Camperroute door België: het beste van de Ardennen

Om even helemaal weg te zijn hoef je helemaal niet ver weg te gaan. De mooiste vakanties kunnen net zo goed dicht bij huis en daarom maken we deze routes in de buurt die je makkelijk met de caravan of camper kan doen in een week. Deze keer: een camperroute door België langs de mooiste plekken in de Ardennen, op slechts 3 uur rijden van Utrecht.

We gaan deze vakantie eens minder op de weg zitten en meer genieten van bestemmingen in de buurt. Als we op onze eerste bestemming zijn aangekomen zitten onze andere stops ook daar in de buurt. We beginnen met onze langste afstand van deze camperroute door België, de 3 uur vanaf Utrecht naar Malmedy.

Eerste stop van de camperroute door België: Malmedy

Voor de eerste overnachting hebben we een leuke camping voor campers en caravans gevonden in de buurt van Malmedy: camping du Moulin. Een prachtig gelegen camping met fijne plekken. Vanaf daar kun je de eerste activiteiten gaan ondernemen in en rondom Malmedy. Malmedy is een rustig stadje, maar met genoeg te doen in de omgeving. Voor cultuur kan je namelijk naar Baugnez 44. De slag om de Ardennen in 1944 komt in dit museum op een indrukwekkende manier tot leven. Het museum toont video, audio en authentiek materiaal om de slag te doen herleven.

Na dit museum kun je je hoofd even leeg maken in de natuur. Vanaf de camping zijn er vele wandelroutes met verschillende niveau’s. Je kan voor de wat zwaardere wandelingen kiezen met steile hellingen, maar je kunt het ook rustiger aan doen in het nationale park Hoge Venen (Hautes Faugnes). Op 10 minuten afstand van Malmedy kun je daar ook ontspannen wandelen door de mooie natuur zonder dat je te veel omhoog moet. Voor wat adrenaline en lichaamsbeweging kun je in de buurt van Malmedy abseilen, boogschieten en mountainbiken. Vraag ook bij de camping om de opties in de buurt voor een advies op maat. 

Camping: De eerste campingstop is bij Camping du Moulin

camperroute België

Watervallen, vliegende fietsen en grotten: Coo

Vanaf Malmedy is het maar liefst 22 minuten rijden naar de volgende bestemming: Coo. Wat een eind. In het kleine Coo loopt de rivier de Amblève door het dorpje, en vormt daar de bekende watervallen van Coo. Niet ver van de waterval vandaan kun je met een stoeltjeslift in attractiepark PlopsaCoo naar boven om vanaf daar een schitterend uitzicht te verkrijgen over de vallei. Als je dit hebt gedaan heb je eigenlijk het grootste gedeelte van Coo al gezien maar je hoeft je verder niet te vervelen. Je kunt hier ook kanoën maar het kan ook de moeite waard zijn om daar nog even mee te wachten tot een later moment in deze route. Als je met jonge kinderen bent is PlopsaCoo een bestemming waar je geweest moet zijn. PlopsaCoo is een leuk attractiepark voor de kinderen, gelegen op een mooie groene plek in het hart van Coo. Onder de attracties zijn Vliegende Fietsen, een Apeneiland en de Bobslee. Vanaf Coo kun je ook een aantal excursies ondernemen. Op een half uur rijden liggen Grottes de Remouchamps, waar je een tour kan krijgen die ook nog eens lekker verkoelend is op warme dagen. 

camperroute België

Een heerlijke degustatie: Brouwerij Achouffe

De Ardennen staan natuurlijk ook bekend om haar bieren. Voor deze bestemming laten we dus de camper even op de camping laten staan, want hier ga je niet weg zonder dat je een van de lekkere biertjes van België hebt gedronken. Dat is natuurlijk het bier met de kabouter, LaChouffe! De brouwerij van Achouffe biedt een rondleiding met een proeverij of degustatie naderhand. Interessant om te zien hoe de verschillende bieren worden gebrouwen en het leukste is natuurlijk de afsluiting met het proeven van de biertjes. Stiekem toch wel een van de lekkerste Belgische bieren, dat LaChouffe… De auto of camper kun je dus beter thuis laten!

Camping: https://www.trodoway.be/activiteiten/

camperroute België

La Roche-en-Ardenne: centrum van de camperroute door België

De volgende stop van onze camperroute door België is bij een van de belangrijkste toeristische centra in de Ardennen, La Roche-en-Ardenne. Het is een prachtig gelegen stadje aan rivier de Ourthe met goede kazen, vleeswaren en bieren. Struin lekker langs de vele souvenirwinkeltjes, cafeetjes, of haal een lekker gebakje met koffie (wij probeerden Boulangerie Bourivan, een aanrader! Het enige nadeel is dat ze te veel keus hebben). In de zomers zijn de terrassen gezellig en vol. Een bezoekje dat je in ieder geval moet afleggen is aan het kasteel van La Roche, met een mooi uitzicht over de regio. Tijdens de zomermaanden zijn er ook regelmatig activiteiten in dit kasteel. Je kunt ook net zoals in meerdere stadjes en dorpjes in de buurt een tour doen in een toeristentrein. Iets unieker is een tour in de buurt van La Roche door een educatief speelbos, in Parc Chlorophylle. Je leert er alles over het bos en de dieren en planten tijdens een leuke wandeling. Vooral erg leuk voor de kinderen!

