Stroomgebruik in de camper/caravan

Stroom in de camper, het is natuurlijk heel fijn om je eigen koffie te kunnen zetten in je camper. Maar hoe werkt dat nou met stroom in de camper? Kan je ook je koffieaparaat aanzetten zonder een dikke kabel in je camper? We leggen het hier allemaal even voor je uit.

Afgezekerde amperes

Met een caravan of camper sta je meestal op een camping waar je een stroomaansluiting tot je beschikking hebt. Je stopt de stekker in de stroomvoorziening en je zult voorzien zijn van 230 volt. Wanneer je apparatuur gaat gebruiken die veel stroom vraagt (denk aan een haarföhn, waterkoker, oventje etc.) dan is het belangrijk om te weten op hoeveel ampère de stroomtoevoer is afgezekerd. Dat staat meestal bij de stroomvoorziening aangegeven en anders vraag je het even na bij de receptie. Hou dan deze rekensom even in gedachten: het aangegeven wattage op de verbruiker gedeeld door 230 volt en je hebt het minimale aan ampèrage wat je nodig hebt om het apparaat te kunnen gebruiken.

Dat klinkt best ingewikkeld, maar dat valt wel mee. Hier geven we een voorbeeld: de waterkoker geeft aan 1450 watt en we staan aan de 230 volt. 1450/230 = 6,3 ampère. Er moet dus een zekering aanwezig zijn die minimaal deze 6,3 ampère aan kan. Een zekering van 6 ampère is dus te weinig. Zo kun je alle verbruikers controleren of je ze kunt gebruiken of niet.

Stroomgebruik in de camper/caravan

Auto-accu en huishoudaccu

Wat doen Nederlandse camperaars het eerst wanneer ze op een verblijfsplek aankomen? Meestal is dat een stopcontact zoeken. Maar ook zonder stopcontact kan je prima op reis met de camper.

Een camper is in de meeste gevallen voorzien van een huishoudaccu. Deze wordt ook wel de camperaccu genoemd. Deze staat los van de startaccu of autoaccu. Deze accu zorgt ervoor dat je gebruik kunt maken van stroom in het camperdeel. Die stroom zul je vooral gebruiken voor de lampjes in de camper. Daarnaast heb je ook stroom nodig om de kachel en boiler te kunnen gebruiken. Bij een compressorkoelkast heb je ook een accu nodig omdat deze alleen op 12V werkt. Bij een absorptiekoelkast zal nooit de camper accu worden aangesproken (we zullen later nog een video maken over de koelkast, hou ons YouTubekanaal in de gaten!).

Om nu te weten of je de juiste accu in de camper hebt zitten moet je de energiebalans van je camper kennen. Oftewel, welke gebruikers heb ik en hoelang heb ik deze gemiddeld in gebruik. Je kunt dan bepalen of je de juiste accucapaciteit hebt of een grotere nodig hebt. Vaak is een grotere capaciteit accu een betere investering dan zonnepanelen op je bestaande accu. Vooral omdat je met een camper al snel weer onderweg bent.

Stroomgebruik in de camper/caravan

Omvormers

Ook kun je gebruik maken van een omvormer (inverter), van 12v naar 230v. Bijvoorbeeld om je fotocamera, telefoon, tablet en/of laptop te kunnen opladen, maar ook om een waterkoker of een oven te gebruiken. Wanneer je een inverter via de camper accu gebruikt moet je wel met twee dingen rekening houden. De eerste is de capaciteit van mijn accu en de tweede hoeveel je omvormer vraagt. Wanneer je een 1450 watt koffiezetter gebruikt moet je omvormer dit vermogen wel kunnen leveren. Dus minimaal 1500w (met een beetje marge). Hoe vaak je dit apparaat kunt gebruiken is afhankelijk van wat je accu kan leveren. Voorbeeld: 1450w koffiezetapparaat / 12v = 120 ampère. De tijd dat het apparaat in gebruik is zal zo’n 5 minuten zijn wat het 12e deel van een uur is. Dus: 120a/12=10 ah wat er uit de camper accu gehaald wordt voor de kopjes koffie. Houd er ook rekening mee dat een 120ah accu geen 120ah capaciteit heeft. Dat heeft te maken met onder andere een ontlaadbeveiliging en een productiemarge. Oftewel: een 120 ah accu zal maximaal 55ah nuttig kunnen leveren. Als je de berekening van je energiebalans maakt, hou daar dan dus rekening mee. Dat kun je allemaal meenemen bij de aanschaf van een eventuele nieuwe camperaccu.

Nog een laatste tip

Onze tip: gebruik een camper ook waar deze voor bedoeld is: rondtrekken en op avontuur gaan. Als je niet te lang stil staat en lekker rondtrekt, dan voorkom je ook dat je met een lege camperaccu komt te staan. Wanneer je de energiebalans van je camper kent kom je nooit voor verrassingen te staan en ben je dus ook nooit afhankelijk van een stopcontact. Heerlijk leven is dat toch?

Niks meer missen? Abonneer je dan op ons YouTubekanaal door op de button hieronder te klikken.

Bekijk ons YouTubekanaal

 

 

Anderen bekeken ook

  1. H. Ooms says:

    1. Een leuk filmpje. Helaas mis ik 2 tips. Ga je naar bv Engeland dan heb je een ander verloop met Engelse stekker nodig en in let op de aarde aansluiting welke in sommige landen geen randaarde is maar een extra aardpen.
    2. Betaal je op de camping per kWh neem dan de beginstand en eindstand op zodat je zeker weet dat je voor de juiste hoeveelheid kWh betaalt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>