Camperroute uitgestippeld: het eilandparadijs van Duitsland

Eindeloze stranden, krijtrotsen, beukenbossen, een droge duik in de Baltische zee, een hapje eten op de pier van Sellin en wandelen tussen de boomtoppen - kortom: een campervakantie op Rügen (een Duits eilandparadijs).

Witte stranden en een hemelsblauwe zee… Komt het ultieme vakantiegevoel al bij je naar boven? Rijd eens met een camper naar Duitsland. Ook daar kun je van een eilandparadijs genieten! Rügen is het grootste eiland van Duitsland, ligt in de Oostzee (Baltische zee) en is voorzien van zo’n 60 km aan schitterende stranden, maar er is meer! We hebben een camperroute uitgestippeld over het eiland.

1. Uitzicht op de boven- en onderwaterwereld

De reis over het Duitse eilandparadijs start in Sellin: een mooie stad aan de kust van Rügen. Bezoek hier in ieder geval de pier (Sellin Seebrücke). De Sellin Seebrücke is bijna 100 meter lang en je kunt hier terecht voor een hapje en een drankje terwijl je van de zonsondergang geniet of gewoon wegdroomt bij het uitzicht op de Oostzee. 

met een camper naar Duitsland

Ben je benieuwd naar de onderwaterwereld, maar word je liever niet nat? Dan maak je toch gewoon een droge duik? Laat je vervoeren door de duikgondel van de pier. De gondel heeft 17 ramen en neemt je mee tot zo’n 4 meter diep. Dit bezorgt je een bijzonder uitzicht op de Baltische onderwaterwereld. Van een duik hoef je dus helemaal niet nat te worden… Weer wat geleerd! 😉

2. Wandelen: de boulevard en de boomtoppen

Nabij Sellin ligt Binz. Binz is de grootste kustplaats van het eiland. Je kunt hier heerlijk luieren op de typisch Duitse strandstoelen en slenteren over de boulevard.

met een camper naar Duitsland

Heb je na het strandbezoek zin in een bijzondere wandeling? Breng dan een bezoekje aan het Baumwipfelpfad. Hier wandel je tussen de boomtoppen door en eindig je bij een “uitzichtplatform” op zo’n 80 meter boven de zeespiegel. Met een beetje geluk kun je vanaf hier zelfs delen van het vaste land zien liggen.

met een camper naar Duitsland

Als je van uitzichten houdt, is het trouwens ook leuk om even te stoppen bij de heuvel van Granitz (als je onderweg bent van Sellin naar Binz). Hier staat een jachtslot. De heuvel zelf is zo’n 100 meter hoog en de grootste toren van het jachtslot heeft binnenin een lange smalle wenteltrap. Deze klim is een aanrader; zodra je 154 treden achter de rug hebt, heb je een prachtig uitzicht over het eiland.

met een camper naar Duitsland

3. Beuken, stranden en krijtrotswanden

Heb je tussendoor weer lekker geluierd op het strand en zijn je benen er weer klaar voor? Dan kun je het wandelplezier gaan ervaren in het Nationaal Park Jasmund. Je treft hier verschillende soorten natuurschoon. Je kunt wandelingen maken door het groene beukenbos, maar ook over het strand!

met een camper naar Duitsland

Net geen palmbomen

Naast de schitterende zee en de beukenbomen, zijn ook de krijtrotsen een belangrijk onderdeel van Jasmund. De Königstuhl is de bekendste krijtrots van het park, deze is maar liefst 118 meter hoog.

met een camper naar Duitsland

Een stukje witte krijtkust

4. Kaap Arkona

Je kunt de reis afsluiten met een bezoekje aan Kaap Arkona. Dit is het meest noordelijke punt van het eiland – wat zeg ik? Van heel Duitsland! De kaap is zo’n 45 meter hoog. Je kunt hier goed genieten van het uitzicht en een bezoekje brengen aan de vuurtorens. De kaap is niet bereikbaar per camper, wel lopend (of met de fiets). Je kunt je camper parkeren op een grote parkeerplaats in het dorpje Putgarten, om vervolgens vanaf hier naar de Duitse kaap te wandelen.