Kleinste stadje ter wereld: Romantisch Durbuy

Durbuy is prachtig en ook nog eens het kleinste stadje ter wereld. Hobbel lekker door de smalle straatjes van Durbuy en vergaap je aan de vele winkeltjes of brocanterieën en plof na een rondje wandelen ergens neer om lekker een hapje te eten. De oude straatjes zorgen voor een gezellige sfeer en in de buurt is ook genoeg te doen. In het dorpje Wéris in de buurt zijn een aantal mysterieuze menhirs of megalieten te vinden. Waarom ze daar staan weet niemand, zou Obelix hier langs zijn geweest? Ook in de buurt van Durbuy vind je het Labyrint van Barvaux. Met ongeveer 10 kilometer aan wandelpad door het grote doolhof en animaties van acteurs is dit doolhof een hele belevenis. Let ook op de data van markten in de buurt. Veel dorpjes en stadjes in de omgeving houden markten in de zomer waar veel mensen uit de omgeving op af komen. 

Camping: overnacht aan de Ourthe op Camping Les Rives de L’Ourthe

Activiteiten bij de rivier: Kanoën, klimmen, mountainbiken en wandelen bij de Ourthe

De rivier de Ourthe is een beetje de rode draad door deze route, aangezien je een groot deel van de route met de camper of caravan langs deze rivier rijdt en ook een paar keer aan de rivier zult overnachten. Langs de rivier heb je mooie campings en een heleboel activiteiten om te ondernemen. Vanuit veel plaatsen kun je kanovaren, bijvoorbeeld vanuit Durbuy of Barvaux. Dit is mooi te combineren met een bezoek aan het stadje of aan het Labyrint van Barvaux. De kanotocht kan zelfs starten vanaf de ingang van het doolhof!

camperroute België
Voor nog meer avontuur kun je ook gaan klimmen en abseilen. Lekker klimmen en klauteren met een uitzicht over de vallei van de Ourthe. Langs de Ourthe zijn ook meerdere verschillende mooie wandelpaden en vanuit elk stadje of dorpje vertrekt wel een mooie wandeling. Als je meerdere dagen wilt wandelen is een stuk van de GR57 langs de Ourthe een hele mooie optie. Veel wandelingen zijn ook met het openbaar vervoer te bereiken zodat je niet heen en terug hoeft te lopen. Ga je liever wat sneller? Er zijn ook veel mountainbikeroutes in de buurt te vinden, bijvoorbeeld vanuit La Roche-en-Ardenne.  

Rochefort: bieren, kazen en grotten op de terugweg

Langzamerhand gaan we een einde maken aan deze camperroute door België maar niet zonder dat we nog een laatste bonusronde hebben gehad: Rochefort. Rochefort staat bekend om haar bieren, kazen en grotten. Gelegen aan een riviertje en met deze lekkernijen en grotten is dit de ultieme laatste stop voor de terugweg naar huis. Geniet van de lekkere bieren en de heerlijke kaas in de cafés en maak de laatste wandelingen of fietstochten in de buurt. Als je de grotten hebt gemist deze vakantie, dan heb je hier nog de kans om alsnog de grotten en het wildpark van Han bezoeken. Vergeet ook niet als afsluiting van de vakantie de coq en bure te proberen, kip gestoofd in Rochefort bier!

Camping: op 300 meter van de grotten van Han vind je de camping Grotten van Han

camperroute België

Al wel een route maar nog geen camper of caravan? Bekijk hier ons aanbod aan campers en caravans.

Bekijk al onze campers en caravans

 

Bezit je een camper en ben je benieuwd hoe verhuren werkt? Klik dan hier. Wil je nog meer kampeertips? Kijk dan ook eens hier.

Anderen bekeken ook

  1. Bedankt voor het delen van deze mooie route door België. Wij willen er ook graag een weekend op uit gaan met de kinderen binnenkort. Deze route lijkt ons dan ook erg geschikt, omdat het niet te ver is. Ik ga het artikel aan mijn man laten lezen!

  2. Vraagje van een beginneling…
    Als ik deze route wil gaan doen, is het dan nodig om te reserveren bij de camping?

    • Ryan van der Zwet says:

      Beste John. Dat is een goede vraag! Het hangt er een beetje vanaf wanneer je reist. In het hoogseizoen proberen wij altijd -als het kan- van tevoren te reserveren, zeker als we naar drukbezochte regio’s afreizen. In het laagseizoen en in de minder drukbezochte regio’s kan je veelal meteen terecht bij aankomst. Beter nog: je kunt ervoor kiezen te reserveren zodra je zeker weet op welke dag je er aan zal komen; dit doen wij meestal als wij gaan winterkamperen bijvoorbeeld. Dan is er altijd nog genoeg tijd om even naar een andere camping in de buurt te zoeken mocht het er erg druk zijn. Heel veel kamperplezier 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>