Verkeersregels voor campers en caravans in Europa

Op pad met een gehuurde camper of caravan? Vooral voor de beginners onder ons kan een roadtrip met de camper of caravan nog best een uitdaging zijn. Zo zijn er verschillende verkeersregels voor campers en caravans per EU-land.

De regels voor afmetingen en rijden in het buitenland 

In ieder EU-land mogen voertuigen niet hoger zijn dan vier meter. Vakantie naar Spanje gepland? Dan moet je als je een voertuig bestuurt van langer dan 12 meter een geel waarschuwingspaneel met rode rand hebben. Ook moet je indien je een fietsenrek achterop de camper hebt een rood-wit-gestreept waarschuwingsbord dragen, dit geldt ook voor als je in Italië rijdt.

Let ook op als je naar Kroatië gaat: je moet dan twee waarschuwingsdriehoeken bij je hebben! In NederlandOostenrijk en Zwitserland moet de aanhang van een auto met een extra kabel vastgezet worden. Ook mag je in Zwitserland niet met een auto met aanhang op de linkerbaan rijden van een driebaansweg. Als je met een aanhang wijder dan 2.30 meter is zijn extra reflectoren verplicht als je in Noorwegen rijdt. Rijd je in Luxemburg met een voertuig van langer dan zeven meter of zwaarder dan 3,5 ton? Houdt dan ten minste 50 meter afstand van het voertuig voor je. En in Portugal moeten fietsen achterop de caravan gedragen worden, dus niet achterop de auto! Meer regels over markeringsborden in Europa vind je hier.

Laadvermogen regels 

Met een voertuig van maximaal 3500 kg betaal je minder bij bepaalde tolwegen en veerponten rondom Europa. Als je bij het beladen van een caravan of camper over het maximale laadvermogen heengaat kan dit gevolgen hebben voor je verzekering, en tot boetes leiden. Niet te zwaar beladen op pad gaan? Lees hier hoe je kan besparen op het gewicht van je camper! 

Verkeersregels voor campers en caravans

Benodigde rijbewijs

Bij het besturen van een camper of een auto met caravan is het van belang goed te kijken wat de maximale toegestane massa is. Deze maximale toegestane massa is de optelsom van het lege gewicht van het voertuig plus het gewicht van de lading. Hieronder een overzicht voor de verschillende benodigde rijbewijzen om aan de eisen te voldoen. 

(Voor alle landen van de Europese Unie gelden dezelfde eisen aan het rijbewijs) 

Caravan 

Heb je een rijbewijs B? Dan mag je met je auto een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo. Dit is het lege gewicht + het laadvermogen. Je mag ook een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo uitkomen. Als je een rijbewijs B+ hebt mag je met een auto iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto en de aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kilo. Je hebt een rijbewijs BE nodig als je een aanhanger wilt trekken van maximaal 3.500 kilo.

Camper

Voor een camper met een gewicht van meer dan 3500kg heb je een rijbewijs C1 nodig. Met een C1 rijbewijs mag je een camper besturen met een toegestane maximummassa tussen de 3.500 en 7.500 kilo. 

Gewicht van je voertuig achterhalen 

Om het gewicht van je camper of auto met caravan te achterhalen kun je op de website van de RDW het kenteken invoeren. Zo krijg je een overzicht van welk gewicht je auto mag trekken, en wat het lege gewicht + laadvermogen is van je camper of auto met caravan.

Gordel om! 

In personenauto’s, dus ook in als personenauto goedgekeurde kampeerauto’s, moeten als zij na 31 december 1989 in het verkeer zijn gebracht (zie kentekenbewijs deel I ‘datum eerste toelating’) gordels aanwezig zijn op alle naar voren gerichte zitplaatsen, zowel in de cabine als in de woonruimte. Staat er een ‘datum eerste toelating’ van na 30 september 2000 op het kentekenbewijs, dan moeten ook op alle naar achteren gerichte zitplaatsen veiligheidsgordels aanwezig zijn. In personenauto’s van voor 1 januari 1990 moeten alleen de zitplaatsen van de bestuurder en de naastgelegen aanwezige zitplaatsen van autogordels zijn voorzien. En echte oude wagens (van voor 1 januari 1971) hoeven helemaal niet van autogordels te zijn voorzien (maar we raden het natuurlijk wel aan!).

Verkeersregels voor campers en caravans

Maximale snelheid

Ook gelden er verschillende maximale snelheden in bepaalde EU-landen. Voor een goed overzicht hiervan zie de Infographic van huurautoverzekering onder onderstaande afbeelding.

Verkeersregels voor campers en caravans

Verkeersregels voor campers en caravans

Anderen bekeken ook

  1. Natasja says:

    Hoe zit het met de milieuregels? Zoals je bv in Antwerpen niet met bepaalde euronorm binnen mag, wij zijn nu aan het uitkijken om een mobilehome aan te kopen, houden we daar rekening mee bij de aankoop. Zijn er ook zulke regels in andere landen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>