Op kampeervakantie zonder te betalen voor je overnachtingen

Oké, jullie verklaren ons nu vast voor gek. Maar je kunt best twee weken vakantie plannen zonder te betalen voor je overnachting als je het slim doet en niet teveel luxe wilt. Waar kun je gratis overnachten? Wij zochten het uit. Wat ga jij doen met het geld dat je overhoudt?

1. Camperplaatsen

Oké, deze is misschien het meest voor de hand liggend, maar er zijn genoeg camperplaatsen die gratis zijn. En omdat we je graag de moeite willen besparen van het uitzoeken van deze gratis camperplaatsen kun je hier klikken voor alle camperplaatsen die gratis zijn. Je kunt gemakkelijk filteren op de voorzieningen van de camperplaats of kijk op de handige kaart voor een overzicht per locatie. Je kunt ook filteren op beoordeling, voor de mooiste plekjes! Andere optie om gratis camperplaatsen te vinden zijn Park4night of de app van CampercontactSearch for Sites is ook een goede site voor gratis plekken in Europa. 

gratis overnachten met de camper

2. Kamperen bij de (wijn)boer

Dit is een van onze favorieten! Als je je eenmalig aanmeldt voor een lidmaatschap bij France Passion kun je gratis kamperen bij boeren in Frankrijk! Dit abonnement is voor slechts 29 euro af te sluiten en dan kun je gratis overnachten met een camper bij de aangesloten boeren. Je komt dan op de mooiste plekjes terecht. Vaak zitten er ook schitterende plekken waar je gratis kunt overnachten met een camper. In Groot-Brittannië is Britstops een handig boekje met gratis overnachtingsplekken. Landvergnugen in Duitsland werkt ongeveer hetzelfde, kost 30 euro en als lid krijg je de gids thuisgestuurd met alle deelnemende camperplaatsen. In Spanje bestaat hetzelfde concept onder de naam España Discovery. In Oostenrijk is er sinds 2020 Schau auf’s Land. De Italiaanse versie Fattore Amico is in 2018 helaas gestopt. Als iemand daar een alternatief voor weet horen we het graag in de reacties onder dit bericht! Wil je ook niet betalen voor een lidmaatschap? Je kunt natuurlijk altijd proberen om onderweg een praatje te maken met iemand met een boerenerf. Vaak vinden ze het niet erg als je een nachtje op hun erf staat als je zelfvoorzienend bent. Op die manier kun je soms toch gratis overnachten en heb je vaak leuk contact met de boer. Het is alleen wel een stuk onzekerder want je weet nooit wat voor mensen je aantreft en of ze wel op een camperaar zitten te wachten! Vraag het natuurlijk wel altijd netjes en een bedankje meenemen is altijd een leuk gebaar. En hou het veilig, voelt het niet goed, rij dan door. 

Gratis overnachten met de camper

3. Paalkamperen? Ja, paalkamperen.

Paalkamperen is het wildkamperen in Nederland en bestaat vaak letterlijk alleen uit een paal. Op een stille plek tussen het groen kun je lekker genieten van de rust en natuur om je heen. Nadeel voor ons camperaars is wel dat het alleen geschikt is voor trekkerstentjes. Parkeer dus die camper voor een nachtje op de parkeerplaats en trek de natuur in. Kosten? Gratis. Ervaring? Onbetaalbaar. 

4. Wildkamperen in Scandinavië en Schotland

Misschien wel de ultieme vorm van gratis overnachten en een goede beleving is wildkamperen in Scandinavië. Er gelden wel bepaalde regels voor het wildkamperen maar het staat in principe iedereen vrij om een mooi plekje in de natuur te zoeken, zolang het niet in de buurt van huizen is, en je geen schade toebrengt aan de natuur. Alle regels en de specifieke regels per land kun je hier bekijken voor Noorwegen, Zweden, Finland, Schotland en IJsland.

Gratis overnachten met de camper

5. Couchsurfen

Dit is misschien wat populairder onder jongeren maar dit is echt een leuke manier om wat dieper in de cultuur van een land te duiken en gratis te overnachten! Er is zelfs ook een grote community in de 50+ groep. Couchsurfing wordt veel gebruikt om gratis in een stad te slapen omdat daar het meeste aanbod is. Kijk op de site van Couchsurfing voor meer informatie. Hoe couchsurfing werkt? Het werkt vergelijkbaar met Camptoo, je zoekt in de plaats waar je graag wilt slapen en stuurt de hosts een berichtje via het couchsurfing platform. De hosts bieden dan een slaapplek aan op de bank of soms in een bed om gratis te overnachten. Vervolgens kun je een gesprek aangaan met de host en het een en ander afspreken. Soms hebben de couchsurfing hosts ook een plek waar je gratis met je camper kunt overnachten. 

Bonustip: Gratis overnachten met een camper in Australië

Het is wat ver weg, maar als je wel in Australië op pad gaat dan heb je veel mogelijkheden om gratis te overnachten met een camper. Waar dat precies kan, kun je vinden in verschillende apps. Onze favoriet is WikiCamps Australia. Dan heb je voor minder dan een tientje een app waarin je precies kunt filteren naar wat voor soort campingplek jij op zoek bent en dus ook naar gratis campingplekken. Dat kan je dus veel geld besparen en je komt vaak op de meest bijzondere plekken! Een gratis alternatief is Campermate, voor als je echt op een budget bent. Deze is net iets minder uitgebreid dan WikiCamps maar kan je ook helpen aan een gratis overnachtingsplek.

 

Zelf op pad met een camper? Bekijk hier ons hele aanbod!
Bekijk al onze campers en caravans

  1. Tobi says:

    wij hebben de Campersite app van Campercontact, die werkt zeer goed, met goede filters en kost een paar euro.
    echt een aanrader.

  2. Hester says:

    Zijn er mensen die kennis hebben over kleine campings in Italië? Of gratis kamperen? Of kamperen bij een boer?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>