met een camper naar Duitsland

Als je op de kaap staat, kun je dus genieten van een mooi uitzicht, maar de kaap zelf zie je eigenlijk niet. Het is het zeker waard om de kaap ook vanaf een afstandje te bewonderen. Wandel vanaf de kaap bijvoorbeeld richting Vitt: een klein visserplaatsje onderaan de kaap, zo’n 2 kilometer verderop. Dan kun je de witte krijtrotswand van de kaap ook zien 🙂

met een camper naar Duitsland

Overnachten

 1. Om te beginnen kun je verblijven op de Regenbogen camping in Göhren. Deze camping ligt op tien minuutjes rijden van Sellin.

 2. Zodra je doorreist richting het Nationaal Park Jasmund, zou je kunnen overnachten op Natuurcamping Krüger. Deze camping ligt in Löhme, aan de rand van het park. Je rijdt vanaf hier in ongeveer een half uur naar Kaap Arkona.

Reistijden

Ter illustratie hebben we voor deze camperroute Amsterdam als startpunt gekozen. De reistijden zijn dan als volgt:

 • Amsterdam – Sellin: 7,5 uur (776 km)
 • Sellin – Binz – Nationaal Park Jasmund : 25 minuten (18 km)
 • Nationaal Park Jasmund – Kaap Arkona: 40 minuten (30 km)

Geschikte camper

Bij een bijzonder eiland hoort een bijzondere camper! Maak de Duitsers gek met de Duitse brandweer van Andre en Kate (geschikt voor vier personen).

met een camper naar Duitsland

Benieuwd naar de andere campers?

Bekijk al onze campers en caravans

 

 1. Zijn de besproken campings ook geschikt voor caravans? Er zijn nl ook mensen welke met n caravan trekken…

  • Merijn Wierenga says:

   Hi Anny,

   Wij weten het helaas alleen voor campers. Voor de informatie over caravans kun je denk ik het beste even op de website van de campings kijken of voor de zekerheid even bellen!

   Veel succes!

 2. J Hiemstra says:

  wie kan ons de camper plaatsen vertellen van Rugen en omstreken
  zijn er ook vrije plaatsen waar je zo mag staan?
  groet Jan H

 3. Beste j Hiemstra: ik kan u dan de app camperplaatsen aanbevelen van het nkc. Daar staan ze echt allemaal op. Wij reizen er al drie maanden mee door europa! Op Rugen zijn niet veel gratis plaatsen, ik denk omdat het een nogal toeristisch eiland is…

 4. Ellen says:

  Wij gaan voor het eerst een weekje met een camper weg en Rugen lijkt ons geweldig. Moet je van te voren een plek reserveren met een camper of is dit niet nodig?

  • A.v.d.Linden says:

   Rugen is prachtig. Je moet altijd een camping plek reserveren in de zomer langs de hele kust en eilanden in Duitsland.

 5. M Grootenhuis says:

  Hoe zit het met honden op het eiland Rugen en op de campings? Zijn er ook gebieden waar de honden los mogen?

 6. Frank v D says:

  De reistijd Amsterdam – Sellin: 7,5 uur (776 km) dat lijkt me wel erg optimistisch voor een camper…

  • Ryan van der Zwet says:

   Beste Frank. Het is aan de optimistische kant. Op een rustige dag, met een nieuwe camper is dit de geschatte reistijd (zonder tussenstops). Sommige campers doen er natuurlijk iets langer over en daarbij hangt het er ook vanaf hoeveel tussenstops gewenst zijn gedurende de hele reis. Dergelijke factoren zullen de uiteindelijke reistijd ietwat uit laten lopen. Gelukkig begint de vakantie al vanaf het vertrek, en de reis ernaar toe is vaak al even mooi als de bestemming zelf :-). Met avontuurlijke groet, Ryan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>