Welk rijbewijs heb je nodig om in een camper te rijden?

Mag ik met mijn autorijbewijs wel een camper besturen? Campers zijn een stuk groter en zwaarder dan een personenauto en daardoor kan het zijn dat je een ander rijbewijs nodig hebt dan alleen je B-rijbewijs. Voor campers heb je het autorijbewijs (rijbewijs B), en het groot rijbewijs, verdeeld in rijbewijs C en rijbewijs C1 . In deze blog (met video) leggen we je uit wanneer je welk rijbewijs nodig hebt.

Verschillende soorten rijbewijzen in het kort

Voor de kampeerautobezitter of voor mensen die een keer een camper huren zijn rijbewijs B, C1 en C van belang. In het kort: Met het rijbewijs B mag je met een kampeerauto rijden met een maximaal toegestane massa van 3.500 kg die is ingericht voor het vervoer van maximaal 8 personen, exclusief de bestuurder. Op het kentekenbewijs staat de maximaal toegestane massa en voor hoeveel personen de kampeerauto is ingericht. De maximaal toegestane massa is hoe zwaar de camper maximaal mag zijn op het moment dat je er mee gaat rijden. Dat is dus het gewicht van de camper plus bagage en inzittenden. Het begrip ingericht heeft betrekking op de voorzieningen voor de passagiers in de vorm van een stoel en een autogordel.

Als de maximaal toegestane massa hoger is dan 3.500 kg en in de camper niet meer dan 8 personen vervoerd mogen worden, dan is het groot rijbewijs C of C1 nodig. Sinds 2013 is het mogelijk geworden rijlessen te volgen en examen te doen voor C1. Wanneer de kampeerauto ingericht zou zijn voor het vervoer van meer dan 8 personen dan is het rijbewijs D (autobus) van toepassing. Wij kennen persoonlijk geen campers die meer dan 8 personen kunnen vervoeren, dus dat zal voor kampeerders ook niet snel voorkomen. Hieronder leggen we alle regels nog eens wat uitgebreider uit. Let wel op dat een overbeladen camper, dus zwaarder dan de aangegeven maximaal toegestane massa, nooit mag. Ook al ben je in het bezit van een groot rijbewijs.

Rijbewijs B

Het rijbewijs B is geschikt voor motorvoertuigen op drie wielen, niet zijnde motorrijwielen op twee wielen met zijspan, en motorvoertuigen op vier wielen met een maximale massa van niet meer dan 3.500 kg. Mits ze niet, zoals eerder genoemd, ingericht zijn voor het vervoer van meer dan 9 personen (inclusief bestuurder). Binnen deze categorie heeft men ook bevoegdheid voor het besturen van een motorvoertuig met een aanhangwagen. Daarvoor gelden echter twee voorwaarden:

– de aanhangwagen mag totaal (massa leeg voertuig + laadvermogen) niet zwaarder zijn dan 750 kg
– de aanhangwagen mag zwaarder zijn dan 750 kg mits de aanhangwagen inclusief laadvermogen niet zwaarder is dan de ledige massa van het trekkende voertuig. Daarbij mag de toegestane maximum massa van de totale combinatie (trekkend voertuig plus aanhangwagen) niet meer dan 3.500 kg zijn.rijbewijs camper

Rijbewijs BE

Het rijbewijs BE heb je nodig op het moment dat je een trekkend voertuig van categorie B hebt, en een aanhangwagen met een maximale toegestane massa van meer dan 750 kg. Voor het trekkende voertuig geldt een toegestane maximum massa van 3.500 kg. Ook voor de aanhanger geldt sinds januari 2013 een maximum gewicht van 3.500 kg. Je moet je wel altijd aan deze maximaal toegestane gewichten houden. Die staan ook vermeld op de documenten van het betreffende voertuig of aanhanger.

Groot rijbewijs of rijbewijs C

Om met een kampeerauto te mogen rijden met een maximaal toegestane massa van meer dan 3.500 kg heb je het rijbewijs van de categorie C nodig, ook wel het groot rijbewijs genoemd. Voor campers zwaarder dan 3.500 kg en niet zwaarder dan 7.500 kg volstaat het C1 rijbewijs.

