Kampeerders maken van de nood een deugd

De zomervakantie is begonnen en dat betekent doorgaans een trektocht naar het zuiden. ‘Maar deze zomer gaan we vooral ons eigen land herontdekken’, meent Martijn Peeters, oprichter Camptoo. ‘De Nederlandse vakantieganger maakt van de nood een deugd.’

Het wordt een gekke zomer, vol onzekerheden. Maar een ding is zeker: de kampeerder trekt eropuit, op zoek naar ruimte en natuur, weg uit isolatie. ‘De campers en caravans zijn niet aan te slepen’, vertelt Peeters, oprichter van het grootste camper- en caravandeelplatform van Nederland. ‘Iedereen wil er even tussenuit, om de vrijheid te ervaren, om de natuur en ruimte op te zoeken.’

Uit de tienduizenden overnachtingen die deze zomer via het deelplatform werden geboekt, blijkt dat de meeste in Nederland worden doorgebracht. ‘Veertig procent van de huurders gaat dit jaar op vakantie in eigen land, vorig jaar was dat nog dertig procent. Dat is in lijn met de verwachtingen van het NBTC, het Nederlandse toerismebureau, dat voorspelde dat 2 op de 5 vakantiegangers deze zomer niet de grens over gaat.’

‘En dat is te begrijpen. Sommige EU-vakantielanden ontvangen bezoekers met open armen, zij het met hun eigen spelregels, andere houden hun deur voorlopig nog gesloten. Veel kampeerders kiezen er daarom voor om deze zomer hun eigen land te herontdekken, om van de nood een deugd te maken.’

Welke binnenlandse bestemmingen zoal in trek zijn? ‘Veel huurders geven aan naar Friesland te rijden, maar ook Drenthe en Zeeland zijn veel genoemde plekken. Maar ook het Waddeneiland Texel is een goed en gewild alternatief voor een zomer in het zonnige zuiden.

Frankrijk, het ultieme vakantieland, levert om die reden ten gunste van Nederland heel wat bezoekers in. ‘Vorig jaar trok een op de zeven vakantiegangers naar het zuiden’, zegt Peeters, ‘Deze zomer is dat nog maar een op de vijf.’ Ook België en Italië moeten het doen met minder bezoekers. Van de vele duizenden camperaars die in de zomervakantie in een deelcamper of -caravan op pad gaan, gaat respectievelijk 2 en 3 procent naar die landen. ‘Terwijl beide landen vorige zomer nog goed waren voor 6 procent van het totaal aantal boekingen.’

Hoe het zit met andere kampeerbestemmingen? Buurland Duitsland kan onverminderd rekenen op 9 procent van de vakantievierders en ook Oostenrijk hoeft met 5 procent ten opzichte van vorig jaar niets in te leveren.

‘Ik vind het persoonlijk erg tof dat we met z’n allen ons eigen land gaan herontdekken’, concludeert Peeters. ‘Nederland is klein, maar hartstikke veelzijdig en met prachtige natuur. We gaan onze reizigers op de voet volgen en ik ben benieuwd of het naar meer smaakt.’

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>