Hoe zit het met jouw camperbeveiliging?

Hoe goed je ook je best doet om je camper op een veilige plek te parkeren of te stallen, het blijft belangrijk om de camper goed te beveiligen. Maar welke mogelijkheden zijn er? Wij zetten ze voor je op een rijtje!

Voor camperbeveiliging tegen inbraak en diefstal kun je denken aan: elektronische beveiliging, detectie van narcosegas en mechanische beveiliging.

Elektronische beveiliging

De camper wordt, afhankelijk van het soort alarmsysteem, voorzien van bewegingsmelders en magneetcontacten. Dit kan ook aangevuld worden met detectie van rook, koolmonoxide en narcosegas. Zodra er een inbraakpoging wordt geconstateerd zal de claxon of sirene afgaan. Eventueel kan zo’n alarmsysteem ook worden uitgebreid met een paniekknop, melding per GSM of tracering door middel van GPS.

Veel moderne campers beschikken al over een reguliere startblokkering. De camper kan dan alleen worden gestart wanneer er een bepaalde code in wordt getoetst of wanneer je over de contactsleutel of pas beschikt. Deze vorm van camperbeveiliging heeft de hoeveelheid diefstallen de afgelopen jaren doen dalen. Helaas zijn er nog steeds dieven die deze beveiliging kunnen kraken.

Mechanische beveiliging

De standaard sloten van de camper en chassis vormen voor de meeste criminelen niet bepaald een uitdaging. Daarom zijn er diverse extra sloten verkrijgbaar die inbrekers niet alleen tegenhouden, maar ze door hun aanwezigheid ook afschrikken. Je hebt eenvoudige sloten, maar ook sloten die duidelijk aan de buitenzijde van de deur zichtbaar zijn. Vergeet niet om ook de deuren van de cabine te voorzien van extra sloten! Diefstal kan worden voorkomen door een goede mechanische beveiliging te plaatsen. Bij de meeste systemen wordt er een slot bij de versnellingspook geplaatst. Hierdoor wordt er op eenvoudige wijze voorkomen dat dieven de camper in de versnelling kunnen zetten en weg kunnen rijden.

Het Bearlock versnellingsbakslot

Één van die systemen is het BearLock versnellingsbakslot. Dit is een mechanisch beveiligingsysteem oftewel een slot als diefstalpreventie. BearLock fabriceert voor vrijwel alle voorkomende kampeerauto’s een passend slot. Het BearLock versnellingsbakslot vormt zich tot één geheel met het chassis van de camper. De bediening is simpel en snel, waardoor het een automatische handeling wordt. Eenmaal ingebouwd is het slot niet te kraken zonder het chassis ernstig te beschadigen. Wegrijden wordt voor dieven dus onmogelijk.

Steeds meer verzekeraars accepteren het BearLock versnellingsbakslot in plaats van andere beveiligingssystemen. Het systeem inclusief inbouw op locatie en registratie “bewijs van inbouw” kost zo’n €489,00 exclusief BTW.

camperbeveiliging

Detectie van narcosegas

Vooral in Frankrijk komt het voor dat inbrekers eerst door een gaatje een hoeveelheid narcosegas in de camper laten lopen. Zodra je bedwelmd bent, kunnen ze ongestoord hun gang gaan. Je komt er vaak pas de volgende ochtend achter, als je met een fikse hoofdpijn wakker worden en je camper doorzocht en geplunderd is. Mocht je je camper niet hebben voorzien van een elektronisch inbraakalarm met narcosegas detectie, zou je een los narcose alarm aan kunnen schaffen.

beveiliging

Wat zijn de eisen van verzekeraars?

Afhankelijk van de nieuwwaarde of taxatiewaarde van de camper geldt er een beveiligingseis. Voor campers met een cataloguswaarde of taxatiewaarde:

T/m € 75.000,-  is minimaal een affabriek-startonderbreker of een goedgekeurd mechanisch versnellingsbakslot (Construct Premium of Bearlock NRK) verplicht.

Van € 75.001,- t/m € 150.000,- is minimaal een SCM alarmklasse 2 óf een goedgekeurd mechanisch versnellingsbakslot (Construct Premium of Bearlock NRK) verplicht.

Boven de €150.000,- is de beveiligingseis afhankelijk van het merk en type van uw camper.

Voor een Mercedes Benz V Klasse of Volkswagen T2, T3, T4, T5, T6 geldt dat er altijd een goedgekeurd mechanisch beveiligingsslot (Construct Premium of Bearlock NRK) ingebouwd en geactiveerd dient te zijn. Indien de dagwaarde hoger is dan € 75.000,- dan wordt de cataloguswaarde gehanteerd voor het bepalen van de beveiligingseis.

Camptoo tracking systeem voor verhuurders

Bij het beveiligen van je camper kan ook Camptoo je helpen. Sinds kort is namelijk het Camptoo tracking systeem beschikbaar. Het Camptoo tracking systeem zorgt er onder andere voor dat jij jouw camper overal kan volgen. Daarnaast heeft hij nog veel meer functionaliteiten, wat het verhuren veiliger en gebruiksvriendelijker maakt.

Het tracking systeem is ook voor jou beschikbaar! Wil je meer informatie of ben je benieuwd hoe je het systeem aan kan vragen?

Klik dan hier

 1. Ton says:

  Ondanks alle berichtgeving omtrent narcosegas is er nog nooit iemand met een verhaal van beroving naar buiten getreden. Navraag bij anesthesie (isten) geven hetzelfde beeld ; het is vriiwel onmogelijk om, zonder fysiek contact, iemand te bedwelmen. Behalve dat narcosegas ongeveer €250.- per liter kost moet het ook nog vergast worden
  (apparatuur) en de gehele operatie duurt dan ongeveer 1 uur….en daar zit een overvaller niet op te wachten ( bovenstaande gegevens is uiteraard vrij vertaald en afhankelijk van diverse omstandigheden) Ik
  zou het wel prettig vinden als u het ter hand zou nemen om eens ” diepgravend ” onderzoek te doen naar de feiten en fabels omtrent bedwelmen met narcosegas. Is nog nooit iemand geweest die daarvoor moeite heeft gedaan of een persoon heeft gesproken ….ja wildwest verhalen van chauffeurs die beroofd waren door bedwelming bleken later gewoon dronken te zijn geweest zonder de deur op slot. Dat is dan een makkie, en als je wordt berooft dan met een mooi verhaal te verklaren dat je bent bedwelmd. Met vriendelijke groet, Ton

 2. Merijn Wierenga says:

  Hi Ton,

  Goed punt, het komt ook niet vaak voor maar het is wel iets dat in het verleden is gebeurd. Zie bijvoorbeeld dit artikel:
  https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170904_03051946

  Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Ik denk dat het goed is om bewust te zijn van de risico’s die er zijn ook al gebeurt het niet vaak. Wij hebben daar verder niet zoveel inzicht in om je reactie te kunnen bevestigen.

  Avontuurlijke groet,
  Merijn

  • Beste Ton en Merijn,
   Uit het artikel van het nieuwsblad komt geen bewijs naar voren voor de beweerde bedwelming. Wij rijden al ruim 25 jaar camper en letten altijd op onze eigen veiligheid. Als je narcosegas wilt inspuiten bij de slaapkamer moet het raam open staan of je moet het raam forceren. Daar wordt je gewoon wakker van (ook onze honden). Het inspuiten via een dakraam is erg lastig en er moet redelijk wat m3 gas worden ingebracht. Dus als je het mogelijke risico wilt vermijden, sluit alle ramen en deuren maar laat alleen een dakraam anders dan in de slaapruimte open.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>