Het rijbewijs C

Het rijbewijs C heb je nodig wanneer je een voertuig gaat besturen dat zwaarder is dan 7.500 kg. De aan dit voertuig gekoppelde aanhangwagens mogen een maximum toegestane massa hebben van 750 kg. Je mag dan tot 8 personen vervoeren, exclusief de bestuurder. Wel meer dan 3.500 kg maar minder dan 7.500 kg? Dan kun je ook met het C1 rijbewijs uit de voeten.

Rijbewijs C1

Het rijbewijs C1, is eigenlijk een light-versie van het C rijbewijs. Het rijbewijs is geschikt voor motorvoertuigen waarvan de maximaal toegestane massa meer dan 3.500 kg, maar ten hoogste 7.500 kg bedraagt; aan de motorvoertuigen van deze categorie kan een aanhangwagen worden gekoppeld met een maximaal toegestane massa van ten hoogste 750 kg. Wie het groot rijbewijs C heeft gehaald, heeft automatisch ook C1. Je mag dan tot 8 personen vervoeren, exclusief de bestuurder.

Rijbewijs D

Zoals gezegd is het rijbewijs D alleen nodig op het moment dat je meer dan 8 personen wilt vervoeren, exclusief de bestuurder. Bij een camper zal dat eigenlijk nooit voorkomen, wij kennen ze in ieder geval niet. Dit wordt ook wel het Bus rijbewijs genoemd.

Vakbekwaamheid – Code 95 – chauffeursdiploma

Ben je voornemens een kampeerauto aan te schaffen die zwaarder is dan 3500 kg en waarvoor je ook nog het groot rijbewijs moet halen, dan hoeft je niet aan de vakbekwaamheidseis te voldoen wanneer je de kampeerauto niet gebruikt voor commercieel vervoer van personen of goederen. Tenzij je ook beroepschauffeur bent, want dan geldt de vakbekwaamheidseis wel.

rijbewijs camper

Medische keuring rijbewijs of gezondheidsverklaring

Wanneer is er een medische keuring verplicht? Heb je een camper die toegelaten is voor zwaarder dan 3.500 kg, dan moet je elke 5 jaar een medische keuring doen. Daarnaast zijn er een aantal andere omstandigheden waneer je een medische keuring nodig hebt:

 • Bij een verandering in de medische situatie.
 • Volgens de wet moeten bestuurders geestelijk en lichamelijk rijgeschikt zijn. Een gezondheidsverklaring kan nodig zijn. Lees de uitleg op de website van het CBR.
 • Bij het halen of verlengen van het ‘groot rijbewijs’. Hier is een gezondheidsverklaring vereist. Lees hiervoor de uitleg op de website van het CBR.
 • Bij verlenging van het rijbewijs als de leeftijd boven de 75 jaar is. Hier is een gezondheidsverklaring met medisch verslag vereist. Lees de uitleg op de website van het CBR.
  Start deze procedure minimaal 4 maanden voor het verlopen van het rijbewijs.

Volg ook ons YouTubekanaal voor meer filmpjes met praktische tips voor het kamperen met een camper. Heb je een camper en ben je benieuwd hoe verhuren werkt? Klik dan op deze link. Heb je geen camper maar wil je wel graag een keer op reis met een huis op wielen? Klik dan hieronder.

Bekijk al onze campers en caravans

Anderen bekeken ook

 1. Jean Neuraij says:

  Mijn vraag is, ik heb de rijbewijzen C – E gehad maar heb die laten verlopen omdat ik niet meer met een echte vrachtwagen mag rijden een omdat ik code 95 niet heb gehaald ( zat een tijd in de WW ) en later kreeg ik te horen dat ik op doktersadvies geen vrachtwagen meer mocht besturen kan ik nu mijn C1 – C1 E rijbewijs weer laten actieveren?

  • Merijn Wierenga says:

   Wanneer je weer je C of C1 wilt activeren volgt er een medische keuring. Wanneer je deze doorkomt kun je je C of C1 weer laten activeren. Wanneer deze keuring niet met goed gevolg wordt afgelegd, zoals een negatief dokters advies dan zal het helaas niet lukken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>