Fietsen meenemen op je caravan

Als je camper of caravan op de camping staat, is het lekker om ook zonder gemotoriseerd voertuig mobiel te zijn. En wie anders dan de Nederlanders zijn nou het beste in het meenemen van fietsen op de vakantie? In deze video en blog leggen we uit hoe je die fietsen het beste veilig mee kunt nemen wanneer je met een caravan op vakantie gaat.

In deze blog kijken we wat de beste manier is om fietsen mee te nemen op de caravan. Of nou ja, de beste manier om fietsen mee te nemen op de caravan is eigenlijk om ze niet mee te nemen op de caravan maar op de auto. Vaak laat het gewicht van de caravan het niet toe om fietsen mee te nemen of kun je de gewichtsverdeling verstoren. Op de auto is dus verreweg de beste manier met bijvoorbeeld een achterklepdrager of imperiaal. Toch zal dat soms niet kunnen en zul je de fietsen toch mee nemen op de caravan.

Fietsen mee op de caravan zelf

Om de fietsen op je caravan mee te nemen heb je 3 manieren om uit te kiezen. Voor, midden of achter. Om te beginnen met de laatste, dat is de minst goede manier. Ondanks dat de fietsen vaak achterop mee worden genomen, geniet dit eigenlijk de minste voorkeur. Door de fietsen achterop te zetten vergroot je de kans op instabiel rijgedrag. Er komt namelijk een te groot gewicht achter de as waardoor slingeren op de hoek ligt. Ook is de achterwand van de caravan niet altijd geschikt om een drager te monteren. Met de fietsen in het midden meenemen bedoelen we in de caravan zelf. Je kunt ze in de caravan vervoeren en dan bij voorkeur ter hoogte van de as. Hiervoor zijn speciale fixeerbeugels te verkrijgen, het risico hierbij is alleen dat je beschadigingen krijgt bij het in- en uitladen van de fietsen. Ook kun je onderweg niet makkelijk bij de spullen in je caravan. De beste mogelijkheid voor op de caravan is toch de dissel. Hiervoor zijn vele dragers te verkrijgen in alle soorten en maten, voor verschillende soorten caravans. Neem bij voorkeur een kantelbare drager omdat je anders niet meer in de disselbak kunt komen. Wanneer je dus toch de fietsen op de caravan meeneemt let dan altijd op het gewicht! Zeker met elektrische fietsen, die zijn vaak zwaarder dan normale fietsen. Een overschrijding betekent instabiel weggedrag en een bekeuring en soms zelfs tot een rijverbod. Haal in ieder geval altijd de accu’s weg uit de fietsen en laat vooral geen tassen of mandjes aan de fietsen hangen.

fietsen caravan

Laatste tips

Zorg wel altijd dat de fietsen goed vast staan op de caravan. Mocht je de fietsen achterop meenemen dan is het belangrijkste dat de drager én de achterwand van de camper het gewicht van de fietsen kunnen hebben. Elektrische fietsen zijn nagenoeg altijd te zwaar om achterop de achterwand te vervoeren. Hiervoor kun je beter een chassisdrager gebruiken. Ook al staat er op het fietsrek een maximum van 60 kg draagvermogen dan is het de achterwand die dit gewicht meestal niet kan hebben. Neem dit risico dus nooit. Zet je fietsen ook altijd goed vast en controleer dit iedere keer wanneer je weer gaat rijden na een pauzestop. Gebruik ook altijd een markeringsbord aan de fietsen op de drager. In een aantal landen is dit verplicht. Lees hier welk bord je nodig hebt voor welk land. 

Wil je op de hoogte blijven van alle informatie over campers en caravans? Volg ons dan op YouTube!

Bekijk ons YouTubekanaal

Anderen bekeken ook

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>