Waar in Europa mag je langs de weg overnachten met de camper?

Waar mag je staan met een camper? Overnachten met de camper langs de weg is ideaal voor wie zelf wil bepalen wanneer je wilt stoppen. Het voordeel is dat je niet gebonden bent aan de openingstijden van campings en de volgende ochtend ben je weer snel de weg op. Maar waar in Europa mag je zomaar de camper langs de weg zetten?

Overnachten met je camper in Nederland

Het is een vraag die we vaak krijgen: mag je met een camper overal overnachten? In Nederland zijn de regels streng wat betreft het overnachten langs de weg. Alleen op bepaalde plekken waar slapen is toegestaan, mag je met de camper overnachten. Dit staat dan aangegeven in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente, maar in de praktijk mag het bijna nooit. Mag het wel, dan mag de overnachting niet op kamperen lijken. Houd daarom alle spullen in de camper. Ook kun je de regelgeving terugvinden in een kampeervergunning of bestemmingsplannen. Informeer bij de gemeente wat de lokale regels precies zijn. Uiteraard kun je voor een overnachting of langer terecht op camperplaatsen.

Met je camper overnachten in Duitsland

In Duitsland mag je in principe overal langs de weg overnachten, tenzij er een bord staat waarop is aangegeven dat overnachten niet is toegestaan. Dit mag echter wel voor maximaal 24 uur. Vaak is in toeristische gebieden met borden aangegeven dat overnachten met de camper niet is toegestaan. Rustplekken in Duitsland herken je aan de borden Raststätten-borden. Op deze plekken zijn de voorzieningen minimaal. Wil je wat meer voorzieningen? Zoek dan een Autohof op. Vrij kamperen in Duitsland is niet toegestaan

overnachten met de camper

Overnachten in je camper in Frankrijk

In Frankrijk mag je op elke plaats overnachten waar ook auto’s en bussen mogen parkeren, tenzij anders aangegeven. Dit mag echter niet langer dan 7 dagen. Ook kun je op bepaalde plaatsen, aires, langs de snelweg maximaal 24 uur staan. Ideaal dus om een nachtje te slapen onderweg naar je bestemming. Deze plaatsen worden aangeduid als aire de repos, met alleen basisvoorzieningen als toiletten en picknicktafels, of aires de service met uitgebreidere voorzieningen zoals een restaurant of een winkel. Op deze plekken zijn soms wat basisvoorzieningen, zoals een watertap of een plek om het toilet te legen. Let wel op of je met een grote camper (vanaf 3500kg) op deze parkeerplaats mag staan, en dus overnachten. Ook kun je voor soms maar een paar euro overnachten op speciaal ingerichte camperplaatsen. In Frankrijk mag je wildkamperen, alleen is dit wel wat omslachtig. Je moet namelijk toestemming hebben van de grondeigenaar of de politie. En voor wie echt een unieke overnachtingsplek wilt, biedt het overnachten in iemands tuin een speciale ervaring.

Let op: de Route du Soleil en andere routes die populair zijn onder toeristen zijn beruchte plekken om te overnachten, vanwege het risico op een overval of inbraak. Kies je overnachtingsplek daarom zorgvuldig en kies liever voor een camping. Voelt het niet goed, rij dan altijd door. 

overnachten met de camper

Scandinavië

In Zweden en Noorwegen is het mogelijk om vrij in de natuur te kamperen volgens het allemansrecht. Wildkamperen is in Denemarken verboden. Twee belangrijke voorwaarden om wild te kamperen is dat je jouw afval meeneemt en geen schade brengt aan de natuur. Daarnaast mag je niet op privéterrein staan. Kijk daarom goed rond of je geen omheiningen of hekken ziet. Informeer bij het lokale toeristenbureau wat de precieze regels zijn in het gebied waar je wilt staan.

In Zweden is overnachten in de natuur mogelijk voor 24 uur. Je mag een vuurtje maken en hiervoor takken gebruiken die op de grond liggen. Breek geen takken van bomen of struiken af. Informeer ook of er een tijdelijk verbod is op het maken van vuur. Dit verbod wordt ingesteld als de grond te droog is.

Ook in Noorwegen is het toegestaan om ergens in de natuur je camper neer te zetten. Belangrijk is wel dat je 150 meter afstand houdt van een woonhuis. Open vuur is verboden tussen 15 april en 15 september met uitzondering van plekken waar brandgevaar nihil is, denk bijvoorbeeld aan kustgebieden. Lees hier meer over het allemansrecht in Noorwegen.

Lees hier meer over wildkamperen in Scandinavië.

overnachten met de camper

Veilig overnachten met de camper

  1. Kies alleen in het uiterste geval voor overnachten langs de weg. Het is altijd beter en veiliger om op een camping of overnachtingsplaats de staan.
  2. Berg waardevolle spullen goed op uit het zicht.
  3. Zorg voor goede sloten op de camper en stel een alarm in.
  4. Ga in de buurt van anderen staan bij een overnachting. Wanneer je met anderen staat, is de kans kleiner dat overvallers iets proberen.
  5. Ga op een verlichte plek staan.

In meerdere Europese landen zijn er specifieke regels over het overnachten met de camper langs de weg. Informeer jezelf goed voordat je vertrekt en loop geen onnodige boetes op. 

 

Zelf met een camper op pad? Klik op onderstaande button voor ons aanbod!
Bekijk al onze campers en caravans

 

  1. Tjitske says:

    Hallo Nanne, het bericht is niet helemaal juist, het Allemande echt is alleen in Finland, Zweden en Noorwegen van kracht. In Denemarken is het verboden vrij te kamperen..

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>