Heb je een vraag? Stel deze hier

Hoe werkt het betwisten van een schade?

Ben je het niet eens met de schadekosten en is de schade hoger dan het eigen risico? Dan geldt de schade-expertiseprocedure van de verzekering in kwestie. Is de schade onder het eigen risico, maar vind je deze alsnog niet realistisch? Dan kun je zelf de schade betwisten. Dit is ook wel bekend als een second opinion. De beslissing hiervoor dien je binnen 48 uur na het ontvangen van de offerte voor herstel te maken, en de expertise zelf dient binnen 5 dagen daarna aangevraagd te worden.

Het betwisten van een schade kan alleen middels een rapportage van een onafhankelijk schade-expert. Dit mag dus expliciet niet een schadehersteller zijn, en dient een persoon of buro te zijn wat zich in camper/caravanschade specialiseert. Een voorbeeld daarvan is bijv. CCE Camper & Caravan Expertise. De schade-expert bepaalt zelf of de expertise op basis van een fysiek bezoek of op basis van foto's plaats kan vinden.

De expert bepaalt de hoogte van de schade aan de hand van een vast rekenmodel, meestal Dekra of CCM. Zo weten beide partijen zeker dat de schade realistisch is. Veel garages werken ook met diezelfde rekenmodellen en kunnen de schade dus ook voor die kosten herstellen. Het bedrag wat de expert vaststelt is bindend voor beide partijen. Is er dus een schade voor € 600 doorgegeven door de verhuurder en zegt de expert dat dit € 400 moet zijn, dan betaalt de huurder € 400 aan de verhuurder en vervalt het recht om verder schade te claimen voor dit schadegeval. Bepaalt de expert dat het € 800 moet zijn, dan betaalt de huurder ook € 800 aan de verhuurder, tenzij verhuurder alsnog wil laten herstellen bij de partij die een offerte van € 600 uitbracht. Schade-expertise kan dus twee kanten op positief of negatief uitvallen.

De schade-expertise zelf kost ook geld. De kosten daarvan komen voor rekening van degene die in het ongelijk wordt gesteld. Indien de hoogte van de schade zoals bepaald door de onafhankelijke schade-expert niet minimaal € 50 lager is dan de schade zoals aangegeven door de eigenaar, zijn de kosten van de schade-expertise voor rekening van de Huurder en vervalt de mogelijkheid om de schade nog verder te betwisten. Indien de hoogte van de schade meer dan € 50,- goedkoper is, zijn de kosten van de onafhankelijke schade-expert voor rekening van de Eigenaar. Indien de onafhankelijke schade-expert voor het vaststellen van de reparatiekosten extra foto’s van de schade nodig heeft waarop de schade duidelijk zichtbaar is, of de camper op locatie wil bezoeken, dient de Eigenaar binnen 5 werkdagen de foto's ter beschikking te stellen of een datum voor een bezoek aan de camper overeen te komen met de schade-expert. Indien dit niet binnen de gestelde termijn gebeurt, vervalt het recht op een schadevergoeding voor de Eigenaar.

Kom je er niet uit? Stel je vraag dan rechtstreeks aan ons customer happiness team!

Stuur ons een bericht en we komen zo spoedig mogelijk bij je terug