Camperroute uitgestippeld: even helemaal weg in Navarra (Noord-Spanje)

Voel je even ver weg van alles in de prachtige Navarra natuur in Noord-Spanje: een waanzinnig wandelwoud, een bijzonder woestijngebied en de kristalheldere bron van Urederra.

We hebben een camperroute uitgestippeld door Navarra: een klein gebied in het noorden van Spanje met enorme natuurcontrasten. Je komt er namelijk prachtige bossen tegen, maar ook – geloof het of niet – een indrukwekkend woestijngebied: Bardenas Reales. Deze route leidt je langs alle natuurwonderen van Navarra.

Ossen en aardbeien spotten in het Woud van Irati

Het eerste natuurwonder dat je onderweg tegenkomt, is het Woud van Irati. Dit bos heeft een oppervlakte van zo’n 18.000 hectare en is daarmee het grootste bos van Spanje. Het ligt in het noorden van Navarra en staat vol prachtige beuken en sparren. In het najaar hangt er een mooie mix van bruine, rode en okergele bladeren aan de bomen.

Camperroute uitgestippeld door Navarra

Verken het woud op de fiets of te voet

Er lopen veel bewegwijzerde wandelpaden door het woud. Als je door het bos wandelt, zie je niet alleen mooie bomen. Je kunt bijvoorbeeld ook het Irabi meer tegenkomen. Daarnaast kun je verschillende bosvruchten en dieren spotten. In het woud leven een heleboel verschillende vogels, maar ook ossen, everzwijnen, reebokken en herten. Wie ziet ze als eerst? Kortom: een leuke plek om een dag te vertoeven voor gezinnen, dierenliefhebbers en wandelfanaten  – of een combinatie van alle drie 😉

Je kunt het bos o.a. betreden vanaf Ochagavía. In dit dorpje vind je tevens een VVV-kantoor waar je meer informatie kunt krijgen over de wandel- en fietsroutes in het woud.

Smullen in Pamplona

Nadat je van het eerste natuurwonder genoten hebt, wordt het natuurlijk ook een keer tijd om een lekker hapje te eten. En bij een vakantie in Spanje horen natuurlijk… tapas! Ook in Navarra kun je goed genieten van een portie tapas – en niet zomaar tapas: Baskische tapas! Deze hapjes worden door de Spanjaarden ook wel “Pintxos” genoemd. Het zijn een soort hartige taartjes van typisch Spaanse ingrediënten die met een prikkertje bij elkaar gehouden worden.

Wil je een keer een hapje buiten de (camper)deur eten? Breng dan eens een bezoekje aan Pamplona – de gezellige hoofdstad van Navarra. Hier vind je genoeg gezellige plekjes waar je de Pintxos kunt ontdekken, de tapas bar Letyan bijvoorbeeld.

Wandelen naar de bron

Behalve een waanzinnig woud en typisch Baskische tapas, vind je in Navarra ook de idyllische bron van Urederra. Deze bron met helder blauw water wordt omringd door mooie natuur. De bron ligt namelijk in het idyllische natuurpark Urbasa-Andía, waar je ook heerlijk kunt wandelen. Door het park loopt een bewegwijzerd wandelpad van zo’n 5 kilometer lang dat in tegengestelde richting langs de rivier loopt en eindigt bij de mooie bron. De wandelroute begint bij de parkeerplaats bij de ingang van het dorp Baquedano.

Camperroute uitgestippeld door Navarra

Intense rust in de Spaanse woestijn

De verrassende afsluiter van de reis: een bezoekje aan de Spaanse woestijn. Woestijn? In Europa?! Ja, in Navarra kom je een origineel stukje landschap tegen: natuurpark Bardenas Reales. Bardenas Reales is een semi-woestijngebiedje, dat is verrijkt met de meest bijzondere vormen.

Camperroute uitgestippeld door Navarra

Buitengewone klei-creaties

Klei- zand- en kalkstenen zijn uitgesleten door water en wind, wat voor een maanachtig landschap heeft gezorgd. Een ware traktatie voor je netvlies 🙂 Het park is gratis te bezoeken. Toch zie je er relatief weinig mensen. Het is dus een mooie plek om even tot rust te komen. Je kunt er goed genieten van heerlijke stilte en bijzonder natuur. Er lopen verschillende routes door het park, waardoor je het park te voet, maar ook op de fiets of per camper kunt verkennen. Tip: vanaf de Alto de Aguilares heb je een panorama uitzicht over de bijzondere vormen.

Camperroute uitgestippeld door Navarra

Wanneer?

Bij een woestijn denk je natuurlijk meteen aan hoge temperaturen. In de Spaanse woestijn kunnen de temperaturen inderdaad hoog oplopen. Het najaar is een mooie periode om Navarra te bezoeken. In Bardenas Reales heerst dan een aangename temperatuur en zowel in het Woud van Irati als het Urederra bos, tref je prachtige kleurencombinaties!

Overnachten

Overnachten in Navarra kan bijvoorbeeld op Camping Urrobi. Voor deze reis hebben we een tussenstop ingepland in Frankrijk: je kunt hier bijvoorbeeld overnachten op camping L’isle Verte.

Reistijden

Ter illustratie hebben we voor deze route Amsterdam als startpunt genomen. De reistijden zijn dan als volgt:

  • Amsterdam – Camping L’isle Verte (Frankrijk): 8,5 uur (820 km)
  • Camping L’isle Verte – Camping Urrobi (Spanje): 6,5 uur (575 km)
  • Camping Urrobi – Bardenas Reales: 2 uur (140 km)

Vanaf camping Urrobi is het zo’n 40 minuten rijden naar het Woud van Irati, een uurtje naar Pamplona en de bron van Urederra bereik je in ongeveer 1,5 uur. Het waanzinnige woestijnlandschap bereik je per camper in ongeveer 2 uur.

Camperroute uitgestippeld door Navarra

Met welke camper zou jij de bijzondere Navarra-natuur willen ontdekken?

Anderen bekeken ook

  1. Peter Zweiphennig says:

    Dank je voor de mooie route en beschrijving. Dit is iets voor een volgende campervakantie.
    grjs van Peter

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>