Het schoonmaken van het cassettetoilet in 3 stappen

Het schoonmaken van het cassettetoilet is belangrijk om nare luchtjes en lekkages te voorkomen. Het belangrijkste is om de casette zo vaak mogelijk, minstens 1x in de 2 dagen te legen, maar er is meer dat je kunt doen.

Stap 1: voor vertrek

Reinig het toilet eerst grondig als de camper net uit de stalling komt of een tijdje niet is gebruikt. Je kunt dit doen door het toilet helemaal te demonteren zodat je overal goed bij kunt. Onthoud wel goed welk onderdeel waar hoort. Op YouTube zijn voorbeeldvideo’s te vinden. Volg de gebruiksaanwijzingen van de fabrikanten om te weten welk schoonmaakmiddel je kunt gebruiken. Bij kampeerzaken zijn verschillende schoonmaakproducten te koop om de toiletpot en de cassette te reinigen. Andere middeltjes die je kunt gebruiken zijn: citroenzuur, afwasmiddel, chloorvrije bleek en schoonmaakazijn. Spray na het reinigen siliconenspray op de rubberen onderdelen om te voorkomen dat het rubber uitdroogt en scheurt.

Stap 2: onderweg

Door onderweg het toilet regelmatig schoon te maken, ben je minder tijd kwijt aan het naderhand schoonmaken. Ook verleng je zo de levensduur van het cassettetoilet. Gebruik een toiletreiniger om het toilet fris te houden. Giet wat van het middel in de toiletpot en laat het zijn werk doen. Ga niet met een (harde) borstel schoonmaken, want dit veroorzaakt krassen waar het vuil in gaat zitten. Neem met een vochtige doek de buitenkant regelmatig af. Voeg spoelwatervloeistof toe om de tank en het water schoon te houden. Gebruikt het toilet water uit de schoonwatertank? Lees hier tips om de schoonwatertank schoon te houden.

Legen

Een lichtje gaat branden als de cassette vol is, maar leeg de cassette het liefst zo vaak mogelijk op de toegestane plek. Spoel de cassette na het legen na met water (en eventueel een beetje citroenzuur). Giet vervolgens vloeistof in de cassette om nare geurtjes te voorkomen en het legen makkelijker te maken. Voeg de vloeistof met water alleen toe via de vulopening van de cassette. Hoeveel water erbij moet is afhankelijk van het merk. Houd je daarom aan de dosering van de fabrikant. Sommige toiletten hebben een spoelwatertank, vul deze gelijk ook bij. Bekijk ook deze video over het reinigen van je toiletcassette bij een sanistation.

Stap 3: bij thuiskomst

Het schoonmaken kun je op dezelfde manier doen als beschreven is bij stap 1. Maak het luik waar de cassette en spoelwatertank in zit schoon en controleer of er geen lekkages zijn.

In de stalling

Zorg dat al het water uit de spoelwatertank en het cassettetoilet is en maak het goed droog. Laat de afsluitklep open en spray de rubbers in met siliconenspray om uitdrogen te voorkomen.

Heb jij handige manieren om het cassettetoilet te reinigen? Laat je tip achter in de reacties.

 

Camptoo

Camptoo is het deelplatform waar je campers en caravans rechtstreeks bij de eigenaar huurt. Camptoo koppelt niet alleen de eigenaren met de huurders, maar zorgt ook voor al het papierwerk, benodigde verzekeringen, checklist en hulp onderweg. Benieuwd wat jij kan verdienen aan jouw camper of caravan? Klik op onderstaande button voor een overzicht van alle voordelen!

Anderen bekeken ook

  1. Greet says:

    Een werkelijk goed schoonmaakmiddel voor de cassette:
    3 delen azijn en 1 deel afwasmiddel. Daar maak je thuis een fles mee vol.
    Zelfs oude vlekken verdwijnen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>