Luuk fietst dankzij de verhuur van zijn camperbus de wereld over

Zoek de term ‘avonturier’ op in het woordenboek en je vindt een foto van verhuurder Luuk. Niet alleen bouwde de Camptoo-enthousiasteling zijn bus om tot de ideale camper voor zijn surftrips, ook betaalde hij zijn wereldreis per fiets uit de verhuur ervan.

Hoe kwam de bus in jouw leven en wat was ervoor nodig om die om te bouwen tot ‘Luuk’s sfeervolle gele bus’?

De inspiratie kwam van van een vriendin. Zij had een camper gebouwd om de hele zomer te kunnen surfen en surfles te geven aan de Franse kust. Na die zomer gingen we heel vaak met het busje op avontuur; op surftrips langs de volledige Atlantische kust, klimmen in de Belgische Ardennen of een weekendje aan de koude Noordzee. Met surfboards, klimspullen en fietsen op pad. Volladen en gaan, overal waar we de bus neerzetten is het een feestje, van alle gemakken voorzien. Vanaf die tijd zag ik in dat het hebben van een camper echt waanzinnig was.

Om de kosten van het hebben van een bus te drukken begon ze net met het verhuren van haar camper via Camptoo. Toen ik zag dat de interesse voor haar surfbusje zo groot was, ben ik zelf ook aan de slag gegaan. Ik ben zelf best handig en met de hulp en tips van mijn schoonvader (die is timmerman) ben ik zelf ook aan de slag gegaan. Het is niet alleen leuk om een bus te hebben, nog leuker is het om er eentje zelf te bouwen.

Als je zelf een bus bouwt kun je helemaal losgaan met al je wilde ideeën. Al geeft het aanzicht van een lege kale bus soms het gevoel dat er nog heel veel werk is, op de tekeningen en in mijn gedachten begon de bus echt te leven. Ik heb heel veel plezier gehad in het bouwen van mijn bus en ben waanzinnig blij met het eindresultaat! Het geeft heel veel voldoening om in mijn eigen creatie wakker te worden op een verlaten Frans strandje.

 

Hoe kwam je ertoe om je kostbare project aan andere mensen mee te geven?

Voor mij was het verhuren van de camper de reden dat ik überhaupt een camper kon bezitten. Ik zie ook het nut er niet van om een kostbare wagen te hebben en daar dan enkel in de weekenden en in vakanties gebruik van te maken. Natuurlijk brengt het ook zorgen met zich mee. Vragen als: gaan de huurders wel zuinig met mijn busje om? En: wat als ze mijn bus in de prak rijden of krassen op mijn glanzend gele bus rijden? Uiteindelijk zijn dat de risico’s die ik aanvaard. De slijtage op de bus is absoluut groter, maar daar kun je zelf ook rekening mee houden.

Zijn de mensen die met jouw camper op pad zijn geweest, net zo lyrisch?

Ja! Ik krijg echt hele leuke reacties van huurders en ik word er natuurlijk erg blij van als onbekenden ook mijn werk waarderen. In eerste instantie dacht ik dat vooral jonge mensen met sportieve plannen (surfen en klimmen) mijn camper zouden huren, maar de bus lijkt in de smaak te vallen voor allerlei bestemmingen bij een variëteit aan mensen; voor weekendjes weg in eigen land tot een 2 maandenlange trip door Europa door een Amerikaans stel van in de zestig.

Toen we je laatst belde zat je op de fiets in Jordanië. Dankzij de camper, zei je. Hoe zit dat?

Iets meer dan een jaar geleden vertrok ik naar Mozambique om surfles te geven. Een einddatum van de reis had ik toen nog niet. Een vriendin, Pietje, zorgde voor mijn busje en alles was geregeld. Toen ik geblesseerd raakte en niet meer kon surfen, ben ik na een zeilreis in Namibië beland. Daar besloot ik een mountainbike te kopen en gewoon beginnen te rijden. Het reizen op de fiets was een groot avontuur en toen ik daar eenmaal mee begon kon ik er niet meer mee stoppen. Ik wilde de hele weg terug naar Nederland per fiets volbrengen, dwars door Namibië, Boswana, Zambia, Malawi, Tanzanië, Rwanda, Oeganda, Kenia, Sudan, Egypte en via de Sinaï naar Israël. Dit kost ongeveer een jaar en mijn spaarrekening was daar niet op berekend, maar gelukkig had ik de inkomsten van mijn busje om me op de fiets te houden. Natuurlijk zijn er allerlei manieren, ook tijdens het reizen, om de reis te bekostigen zoals tijdelijke baantjes zoeken of gewoon heel goedkoop proberen te reizen. Voor mij gaf de zekerheid van de inkomsten van de bus heel veel vrijheid om mijn gekke ideeën te laten leven en daadwerkelijk uit te voeren. Op dit moment zit ik in Sarajevo, nog steeds onderweg op de fiets, maar Nederland is in zicht! Het is een fantastische trip die smaakt naar meer!

 

Dus what is next? Meer campers? Fietsen in Zuid-Amerika?  Wereldreis met Luuk’s sfeervolle gele bus?

Grappig dat je Zuid-Amerika zegt, want in gedachten ben ik al mijn volgende fietsavontuur aan het plannen op dat continent. Het vrije leven op de fiets heeft me zeker aan het denken gezet en het avontuur smaakt naar meer! Absoluut! Allereerst is het tijd om familie en vrienden te zien en toch even ‘gewoon’ te gaan werken. Ik heb ook ideeën voor een volgende camper en die gaat er komen, daar ben ik zeker van. Het zijn allemaal leuke plannen en het is een goeie motivatie voor me om weer aan de slag te gaan!

Luuk’s camper huren? Bekijk ‘m hier. Liever een andere camper of een caravan? Bekijk ons aanbod.

Bekijk onze campers en caravans

Anderen bekeken ook

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>