Heb je een vraag? Stel deze hier

Wanneer is er sprake van schade?

Meestal is deze vraag simpel beantwoord: huurder rijdt tegen een paaltje met inparkeren, er is een deuk, dat is schade en huurder is verantwoordelijk. Soms is het niet zo kraakhelder. Daarom geeft dit artikel een aantal handvatten om te bepalen of iets schade is, of gewoon slijtage bijvoorbeeld.

Is slijtage ook schade? De huur is bedoeld als vergoeding van het normale gebruik van de camper, en de huurder is dus niet aansprakelijk voor slijtage van zaken waarvan verwacht kan worden dat de levensduur korter is dan de levensduur van de camper zelf, indien die slijtage op normaal tempo heeft plaatsgevonden. Is de koppeling dus al aan vervanging toe bij aanvang van de huurperiode maar begeeft hij het compleet tijdens de huurperiode, dan is het logisch dat de verhuurder die kosten draagt. Is de huurder er zelf onverantwoord mee omgegaan, bijv. door met een voet rustend op een koppelingspedaal te rijden, dan is dit meestal door een expert vast te stellen en kan dit onder schade vallen. Valt er een glas rode wijn over de bekleding en is het niet meer te reinigen, dan is dat dus geen slijtage op normaal tempo, maar een specifieke oorzaak, en is de huurder wel aansprakelijk. Begint een dakraam te lekken omdat de rubbers versleten zijn? Slijtage. Meestal is dit evident. Bij twijfelgevallen is het logisch de kosten te splitsen. Bij onenigheid hierover kan het Customer Happiness team bemiddelen.

Is schade ook schade als de huurder er niks aan kan doen? Ja, dat is wel schade: stel dus dat er bijv een steentje op de snelweg opspringt en er een grote barst in de voorruit ontstaat, dan is dat wel voor rekening van de huurder, net als dat het voor rekening van de verhuurder zou zijn als het tijdens zijn/haar eigen reis met het eigen voertuig gebeurt. Ook schade die onstaat als de huurder niet bij de camper/caravan is, bijv. hagelschade, inbraakschade of iemand anders die tegen het geparkeerde voertuig aan rijdt en geen briefje achterlaat.

Een speciale categorie is laakbare schade. Dit is schade die ontstaat door onverantwoordelijk gedrag van de huurder/bestuurder, bijv. rijden onder invloed van alcohol, negeren van rode waarschuwingslampen of het tanken van vloeistoffen in de verkeerde tank. Bij dit soort schade is het mogelijk meer dan het eigen risico in rekening te brengen bij de huurder, indien de verzekering het bedrag boven het eigen risico niet dekt.

Schade is een vervelend onderwerp en een ongelukje zit in een klein hoekje. Laat dit niet je hele vakantie ervaring beïnvloeden. Ons advies is om direct bij terugkomst samen te overleggen wat redelijk is, met deze handvatten als basis. Zo kan de borg zo snel mogelijk verwerkt worden en kan je terug naar hetgeen waar het om ging, terugkijken naar de mooie reiservaring.

Kom je er niet uit? Stel je vraag dan rechtstreeks aan ons customer happiness team!

Stuur ons een bericht en we komen zo spoedig mogelijk bij je terug