Afschrijving campers: waar moet je rekening mee houden?

Afschrijving, niemand wordt er blij van. Maar het feit blijft dat bijna alles minder waard wordt door veroudering, behalve antiek.. Waardevermindering valt onder de vaste kosten en hier moet dus (helaas) altijd rekening mee worden gehouden.

Net als elk motorvoertuig heeft ook een camper afschrijving. De afschrijving per jaar is het aanschafbedrag min de inruil- of verkoopwaarde gedeeld door de geschatte levensduur.

Afschrijving nieuwe camper

Bij een camper kun je rekening houden met een gemiddelde afschrijving van 10% per jaar. Dus hoe nieuwer of duurder de camper, hoe hoger de afschrijving. Bij nieuwe campers kan dit in de eerste jaren zelfs € 10.000,- of meer zijn.

Afschrijving oude camper

Bij oudere campers is de afschrijving veel minder tot niks. Klassieke campers bijvoorbeeld, hebben eigenlijk geen afschrijving en kunnen in sommige gevallen zelfs meer waard worden in de loop van tijd. Bij nieuwere campers is de afschrijving (naast de brandstofkosten) een van de hoogste jaarlijkse kostenposten. Als je een een oudere camper koopt kan je dus besparen omdat de afschrijving lager is. Maar dan is de kans op kosten aan reparaties en onderhoud wél weer groter.

Verhuren

Samen met de verzekeringskosten, stallingskosten, reparaties en je eigen vakanties kost een camper je jaarlijks duizenden euro’s. Jij kunt deze kosten terugverdienen door je camper te delen met anderen. Bereken hier hoeveel je kunt verdienen. 

Verhuur informatie

afschrijving

Het is moeilijk om te zeggen hoe de afschrijving van een camper verschilt met die van een ander motorvoertuig, omdat het bedrag waar je jaarlijks rekening mee moet houden afhangt van verschillende factoren. Denk hierbij aan het aanschafbedrag, merk, type, de staat en het bouwjaar. Het is goed om het concrete bedrag na te gaan voordat je een camper of caravan aanschaft. 

Tips

Eraan ontkomen gaat niet lukken, maar je kan het afschrijvingsproces wel vertragen met deze simpele tips!

  • Verzorg het innerlijk van de camper

Zo af en toe een kleine onderhoudsbeurt zorgt ervoor dat bepaalde onderdelen in de camper op tijd worden vervangen of onderhouden. Om grote problemen (en kosten) te voorkomen kan dit dus geen kwaad. Zorg er daarnaast ook voor dat de camper schoon en fris blijft, lees bijvoorbeeld hier hoe je de bekleding van de camper kan reinigen. 

  • Verzorg het uiterlijk van de camper

Ook de buitenkant van de camper is belangrijk, dit is tenslotte wat je als eerste ziet. Maak de camper dus regelmatig schoon en voorkom aantast van bijvoorbeeld vogelpoep. Gebruikerssporen zul je altijd hebben, maar ook daar zijn oplossingen voor. Lees hier hoe je lichte krassen van de camper verwijdert. 

  • Let op je rijstijl

Bepaalde rijgewoontes kunnen ervoor zorgen dat sommige onderdelen van de camper veel sneller slijten. Zoals gas geven bij het starten of je rem- of koppelingspedaal tijdens het rijden onbewust ingedrukt houden. Op je rijstijl letten is verstandig en zorgt er dus ook nog eens voor dat je camper langer mee gaat! Lees hier meer over zuinig rijden met een camper. 

Anderen bekeken ook

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>