Deze bizarre plek mag je niet missen als je naar Griekenland gaat!

In een gebied dat is gevormd door aardbevingen en winderosie zijn er bizarre rotsformaties ontstaan die dit prachtige landschap vormen. Maar dat is nog niet alles: bovenop die gekke rotsen staan ook nog eens eeuwenoude kloosters die te bezoeken zijn!

Vroeger werd deze plek al gebruikt door kluizenaars om zich in de grotten terug te trekken omdat de grote hoogte en steile rotswanden ongewilde bezoekers tegenhielden. In de 14e eeuw werden de eerste Meteora kloosters gebouwd. Met netten en touwen kwamen de weinige bezoekers naar boven en werden de voorraden omhoog gebracht. In de hoogtijdagen stonden er meer dan 20 kloosters, waar er nu nog maar 6 van over zijn. De kloosters zijn nu Unesco werelderfgoed om de overgebleven kloosters te beschermen.

meteora kloostersDe grootste en de oudste

Kun je ze dan wel bezoeken als ze zo hoog op de berg zitten? Jazeker! Een aantal kun je zelfs bereiken met je camper. Via en paar slingerende bergweggetjes omhoog langs een schitterend uitzicht kun je bij een aantal van de kloosters komen. Het Grand Metoreon, de grootste en oudste van de Meteora kloosters is dan ook makkelijk te bereiken, ook tourbussen kunnen hier makkelijk komen. Het is dus wel aan te raden om vroeg te komen als je dit klooster wilt bezoeken, zodat je de grote drukte voor bent. Daar krijg je een kijkje in de keuken (letterlijk! De oude keuken is nog te bezoeken) van het monnikenleven op een berg. Ook de consistorie en zalen met oude manuscripten zijn voor het publiek toegankelijk. Het uitzicht vanaf boven is net zo’n attractie als de kloosters zelf!

meteora kloosters

Het ‘avontuurlijke’ Heilige Trinity klooster

Om het ‘Holy Trinity’ klooster te bereiken moet je wel wat meer moeite doen. Bezoekers moeten een pad volgens dat tot de voet van de berg loopt en vanaf daar kan je met een trap met 144 uit de rotsen uitgehouwen treden omhoog. Het is het klooster dat het lastigste te bereiken is maar je wordt dan ook beloond met een schitterend uitzicht naar alle kanten. Vanaf dit klooster kun je het beste helemaal rond kijken over de bijzondere rotspartijen en kloosters die daar bovenop staan.

meteora kloosters

Blijf gerust meerdere dagen

Je kunt er voor kiezen om een dagtrip te maken naar de Meteora kloosters maar het is ook geen slecht idee om er wat langer de tijd door te brengen. Er zijn nog 4 kloosters die je kunt bezoeken, die allemaal wel een eigenschap hebben die het uniek maakt. Bezoek het makkelijk bereikbare Roussanou klooster met mooie muurschilderingen, het 3 verdiepingen tellende St Nikolaas Anapafsas klooster, het elegante en op een na grootste klooster Varlaam of het via een mooie brug bereikbare St. Stephen’s klooster. Als je in de buurt van Meteora kampeert kun je makkelijk uitstapjes maken met de camper naar bijvoorbeeld het Pindos gebergte of het traditionele dorpje Metsovo op 1.160 meter hoogte.

meteora kloosters

Overnachten:

Camping Vrachos Kastraki is een van de mooiste campings van Griekenland met veel schaduwrijke plekken en een zwembad.

Wil je hier wel heen maar heb je nog geen camper of caravan? Bekijk hier ons aanbod aan campers en caravans die te huur zijn van particulieren. Bezit je een camper en ben je benieuwd hoe verhuren werkt? Klik dan hier. Wil je nog meer kampeertips over Griekenland? Kijk dan ook eens hier.

 

Gerelateerde berichten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>