Camper taxatie – Wat? Waarom? Waarvoor?

Weet jij of het zinvol is om je camper te laten taxeren?

Wist je dat je camper, afhankelijk van je verzekeraar, na taxatie de eerste 5 jaar geen afschrijving kent bij schade? Een taxatie werkt daarom enorm in je voordeel als je camper bijvoorbeeld 4 jaar na taxatiedatum verloren gaat. Doe je geen taxatie, dan krijg je bij totaalverlies (bijvoorbeeld bij diefstal en brand) de dagwaarde uitgekeerd. De dagwaarde van je camper valt vaak tegen wanneer je hier aanspraak op moet maken. Er kan een groot verschil zitten tussen de dagwaarde en taxatiewaarde. Maar wat is het verschil precies tussen die twee?

Het verschil tussen de dagwaarde en taxatiewaarde van je camper

De dagwaarde wordt op een aantal zaken gebaseerd: merk en model, type/uitvoering, opties, kilometerstand, onderhoudsgeschiedenis, schade en gebreken. Bij een taxatiewaarde wordt er een realistische inschatting gemaakt van de verkoopwaarde van je camper. De camper wordt getaxeerd door een deskundig specialist die een betrouwbare taxatie ter plekke kan uitvoeren.

camper taxatie

Hoe kan ik zelf mijn dagwaarde verhogen?

Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om de dagwaarde van je camper te verhogen, zoals het goed onderhouden van je camper. Hier wordt bij het bepalen van je dagwaarde namelijk naar gekeken en is dus zeer belangrijk. Zo kun je de banden zelf controleren en vervangen indien nodig is. Ook het water op de verwarming kun je controleren. Doe je dit regelmatig, dan voorkom dat je verwarming kapot gaat. Dat geldt ook voor een kachel. Je kan dit zelf controleren en schoonmaken zodat de kachel niet verstopt raakt. Vergeet de watertank ook niet elk jaar schoon te maken, zodat je verstopping en verkalking voorkomt. Hulp nodig bij het onderhouden van deze onderdelen? Op onze blogpagina vind je een aantal tips die je kunnen helpen.

Geef je camper na elk seizoen een kleine opknapbeurt. Een schoonmaakbeurt en een onderhoudscheck is dus al voldoende om je dagwaarde zo hoog mogelijk te houden. Wanneer je het onderhoud bijhoud, heeft het verhuren van je camper op deze manier geen negatieve invloed op de dagwaarde. De kosten die je maakt voor het onderhoud kun je terugverdienen, meer informatie daarover vind je hier.

camper taxatie

Voordelen camper taxatie

Is een camper taxatie dan nog wel nodig? Het is niet verplicht, maar het kan een groot voordeel zijn bij totaalverlies van je camper. Maar daarnaast kan het ook een toegevoegde waarde zijn als je een tweedehands camper koopt. Een camper taxatie geeft namelijk een goed beeld van de kwaliteit en de waarde van je camper. De camper wordt op een aantal essentiële onderdelen gecheckt en alle bevindingen worden vastgelegd in een uitgebreide rapportage. Op deze manier kun je gelijk nagaan of de conditie van de camper is zoals deze bij aankoop aan je is voorgesteld.

Nog een voordeel is dat ook accessoires, zoals een fietsendrager en luifel, ook worden meegenomen in de uiteindelijke taxatiewaarde. Het kan ook positief uitpakken voor de verzekeringspremie. De eenmalige kosten voor de taxatie zijn relatief laag maar verdienen zichzelf terug wanneer je aanspraak maakt op je verzekering!

Tip: Je kunt je camper altijd laten taxeren door je eigen verzekeraar maar ook door een onafhankelijke partij. Check in dat geval wel even bij je verzekeraar of dit wordt goedgekeurd.

Wil je je camper laten taxeren door een onafhankelijk gecertificeerde taxateur? Dan volgen hier een aantal opties:

Camper verzekerd – De taxatiekosten bedragen eenmalig €87,50 inclusief btw en worden uitgevoerd door een VRT-gecertificeerd register-taxateur.
Camper taxaties – Onderscheiden drie soorten taxatierapporten. Een rapport voor een fabriek gebouwde camper bedraagt € 130,-
Euro expertise – De eenmalige taxatiekosten van een fabriekscamper bedraagt hier €135,-
Waardetaxaties – Taxatiekosten van €175,- voor campers tot en met 3500kg. Ongeacht of het een zelfbouw- of bijvoorbeeld touringcar/speciaalbouwcamper is.

 

Anderen bekeken ook

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>