Camperroute uitgestippeld: het aanlokkelijke van Alentejo (Portugal)

Geschiedenis bekijken in Évora, een hoog hapje eten in Monsaraz, een schitterende sterrenhemel bewonderen rondom het meer, ooievaars spotten aan de kust en in galop het gevarieerde landschap verkennen - het kan allemaal in Alentejo!

We hebben een camperroute uitgestippeld door Portugal – door Alentejo om precies te zijn. Dit gebied ligt tussen Lissabon en de Algarve en is ongeveer even groot als Nederland, maar er wonen nog niet eens 1 miljoen mensen. Genoeg plekjes voor jezelf dus!

Alentejo strekt zich uit van de Spaanse grens tot aan de Atlantische oceaan, wat zorgt voor een gevarieerd landschap: van mooie velden en charmante dorpjes tot idyllische strandjes. Zelfs de velden zijn gevarieerd: kleurrijke bloemenvelden met olijfbomen, maar ook stoppelvelden verrijkt met eiken en glooiende wijngaarden.

Camperroute uitgestippeld door Portugal


Al benieuwd naar de route? Daar komt ‘ie dan! De route begint in het binnenland en eindigt bij de kust.

1. Geschiedenis in Évora

De reis begint in Évora: een charmante stad in het binnenland, gevuld met witgepleisterde huisjes. Je gaat hier even terug in de tijd. Bewonder hier bijvoorbeeld (de overblijfselen van) de Romeinse tempel. Houd je wel van een beetje griezelen? Sla dan de bottenkapel niet over. De bottenkapel? Ja, dat las je goed 😉 In Évora staat ook Capela Dos Ossos: een kapel gemaakt van botten. Er zijn schedels en botten van zo’n 500 monniken in patronen aan de muur zijn bevestigd – ietwat griezelig, maar wel indrukwekkend… Durf jij het aan?

2. Eten op hoog niveau

Zo zijn er meer dorpjes en stadjes met witte huisjes en smalle, knusse kronkelige straatjes. Monsaraz bijvoorbeeld: een piepklein autovrij dorpje op een heuvel van 342 meter hoog. En ja: “autovrij” betekent (helaas) ook “campervrij” 😉 Je camper kun je parkeren buiten de stadsmuren. In Monsaraz heb je een prachtig uitzicht over het omliggende landschap. Het uitzicht is goed te combineren met een hapje buiten de (camper)deur. In Monsaraz vind je meerdere restaurantjes, waaronder Saborez de Monsaraz: je kunt hier gelijktijdig smullen van het eten én het uitzicht op het Alqueva meer.

Camperroute door Portugal

3. Optimaal genieten van de zon én de sterren

Het meer van Alqueva – het grootste stuwmeer van Europa – is een prachtige plek om van het zonnetje te genieten, maar ook de sterrenhemel mag er zijn! Het is de ultieme plek om sterrenstelsels zoals De Melkweg bewonderen. Een sterrenhemel zoals bij het Alqueva meer is tegenwoordig zeldzaam in westerse landen. De zichtbaarheid van de sterren wordt op de meeste plekken namelijk enorm verminderd door luchtvervuiling.

Camperroute uitgestippeld door Portugal

Steden en dorpen rondom het Alqueva meer houden hun verlichting ’s nachts bewust minimaal. In combinatie met de extreem lage luchtvervuiling van het gebied zorgt deze donkerte op (de veelvoorkomende) heldere avonden voor een indrukwekkende en uitzonderlijke sterrenhemel. Tip: bewonder de lucht vanaf het water: er worden ’s nachts kanotochten op het meer georganiseerd!

4. In galop

Dan is het nu tijd om de omgeving vanuit een andere ooghoek te bewonderen: vanaf een paard! Met dank aan Ecotrails kun je Alentejo ook te paard verkennen. Weer eens wat anders, toch? 😉

Nog nooit op een paard gezeten? Geen probleem, via Ecotrails kun je ook als beginner deelnemen aan een paardentrip. Je begint bij São Luís en verkent zo – onder begeleiding – het gevarieerde landschap van Alentejo.

5. Zon, zee en strandjes

Dan is het nu tijd om de kust te verkennen. Alentejo heeft een ruige kustlijn met kliffen en mooie kleine baaien. Zo is Porto Covo een stukje van Alentejo met mooie strandjes, waaronder Buizinhos beach.

Camperroute uitgestippeld door Portugal

6. Ooievaarswandeling

In Alentejo kun je mooie kustwandelingen maken, zo ook bij Almograve. We sluiten de reis af met een mooie ooievaarswandeling langs de kust. Er zitten vaak broedende ooievaars op de rotsen voor de kust van Alentejo. Als je tussen april en juni de kust van Almograve bewandelt, heb je de grootste kans om broedende ooievaars te spotten.

Camperroute door Portugal

Almograve is een klein plaatsje aan de kust, met een prachtig uitgestrekt strand. Vanaf hier kun je wandelen naar Cabo Sardao, waar meerdere ooievaars nestelen op uitstekende rotsen in zee. In het voorjaar spot je overigens niet alleen ooievaars, maar ook veel bloeiende bloemen in de duinen.

Camperroute door Portugal

Overnachten

Voor deze reis hebben we twee tussenstops ingepland. De eerste tussenstop kun je maken in Frankrijk, je kunt hier overnachten op camping L’isle Verte. De tweede tussenstop kun je maken in het noorden van Spanje, op Camping Urrobi (Spanje).

In Portugal kun je overnachten op Camping Alentejo, vanaf hier is het ongeveer een uurtje rijden naar Évora, Monsaraz en het meer van Alqueva. Zodra je bij de kust bent aangekomen, kun je overnachten op camping Porto Covo. Deze camping ligt op op zo’n 500 meter van het strand.

Reistijden

Ter illustratie hebben we voor deze route Amsterdam als startpunt genomen. De reistijden zijn dan als volgt:

Amsterdam – Camping L’isle Verte (Frankrijk): 8 uur
Camping L’isle Verte – Camping Urrobi (Spanje): 6,5 uur

  1. Camping Urrobi – Évora: 9 uur
  2. Évora – Monsaraz: 1 uur
  3. Monsaraz – Alqueva: 1 uur
  4. Alqueva – São Luís: 2,5 uur
  5. São Luís – Porto Covo: 0,5 uur
  6. Porto Covo – Almograve: 0,5 uur

Nu nog vervoer

Je kunt Alentejo verkennen met Miss Moneypenny, die staat al in Portugal! Klik hier voor al onze campers in Portugal. Meer Portugal inspiratie? Klik hier.

Benieuwd naar de andere campers?

Bekijk al onze campers en caravans

Anderen bekeken ook

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>