Gasgebruik in de camper/caravan

Om je beste campingpasta te maken of om jezelf na een lange dag wandelen in de winter lekker op te warmen in je caravan of camper, heb je gas nodig. Hoe werkt het gasgebruik in een camper of caravan? In deze blog leggen we uit wat voor gas je nodig hebt, hoe je het gebruikt in je camper, ook bij kou en waar je verder nog op moet letten. Lees er alles over in deze blog of bekijk de video hieronder als je liever kijkt.

Welk gas gebruik je in je camper?

Gas in een camper heb je meestal bij je in de vorm van gasflessen of tanks. Meestal zal hier propaan in zitten of een mengsel van propaan en butaan, ook wel bekend als LPG. Propaanflessen laat je vullen bij een gasvulstation of je ruilt lege flessen om voor een volle fles. Propaanflessen worden op gewicht gevuld omdat er geen 80% vulbegrenzer in zit. Deze kun/mag je dus ook nooit zelf vullen. Dit geldt eigenlijk ook voor LPG. Zelf vullen is in Nederland niet toegestaan. Veel mensen doen dit toch omdat dat nu net het grote voordeel van LPG is, maar het mag dus gewoonweg niet.

Mag je rijden met geopende gasflessen?

Er zijn een aantal regels voor gasflessen in je camper of caravan. Het rijden met geopende gasflessen is alleen toegestaan wanneer de installatie is voorzien van een zogenaamde crashsensor. Deze zorgt er voor dat er bij een ongeval geen gas vrij kan uitstromen bij leidingbreuk. Vanaf januari 2007 is deze crashsensor verplicht bij het rijden met geopende gasflessen. Voor voertuigen van voor deze datum geldt er geen beperking. Als je een crashsensor hebt mag je dus met geopende gasflessen rijden maar let wel even op. Je mag tijdens het rijden alleen gas gebruiken voor je verwarming, NIET voor je koelkast. Heb je een automatische omschakeling dan zal hij tijdens het rijden altijd overschakelen naar 12 volt. Heb je dat niet, dan moet je dat even handmatig doen. Er is een Europese wetgeving over verwarming tijdens het reizen, maar die geldt niet voor de koelkast. Bij een koelkast heb je altijd open vuur wanneer deze op gas wordt gebruikt, bij verwarmen niet. Het is ook daarom dat er altijd een vertraging ingebouwd is wanneer de koelkast voorzien is van een AES, de automatische omschakeling. Wanneer je een automatische omschakeling hebt gaat de koelkast wanneer je de motor uitzet automatisch over van 12 volt op het gas. Daar zit een vertraging van 10 minuten tot een kwartier in. Wanneer je namelijk zou stoppen om te tanken en de koelkast schakelt om van 12 volt naar gas dan zou er een vlam kunnen ontstaan door de aanwezige dampen.

Let er wel op dat in Frankrijk je nooit met geopende gasflessen mag rijden. Ongeacht een aanwezige crashsensor.

Gasgebruik camper

Gas bij kou

Propaan flessen zijn bij caravans en campers het meest gebruikt. Propaan blijft tot -42°C verdampen en is dus vrijwel in alle omstandigheden te gebruiken. Bij LPG is propaan vermengd met butaan. Butaan heeft een kookpunt van rond het vriespunt. En dat is ook meteen een aandachtspunt bij gebruik van LPG. Bij koude temperaturen zal alleen het propaan nog verdampen en butaan niet meer. Wanneer je dan gaat bijvullen zal er steeds minder bijgevuld kunnen worden omdat er steeds meer butaan achterblijft in de fles of tank. Waar je bij LPG ook op moet letten is het verdampings residu, zoals uitgelegd in de video. Dit kan voor vervuiling zorgen bij de apparatuur. Zorg er daarom dan ook altijd voor dat je een gasfilter gebruikt om eventuele storingen te voorkomen.

Wanneer je gasfles in een buiten bun staat in winterse omstandigheden, dan kun je deze isoleren om bevriezing van condens aan de buitenzijde van de gasfles te voorkomen. Dit kan namelijk de verdamping van het vloeibare gas verhinderen. Wanneer de gasflessen binnen de camper staan zal dit in de meeste gevallen niet nodig zijn. Let ook op dat je gasverbruik in de winter groter zal zijn dan in de zomer, wanneer je bijvoorbeeld de kachel gebruikt op gas. 

Gasgebruik camper

Drukregelaars in je camper

In principe zijn alle wat recentere campers en caravans ingesteld op een gebruiksdruk van 30 mbar. De wat oudere modellen kunnen nog 50 mbar nodig hebben. Wanneer je dus een nieuwe drukregelaar nodig hebt moet je hier wel goed op letten dat je de juiste neemt. Voor drukregelaars en gasslangen geldt vaak een maximale gebruiksduur van 10 jaar. Mocht er voor deze termijn is aangebroken al schade zichtbaar zijn (haarscheurtjes in de slangen) dan deze natuurlijk al direct vervangen.

Gasgebruik camper

Verplichte gaskeuring

In NL geldt er geen gaskeurplicht op de installatie. Wel op de flessen. Dat staat er meestal ook op vermeld. In een land als Duitsland is er wel een keuringsplicht. Iedere twee jaar moet je je die laten keuren, dat is de zogenoemde G607 keuring. Er zijn in NL ook steeds meer bedrijven die deze keuring aanbieden. Uit veiligheidsoverwegingen is het wel belangrijk om deze te laten uitvoeren.

Nog meer tips over het gasgebruik in je camper? In deze video geeft Frans nog wat extra tips, bekijk de video hier (extra tips vanaf 06:10). De materialen die Frans laat zien in deze video komen van Tjeu van Horne, daar kun je eventueel deze extra’s aanschaffen. Heb je een camper en ben je benieuwd wat je zou kunnen verdienen in de verhuur? Klik dan op de button hieronder.

Bereken hoeveel je kunt verdienen met verhuren

 

 

Anderen bekeken ook

  1. Ik zou er niet aan denken om te rijden met geopende gasflessen, met of zonder crashsensor. Het zou evenmin in mij opkomen om gasflessen zelf te vullen. Wij hebben propaangas in de camper. Het feit dat we er geen gebruik maken van een ijskast, maakt zaken gewoon eenvoudiger.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>