In totaal mag de camper inclusief lading 2,55 m breed zijn. Steekt de lading meer dan 15 cm uit, maar is de camper in totaal niet 2,55 m breed? Bevestig dan reflectoren of lichten aan de uiteindes van de lading.

Zweden

Lading mag aan alle kant uitsteken. Aan de voor- en achterzijde moet lading dat meer dan 1 m uitsteekt gemarkeerd worden met een (opvallend) gekleurde vlag en in het donker of met slecht zicht met reflectoren en verlichting (rood achter en wit voor). In de breedte mag de camper inclusief lading niet meer dan 2,6 m zijn.

Noorwegen

De lading mag van voor en achter uitsteken. Aan de voorkant is de limiet 1 m. Aan de achterzijde is een markeringsbord van 50×50 cm verplicht voor een lading die meer 1 m dan uitsteekt. Bij slecht weer of in het donker moet aan het bord ook verlichting toegevoegd worden.

markeringsbord

Oostenrijk en Zwitserland

Oostenrijk

Hoeveel de lading mag uitsteken is afhankelijk van jouw camper. Zo mag aan de voor- en achterkant de lading 25% van de lengte van de camper uitsteken. Bij meer dan 1 m dien je een markeringsbord op de lading te plaatsen. In de breedte mag de lading aan beide kanten maximaal 20 cm uitsteken en is een markeringsbord verplicht.

Zwitserland

De lading mag aan alle kanten uitsteken, maar er zijn beperkingen. De maximale lengte van achteren is 5 m, maar hierbij moet op lading dat meer dan 1 m uitsteekt een markeringsbord geplaatst worden. De maximale uitsteeklengte aan de voorkant is 3 m. Alleen een fietsendrager mag aan de zijkanten uitsteken.

Wist je dat het in sommige Europese landen ook verplicht is om veiligheidshesjes of een gevarendriehoek te hebben? Lees hier meer. In meerdere Europese landen zijn ook regels voor het markeren van lading achterop de camper. 

Bron: anwb.nl

 

Camptoo

Camptoo is het deelplatform waar je campers en caravans rechtstreeks bij de eigenaar huurt. Camptoo koppelt niet alleen de eigenaren met de huurders, maar zorgt ook voor al het papierwerk, benodigde verzekeringen, checklist en hulp onderweg. Benieuwd wat jij kan verdienen aan jouw camper of caravan? Klik op onderstaande button voor een overzicht van alle voordelen!

 

Of wil je zelf een camper huren? Bekijk dan hier ons hele aanbod!

 

 

Gerelateerde berichten

  • In Groot-Brittannië mag de lading 1 m uitsteken aan de voor- en achterkant en aan de zijkanten niet meer dan 30,5 cm. Rijd je in het donker of slecht weer, dan moet je ook lichten plaatsen op de lading. Een wit licht dat naar voren schijnt en een rood licht naar achteren.

 1. Jacqueline says:

  Wij zijn door de douane op de grens Spanje Portugal aangehouden omdat wij geen markeringsbord op ons fietsenrek hadden. Natuurlijk hadden wij dat bord bij ons. Anders kregen we een bekeuring van €120. Dus wel degelijk verplicht in Portugal

  • Hi Jacqueline, was je aan de Spaanse kant van de grens toen jullie werden aangehouden? Bedankt voor het delen van je ervaring en goed dat jullie het markeringsbord bij jullie hadden!

  • Merijn Wierenga says:

   Hi Jenny,

   Over de Baltische Staten hebben wij geen duidelijke informatie kunnen vinden. Je zou het eventueel bij de NKC of ANWB kunnen navragen maar ik zie het bij hen ook niet op de website staan.

   • Ik ben gisteren bij de Anwb tegen gekomen dat het in Polen verplicht is. Om in de Baltische staten te komen rij je door Polen, dus….

 2. gerard slot says:

  Goedemiddag,
  Wij hebben een frameverlenging van onze camper met daaraan bevestigd een fietsendrager van Sawiko, compleet met volledige verlichtingsbalk.
  De fietsen steken niet verder uit dan de verlichtingsbalk.
  De camper is dus verlengd met verlichting.
  Is dan nog een markeringsbord nodig?

  • Merijn Wierenga says:

   Hoi Gerard,
   Om discussies in het buitenland te voorkomen is het advies om dit wel te doen. Het is een kleine moeite en kan veel onnodige discussies voorkomen.
   Avontuurlijke groet,
   Merijn van Camptoo

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>